agnieszka Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 Drogie Panie i panowie,a co ciekawego pieczecie na SwietaWielkanocne.Moze macie cos ciekawego w zanadrzu....chetnie skorzystam z porad....pozdrawiam... Cytuj
adelajda Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 Ja upieke babkę herbacianą... będzie to pierwsze świateczne ciasto, częsć dam do koszyczka. Przepisem podzielę sie jutro ;-) Cytuj
agnieszka Opublikowano 20 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 no ciekawe....takiej nazwy nie spotkałam...napisz jak mozesz....a tez ją wyprobuje ;-) pozdrawiam... Cytuj
adelajda Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 BABKA HERBACIANA składniki: 25 dag mąki 10 dag cukru 8 dag margaryny 2 żółtka 1 szkl mocnej herbaty 8 dag rodzynek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do piecz 1/2 startej skórki z cytryny szczypta soli Rodzynki pogotować ok 5 minut w mocnej herbacie.Odcedzić i wystudzić.Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka, skórkę z cytryny, sól, mąkę, sodę, proszek.Na końcu wlać zimną herbatę i dodać rodzynki. Piekarnik nagrzać 170 st. piec ok 50-55 minut.Polukrować lukrem cytrynowym. Do gotowania rodzynek biorę więcej herbaty, odlewam sobie potem szklankę która potrzebna jest do dodania do ciasta. Tą babkę trzeba piec dzień wcześniej, nie kruszy się wtedy przy krojeniu. Smacznego ;-) Cytuj
Gość Ella Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 witam wszystkich :? jestem tu 1 raz ;-) ciekawie brzmi ta herbaciana babka, mam tylko pytanie; na jk duża formę ten przepis? Cytuj
bof Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 Dzień dobry Babka w smaku nie jest dużą rewelacją , a właściwie zależy od tego co kto lubi (znam lepsze przepisy). Porcja proponowana jest bardzo małą porcją na małą formę w normalnej tortownicy z kominkiem chociaż wyrośnie jest rozmiarów mikroskopijnych . ;-) Cytuj
ra_szymczak Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Ja polecam zebrę - fajne, proste ciasto a prezentuje się bardzo efektownie :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi