Skocz do zawartości
Gość Apiro

Frytki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Apiro

Witam! Odrazu piszę, że nie mam głowy do gotowania itd. więc nie wychodzi mi nawet taka łatwa potrawa jak frytki... Zawsze wychodzą mi dziwne - twarde i bardzo tłuste. Może ktoś wie co robie źle lub co zrobić, żeby wyszły normalne?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi sie, że po wiekszej części to wina ziemniaków. Nie każde smakuja dobrze jako frytki. Ja zawsze kroje ziemniaki na średnio cienkie słupki, opłukuję i wysypuje na sito. Do wysokiego garnka wlewam olej i rozgrzewam, wsypuję tyle ziemniaków by swobodnie mozna je było mieszać i smaże na złoty kolor. Ot cała filozofia...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też jest dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym z wody, a później po usmażeniu też wyłożyć na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

szybka rada: potrzymaj przez jakiś czas swoje "frytki" w wodzie z cukrem (oczywiście przed smażeniem)...będą potem chrupiące i b. smaczne...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wazna jest tez temp.oleju-jak za niska to nasiakaja tłuszczem.Zakupiłam fryturę i sprawdza się.Olej odpowiednio nagrzany,smażę w niej kurczaka i ryby.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Apiro

Ale to jest tak, że raz wychodzą dobre a raz złe. Wydaje mi się, że to przez to jak napisał(a) Bietka, tylko skąd będę wiedział, kiedy jaka jest temperatura? Może napiszesz po jakim czasie można już wrzucić frytki? Aha jeszcze jedno - ja mam kupione gotowe frytki, tylko trzeba je oczywiście usmażyć ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a jak kupione to ja poprostu rozgrzewam piekarnik do nawet 200 stopni i na czysta sucha blache wrzucam zamrozone frytki :grin: wlasnie przed chwilka takie zjadlam :lol: co jakis czas otwieram piekarnik i przemieszam je bo moj piekarnik nie jest najwyzszej klasy :grin: czekam az beda zrumienione najlpeiej sprobowac 1 czy w środku nie jest surowa. Frytki z pierarnika to na pewno nie to samo co na oleju ale wlasnie nie sa takie tluste no wlasciwie wogole nie sa tluste :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepis w/g Makłowicza Olej rozgrzać w dwóch garnkach. Do jednego wsypać frytki i chwilę potrzymać. Olej zmniejsza temperaturę od zimnych ziemniaków. Po chwili ogrzane frytki przełożyć do drugiego garnka z dobrze rozgrzanym olejem i smażyć na złoty kolor. Ja robię frytki w jednym garnku. Ogrzewam, wyciągam na sicie a olej nadal podgrzewam. Gdy gorący wkładam frytki z powrotem i dosmażam na złoty kolor. Frytki nie są tłuste, są chrupiące i smaczne

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam frytki, korzystając z Waszych porad - dziękuję wyszły rewelacyjne - chrupiące, smaczne i prawie 0 tłuszczu miały w sobie ;)

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich :)

post-8-1194523917_thumb.jpg post-8-1194523933_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ależ zrobiłam się głodna! ;) Dorotko-ile czasu trzymałaś ziemniaki w słodkiej wodzie-5 czy więcej minutek? Przyznam,że mam ochotę spróbować a tak jeszcze nie robiłam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No tak około 5 minut, aż mi się olej nie rozgrzał. Też robiłam tym sposobem pierwszy raz frytki - i bardzo nam smakowały ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ale zrobiłam się głodna :-) ja też niedawno się nauczyłam robić dobre frytki, kroje róznie w słupki, talarki, olej nagrzewam, jak długo hmm na oko :cry: to chyba jedyna potrwa która robię na oko, powyjęciu z garnka, odsączam w reczniki papierowe, nie znosze tłustych rzeczy a frytki kocham, nie robię gotowych bo mi jakoś nie smakują

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Potrafka

A czy to prawda, że ja mikrofala ma grill kwarcowy to można w niej i frytki zrobić???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.