Skocz do zawartości

Ser żółty


Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłam na forum "Maluchy" przepis na ser żółty, który można zrobić w domu. Sama nie próbowałam jeszcze, ale na pewno zrobię. Kiedyś udało się mojemu ślubnemu zrobić żółty ser w naleśnikach, za długo dusił pod przykryciem naleśniki z białym serem. No dobrze, przyznam się mi też się udała ta sztuka. Kiedyś robiłam ser (taki zwykły twaróg) i chciałam nieco przyspieszyć ten proces. Korzystając z metody mojej teściowej podgrzałam masę na gazie, ciut za mocno i miałam żółty ser. :smile: Autorka przepisu(Kocurek) twierdziła, że wypróbowany. Kto pierwszy testuje? A może ktoś robił już taki serek? Ser żółty Półtora kg sera białego, świeżego, rozgotowujemy w półtora litra mleka (ser wrzucamy na gorące mleko), mieszamy do rozgotowania.Następnie nabiał odcedzamy na sitku i przekładamy do rondla. Dodajemy kostkę masła i smażymy na wolnym ogniu, aż masa będzie jednolita. Potem rozpuszczamy dwie płaskie łyżeczki soli i płaską łyżeczkę sody w czterech łyżkach wody i roztwór wlewamy do masy serowej. Ser robi sie puszysty, mieszamy dopóki "nie pyrknie" Gotową masę można wlać do foremki keksowej, albo butelki po mineralce (obcinamy szyjkę). Smak sera możemy dowolnie urozmaicić, za pomocą różnorakich dodatków: kminku, szynki, papryki, ziół, dodawanych pod koniec smażenia.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

TAK,MOJA MAMA ROBIŁA TAKI SER,SKŁADNIKI BYŁY TAKIE SAME TYLKO NIE WIEM,JAKIE PROPORCJE.Moje dzieciaki uwielbiają ser żółty i na wakacjach im robiła.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię podobny ser trochę inaczej(jest to jednak chyba inny ser) *40 dkg sera(twaróg-najlepszy wiejski) *1 żółtko *5 dkg masła *sól,kminek Ser rozkruszyć na talerzu,posolić,wymieszać,przykryć i zostawić na parę dni w ciepłym miejscu. Kiedy będzie ciągnący,smażyc z masłem na małym ogniu(uważać żeby sie nie przypalił) do stopienia. Dodać kminek,wymieszac szybko z żółtkiem,wylać na salaterkę.Ostudzić i gotowe :smile:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jadę do rodziców na święta to wszystkiego się dowiem dokładnie,z tego co pamiętam to stało i zastygało w lodówce :smile:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Uwielbiam żółty ser więc postanowiłem zrobić sobie trochę. :smile: Na 70 dkg sera białego dałem pół kostki masła. Jest to chyba zbyt dużo jak na tą ilość, bo ser wręcz kapie masłem, ale smakuje bardzo dobrze. Następnym razem dodam trochę czosnku i zredukuję o połowę ilość masła.

Dołączona grafika

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłam taki ser,jest pyyyycha zwłaszcza zaraz po przyrządzeniu jak jeszcze nie zastygnie,super smakuje. Co do składników to daję dokładnie takie jak opisała Miuriel i dodaję jeszcze dla lepszego kolorku tak jak Mac51 żółteczka jajek.

A i jeszcze co do sera,to najlepszy jest taki,który się wam już wyda stary,uwierzcie mi taki jest najlepszy(nie spleśniały!,ale taki,który już ładnych kilka dni leży).

Miuriel ten serek nie wkładam do lodówki,wlewam go do butelki plastikowej z obciętą szyjką i zostawiam na noc.Na drugi dzień rozcinam butelkę i mam ładny okrąglutki serek,który się ładnie kroi na plastry.

Pozdrawiam. ;) ;) ;) ;) ;)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

robilam ten ser ale winnych proporcjach to znaczy 1 kg twarogu podgrzewamy w 1 litrze mleka ok 10 min.[ az sie zrobi taki gumowaty] nastepnie zlewamy go nasitko i dobrze odciskamy. potem rozpuszczamy mniejsza polowe kasi dodajemy 1lyzeczke soli i 2 lyzeczki octu dodajemy odcisniety twarog i laczymy go z roztopionym tluszczem.wszystko mieszamy na wolnym ogniu w garnku az do polaczenia produktow nastepnie dodajemy 3 zoltka wymieszane z2 lyzeczkami sody[plaskie ]i wszystko dokladnie mieszmy gdy zrobi sie bardzo puszysty wylewamy go do foremki.ja biore do tego pojemniki po delmie ser jest wyjatkowo dobry czasami trafia sie grudki twarogu ale to nie szkodzi [przepis ten znalazlam w internecie nie wiem na jakiej stronie] zycze smacznego wera. :grin:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 3 miesiące później...

Zrobiłam wczoraj ser. Jest żółciutki, smakuje jak ser ale bardzo się kruszy i ma takie grudki. Co jest nie tak? Moja masa nie była lejąca tylko taka zbita grudkowata. A czy po przełożeniu do butelki czymś nakryć zeby nie wysechł???

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.