uretan Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2005 Ostatnio w pewnym przepisie natknąłem się na słowo bryskiet (bryzkiet). Z kontekstu wynika, że jest to nazwa jakiejś części mięsa wołowego. Nie znalazłem w żadnym słowniku. Czy ktoś zetknął się z tą nazwą? Proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2005 czy przypadkiem nie było to słowo antrykot/??// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 12 Marca 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2005 Niestety nie jest to na pewno roastbef, sprawdzałem w angielskim słowniku synonimów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 12 Marca 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2005 Antrykot - nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 12 Marca 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2005 Niestety nie jest to na pewno antrykot ani roastbef, sprawdzałem w angielskim słowniku synonimów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 15 Marca 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2005 Po angielsku "brisket" to mostek lub szponder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agusia Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Brisket to poprostu duzy polec miesa wolowego.Nie mam pojecia z ktorej czesci krowy on pochodzi. Bardzo dobra rzecz i latwa w przygotowaniu. Nawet mam w zamrazalniku taki polec wielkosciduzej blaszki do pieczenia. To wcale nie jest duzo bo po upieczeniu robi sie z tego polowa. Dobra rzecz na duze obiady. Takie mieso wystarczy dzien wczesniej natrzec sola lub Vegeta, pieprzem, ja dodatkowo posypuje czosnkiem w proszku a swiezym czosnkiem szpikuje miesko. Taki duzy polec piecze sie ok 4 godzin pod folia aluminiowa w temp. ok 220 stopni ( tak jak piecze sie karkowke) Mieso po upieczeniu jest mieciutkie soczyste i po prostu pyszne. Do tego ziemniaczki z wody i salata. Az mi slinka leci. Chyba zrobie na swiateczny obiad. Dodam ze mieszkam w USA i ten rodzaj miesiwa jest powszechnie dostepny w sklepach, nie wiem jak jest w Polsce. Zycze powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agusia Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 Z tego co sie dowiedzialam ostatnimi dniami, to bryskiet jest po prostu wolowa lopatka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olekro Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 "Brisket" to jest mostek. Rozbratel to będzie "chuck". Idąc od przedniej nogi wołowej do góry (grzbietu zwierzęcia) mamy: 1. shank - goleń przednia 2. brisket - mostek 3. chuck - rozbratel, z rozbratla wycina się łopatkę i rostbef Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 tu tu mozna sobie dokładnie popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.