iwona30 Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Składniki: 1 kg marchewki 1/2 kg pietruszki 2 garści natki pietruszki pokroić 20 dkg selera 20 dkg pory 80 dkg soli Wykonanie: Wszystkie jarzyny zetrzeć na tarce o grubych oczkach a porę pokroić w cieńkie plasterki. Wszystko wymieszać z solą i nakładać do słoiczków. W zimie używam do zupy a nawet do mięsa jak robię w potrawce tylko trzeba troszkę przelać wodą na sitku żeby nie było bardzo słone. Polecam. :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terka Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 A ja na zimę robię podobne jarzynki,wszystko tarkuje i kroję ale nie solę tylko wkładam w małe torebki foliowe i zamrażam.Potem wrzucam do zupy albo np. używam do ryby po grecku. Robie tak już od dobrych paru lat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Ja też robię takie warzywka solone od kilku lat...dodaję je do zup i sosów i nadają potrawie super smak,prawie jak świeże warzywka :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Iwono mam takie pytanko tą jarzynkę nakłada się do słoiczków i niczym nie zalewa ani nie gotuje ich się.Mam zamiar zrobić sobie taką jarzynkę.Wystarczy tylko sól musi to być przechowywane w chłodnym miejscu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 ja też wolę mrożoną jarzynkę :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Odpowiem za autorkę, bo też taką robiłam kiedyś. Nic się nie gotuje, tu sól konserwuje. Tą jarzynę można mieszać dowolnie, to co się lubi, ważne natomiast, że należe dodać solityle aby stanowiła ona 20 jarzyn, np. 1000g jarzyn - 200g soli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 30 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 Jak już wcześniej zostało powiedziane nic się tu nie pasteryzuje tylko się soli nakłada się do słoiczków zakręca i gotowe ja tę jarzynkę robię od bardzo dawna i jest dobra. A przechowuje poprostu w piewnicy. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pączuszek Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Ja też taką jarzynkę robię od ponad 20 lat. Daję w równych ilościach warzywa np. po kilogramie i kg. soli. Przechowóje się bardzo dobrze, tylko trzeba pamiętać ,aby mniej solić gotowaną potrawę.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniaczek Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Zrobiłam sobie w zeszłym roku takią jarzynę i miałam całą zimę do zupy na szybko i do sosów. Jarzynkę przed dodaniem do zupy przelewałam na sitku dużą ilością wody a przyprawiałam na końcu jak trzeba było. Teraz znowu narobiłam zapasów na zime. polecam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 5 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Dziękuję za wznowienie przepisu ja robię tę jarzynkę co roku. Również polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.