Skocz do zawartości

Ciasto, Które Z Powodzeniem Może Zastąpić Biszkopt


Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli ktoś z Was robi ciasta biszkoptowe na dużej blaszce, np. pod masy i galaretkę, to polecam taki szybki przepisik: 4 żółtka utrzeć ze szklanką cukru. Dodać 8 łyżek zimnej wody i 8 łyżek oleju. Wszystko rozmieszać. Nastepnie dodać 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i cukier waniliowy. Na koniec dodać ubite białka ( 4 ). Ciasto wylać na blaszkę wysmarowną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w temp. 180 stopni.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Odpowiedzi 28
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Popularne odpowiedzi

Klosewik nie ma problemu, zorientuję się ile będzie ciasta i wtedy zadecyduję, albo duża tortownica, ewentualnie duża i mała albo użyję dużej blachy zobaczymy o wszystkim powiadomię. Pozdrawiam.

Dodane obrazy

Tak jest, Basqa ma rację. Najlepiej po 25 - 30 minutach sprawdzić, czy patyczek jest suchy. Na górę nakładać dowolne "cuda", np. masę ptasie mleczko, albo świeże truskawki i galaretkę. Efekt podobny do biszkoptu, a nie ma takiego stresu, że nie wyjdzie. I ciasto jest mięciutkie.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Klosewik właśnie wyjełam z piekarnika upieczone ciacho. Zawołałam męża ( który wcześniej widział jak robię ) i zapytałam się jakie to ciacho i wiesz co powiedział? Najpierw sprawdził palcem powiedział mięciutkie, a później po powąchaniu powiedział biszkopt. :razz: Jak się dowiedział że to oszukaniec kazał Ci pogratulować. Jutro tylko zrobię krem przepisu Jolci ( Rafaello ) i nowe ciacho mam. Z biszkoptem nie miewałam problemów , ale teraz duże ciacha będę zawsze robiła tak. Polecam wszystkim kto jeszcze nie próbował. Ja wystawiam ocene 5*

post-3146-1178824095_thumb.jpg

post-3146-1178824113_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podaję wymiary mojej blachy 25 cm x 36 cm mierzyłam górę nie dno . Po ostygnięciu wysokość ciasta to 3 cm. I naprawdę wygląda jak biszkopt :razz: To ciacho powinno się nazywać " oszukaniec " Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Ci Kasiu za wiadomość prywatną i cieszę się, że wypróbowałaś przepis. Prawda, że nie czuć oleju i placek jest pulchniutki ? On jest naprawdę super, ja uwielbiam go w okresie truskawkowym, kiedy na "biszkopciku" ląduje masa, truskawki i galaretka. Ale Ty widzę palnujesz jakieś ekstra nadzienie. :razz: Pozdrawiam cieplutko.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Klosewik bardzo dziękuję za świetny przepis. Mam ochotę to ciasto piec w tortownicy o średnicy 30 cm. i myślę czy ona nie będzie za mała do tego ciasta, uważam że Ty albo Kasia mi doradzi. Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kasiu bardzo dziękuję, upiekę w przyszłą sobotę i dam znać bo na jutro zaplanowałam inne ciasta. Już nadszedł czas abym dołączyła do osób odchudzajacych się. Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.