Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Klosewik

Ciasto, Które Z Powodzeniem Może Zastąpić Biszkopt

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli ktoś z Was robi ciasta biszkoptowe na dużej blaszce, np. pod masy i galaretkę, to polecam taki szybki przepisik: 4 żółtka utrzeć ze szklanką cukru. Dodać 8 łyżek zimnej wody i 8 łyżek oleju. Wszystko rozmieszać. Nastepnie dodać 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i cukier waniliowy. Na koniec dodać ubite białka ( 4 ). Ciasto wylać na blaszkę wysmarowną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w temp. 180 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na sobotę właśnie miałam zamiar zrobić coś innego więc już problem z głowy. O efektach poinformuję Pozdrawiam Jak długo piec ciacho??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pewnie coś około 30 minutek,najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak jest, Basqa ma rację. Najlepiej po 25 - 30 minutach sprawdzić, czy patyczek jest suchy. Na górę nakładać dowolne "cuda", np. masę ptasie mleczko, albo świeże truskawki i galaretkę. Efekt podobny do biszkoptu, a nie ma takiego stresu, że nie wyjdzie. I ciasto jest mięciutkie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Klosewik właśnie wyjełam z piekarnika upieczone ciacho. Zawołałam męża ( który wcześniej widział jak robię ) i zapytałam się jakie to ciacho i wiesz co powiedział? Najpierw sprawdził palcem powiedział mięciutkie, a później po powąchaniu powiedział biszkopt. :razz: Jak się dowiedział że to oszukaniec kazał Ci pogratulować. Jutro tylko zrobię krem przepisu Jolci ( Rafaello ) i nowe ciacho mam. Z biszkoptem nie miewałam problemów , ale teraz duże ciacha będę zawsze robiła tak. Polecam wszystkim kto jeszcze nie próbował. Ja wystawiam ocene 5*

post-3146-1178824095_thumb.jpg

post-3146-1178824113_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Katarzyno ładny "biszkopcik" ci wyszedł a da sie go przekroić na połowę przy dużej blasze oczywiście czy raczej nie???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Justynko! Prawda że śliczny? Jak dla mnie on jest za wysoki ma 3 cm więc będzie krojony. Pozdrawiam :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podaję wymiary mojej blachy 25 cm x 36 cm mierzyłam górę nie dno . Po ostygnięciu wysokość ciasta to 3 cm. I naprawdę wygląda jak biszkopt :razz: To ciacho powinno się nazywać " oszukaniec " Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Ci Kasiu za wiadomość prywatną i cieszę się, że wypróbowałaś przepis. Prawda, że nie czuć oleju i placek jest pulchniutki ? On jest naprawdę super, ja uwielbiam go w okresie truskawkowym, kiedy na "biszkopciku" ląduje masa, truskawki i galaretka. Ale Ty widzę palnujesz jakieś ekstra nadzienie. :razz: Pozdrawiam cieplutko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W tym miejscu należą się głębokie ukłony w stronę mojej koleżanki ze studiów- Renaty z Gołańczy, która z tym pzrzepisem mnie zapoznała. Całuski Reniu ! :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Klosewik bardzo dziękuję za świetny przepis. Mam ochotę to ciasto piec w tortownicy o średnicy 30 cm. i myślę czy ona nie będzie za mała do tego ciasta, uważam że Ty albo Kasia mi doradzi. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Halinko! Wydaje mi się że powinna być dobra. Wyjdzie wyższe , ale jak do torta to akurat do podziału na 3 placki. Daj znać czy się myliłam. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kasiu bardzo dziękuję, upiekę w przyszłą sobotę i dam znać bo na jutro zaplanowałam inne ciasta. Już nadszedł czas abym dołączyła do osób odchudzajacych się. Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.