Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Gość Apiro

Frytki

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie uczono żeby w wodzie w której trzymamy pokrojone ziemniaki przed smażeniem znajdowała się około łyżka cukru, tak jak napisali poprzednicy ma to nadać frytkom złocistą i chrupiącą skórkę, oraz żeby zmiażdżyć kilka ząbków czosnku i również zaaplikować je do tej wody, co ma dodać frytkom czosnkowy posmak.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A wiecie może jak zrobić z własnych ziemniaków frytki karbowane??? Ja wolę proste, ale trochę urozmaicenia w kuchni nie zaszkodzi:) Proszę o odpowiedź!! :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam taki specjalny jakby nożyk do frytek. Taki mały przyrząd,kupiłam na jakimś targu za 2zł. Kroję ziemniaki w plastry,a potem tym nozykiem na karbowane słupki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm ale łatwo to idzie? Czy może lepiej jakaś maszynkę kupić? Bo nie sadze aby do tych paczek wielkich kroili takim nozykiem.Czy ktos wie jak cos takiego sie nazywa i gdzie mozna kupic? Jeszcze nie jadlam domowych karbowanych fryt!:razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na targu kupisz kawałek blaszki lekko pofalowanej, i jak już pisano kroisz ziemniaka w plastry a potem tą blaszką na paski. Po kilkakrotnym używaniu moja blaszka zardzewiała.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie o to mi chodziło.Mam taką blaszkę już od kilku lat i nie narzekam. W domu przecież nie robi się takich hurtowych ilości :razz: A maszynki,owszem są np.w marketach.Roboty też mają opcję krojenia ziemniaków na frytki,ale nie wiem czy karbowane...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mnie mąż przekonał do frytek Mc Cain. Są najlepsze, a poza tem boję się strasznie rozgrzanego tłuszczu, bo mam małe dzieciątko w domu. Pomysł z tym zanurzaniem frytek w chłodniejszym oleju jest naprawdę dobry, bo tak właśnie robią mrożone - wstępnie smażą ziemniaki w oleju i mrożą. Uważajcie na pociechy w kuchni. :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak wrzucisz do chłodniejszego oleju frytki to one bardzo nasiąkają tłuszczem, przez co są bardziej kaloryczne, moim zdaniem również mniej smaczne... ale ja nie lubię tłustych rzeczy.frytki jak się je robi w oleju to trzeba wrzucać do bardzo gorącego. a jak się boisz o dzieci, to prosta sprawa - piekarnik. kupne frytki takie jak mc cain właśnie świetnie się nadają do tego żeby je robić w piekarniku, mają wtedy najmniej tłuszczu, a najwięcej wartości odżywczych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość brand1

Mnie uczono żeby w wodzie w której trzymamy pokrojone ziemniaki przed smażeniem znajdowała się około łyżka cukru, tak jak napisali poprzednicy ma to nadać frytkom złocistą i chrupiącą skórkę, oraz żeby zmiażdżyć kilka ząbków czosnku i również zaaplikować je do tej wody, co ma dodać frytkom czosnkowy posmak.

Z czosnkiem jeszcze nie próbowałam. Ciekawy pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.