Skocz do zawartości

Żurawina,


iwona30
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Iwonko u mnie robi się z tego marmoladę: przekręcić owoce przez maszynkę do mięsa, smażyć i dać cukru w proporcji 1:1. Jeśli to są świeże owoce, to można je troszkę przemrozić w zamrażarce przed robieniem. Nie robimy z nich żurawiny do mięsa, więc się nie znam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój stary przepis. 1 kg żurawin 60 dag cukru żurawiny umyć i przebrać, 1/3 część mniej wyrośniętych przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać cukier i zagotować syrop. Do syropu dodać pozostałe owoce i gotować aż owoce staną się szkliste i będą opadać na dno naczynia, a syrop będzie wykazywał krzepliwość. Nakładać gorący do słoików i uszczelniać. Jezeli chcesz mieć dżem do drobiu, mięsa albo wędlin to dodaj mniej cukru aniżeli w przepisie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Gdzieś mi ta żurawina utkwila w pamięci i znalazłam ostatnio ciekawy przepis na sałatkę. Może ktoś będzie chętny, więc zamieszczam. Brzmi calkiem smakowicie i zdrowo. A do tego np panierowany camembert i czerwone winko? Sałatka z żurawiną kilka listków sałaty porwanej kilka liści szpinaku garść orzechów włoskich feta pokrojona w kostkę garść żurawiny natka pietruszki 1 łyżka oleju z orzechów wloskich pieprz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

znalazłam takie przepisy na ulotce jak kupowałam żurawinę w słoiku: Chrzan z żurawiną 2części tartego chrzan1część przecieru z żurawin(słodzonego) 1 łyżeczka soku z cytrynyCałośc dobrze wymieszać i zamknąć w słoiku Przysmak z żurawin i pomarańczy szklanki żurawin 1pomarańcza 7/8szklanki cukru Pociąć w maszynce żurawiny i pomarańczę, dodać cukier wymieszać. pozostawić na kilka godzin przed spożyciem Dżem z żurawin i dyni 75dkg żurawin 75dkg dyni 75dkg cukru Żurawiny lekko rozgnieść, tylko część owoców zmiażdżyć. Dodać cukier i mieszającogrzewać do wrzenia. Obraną dynię zetrzeć na grubej tarce i dodać do podgotowanych żurawin, gotować razem aż dżem będzie odpowiednio gęsty a dynia szklista.Gorący dżem zamknąć w słoikach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Galaretka żurawinowa 4 szklanki żurawin 1 i 1/2 szklanki wody 2 szklanki cukru Żurawiny gotować z wodą pod przykryciem przez 15 minut, aż zmiękną(uwaga; mogą wykipieć) Następnie przetrzeć masę przez sito, dodać cukier z zagotować (3 minuty), umieścić w słoiku i szczelnie zamknąć

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.