Skocz do zawartości

Nalesniki Z Serem Na Słodko


zakalec

Rekomendowane odpowiedzi

Skladniki: Ciasto na nalesniki: - mleko - jajko - maka - szczypta soli - olej Nadzienie: - ser bialy - jajko - cukier Ponadto: - smietana - cukier Przygotowanie: Przygotowac ciasto na nalesniki - wymieszac razem, jajko, mleko, make, sol i olej. Usmazyc nalesniki z jednej strony. Przygotowac serowe nadzienie - zmielic (widelcem) ser z jajkiem i cukrem (do smaku). Przygotowac smietane do polania - wymieszac smietane z cukrem (do smaku i wystarczajaco wczesniej zeby cukier sie rozpuscil przed podaniem). Smarowac polowe nalesnika masa serowa po usmazonej stronie, okolo 1-1.5 lyzki masy na nalesnika. Zlozyc nalesnika na pol i jeszcze raz na pol tak zeby powstaly 'trojkaty'. Smazyc jeszcze raz na patelni - chwile. Podawac polane smietana z cukrem. Smacznego!

post-4778-1181413815_thumb.jpg

post-4778-1181413836_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naleśniki z mojego dzieciństwa :razz: Moja mama zawsze takie robiła :lol: Mam nawet jedno takie moje wspomnienie związane z tymi naleśnikami... :razz: Kiedy byłam małą dziewczynką mamusia zrobiła na obiadek takie właśnie naleśniki... No a mi w pewnym momencie zaczął ruszać się ząbek (eh te mleczaki- zawsze wypadają w najmniej oczekiwanym momencie :razz:) no i niestety nie zjadłam obiadku :wink: Pamiętam jeszcze, że mój ojciec śmiał się, że zaraz przywiąże mi zęba do klamki drzwi, pociągnie i będzie po krzyku i będę mogła zjeść swoje ulubione planuszki :grin: Nie mniej polecam wszystkim ten przepis, z tego względu, że jest prosty a naleśniki są smaczne :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naleśniki z serem są pyszne. Ja zarówno do ciasta jak i do sera dodaję cukier waniliowy - wybornie pachną i tak samo smakują.

Świetnym dodatkiem do tych naleśników są świeże truskawki zmiksowane z odrobiną cukru.

Pozdrawiam serdecznie i chyba już wiem co jutro zrobię na obiad :wink: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

Może mi ktoś podać jaka dokladnie ilosc skladnikow potrzebuje?? Tzn ile mleka, maki, jajek i oleju z soba zmieszac na ciasto oraz w jakiej ilosci zmieszac ser z jajkiem?? Sorry za glupie pytania ale z kuchnia jak narazie nie mialem za wiele wspolnego ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taz, na oko :-) Nalesniki wychodza praktycznie zawsze, ciasto moze byc geste - to beda grubsze, lub moze byc calkiem rzadkie. Miksujesz mikserem i dodajesz wiecej mleka, albo wiecej maki, w zaleznosci jaka konsystencje chcesz uzyskac. Czasem nawet w trakcie smazenia, stwerdzam, ze ciasto jest za geste i dodaje mleka. Z reguly jedna jajko na 1/2kg maki, ale mozesz dac nawet 2 jaja, beda mialy bardziej 'omletowy' smak :?: Ja z reguly nalewam na patelnie chochla :?: Mam nadzieje, ze wyjda :?: Powodzenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 1 rok później...

Ja też bardzo lubię te naleśniki. Do sera dodaję koniecznie cynamon i cukier waniliowy. Czasami też garść sparzonych rodzynek :sad: No, to chyba mam obiadek piątkowy z głowy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.