Skocz do zawartości
teresap

Śledzie Po Kaszubsku

Rekomendowane odpowiedzi

1 kg. fileta zielonych śledzi

2 duże cebule

Wymoczyć śledzie ( ja jak są tak lekko zmarznięte to ściągam skórę i dopiero mocze - ni koniecznie)

Po stronie wewnętrznej smarujemy musztardą solo i pieprzem dajemy kawałek cebulki i zwijamy i układamy do graczka że tak powiem na stojąco

ZALEWA

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki octu

1 szklanka wody

1/2 - 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego

sól pieprz majeranek

wszystko mieszam i zalewam śledzie gotuje 8 mni i dodaje 1 łyżkę cukru gotuje 2-3 mni i gotowe

Oczywiście muszą wystygnąć

- SMAKUJĄ TYM CO NI JEDZĄ RYB

post-6127-1194881741_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Te zielone śledzie to są zwykłe filety śledziowe solone?Pytam bo zrobię te śledzie w najbliższym czasie :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Daruniu WITAM CIĘ I CIESZĘ SIE ŻE SPRÓBUJESZ MOICH ŚLEDZIKÓW Tak to jest płat zielonego śledzia one są przeważnie mrożone jak mintaj czy inna ryba, ale jak w rybnym powiesz że chcesz 1kg płata zielonego śledzia to ci poda. CZEKAM NA OPINIE :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myśle że są to płaty śledzi do smażenia(nie solone). Jadłam,ale nigdy sama takich nie robiłam.Teraz sie skuszę. Jak zrobie,powiem jak mi smakowały. :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tereniu ja też spróbuję je zrobić, bardzo ciekawy przepis podałaś i myślę tak samo jak Janka że to są filety z świeżych śledzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak zgadzam się to są płaty i są nie solone i z żadnej zalewy POZDRAWIAM I PRZEPRASZAM JEŚLI WPROWADZIŁAM W BŁĄD

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tereniu nie popełniłaś żadnego błędu, bo jakby miały być solone to byś napisała żeby je wymoczyć. Wybacz, ale u nas też nie widziałam nazwy zielone śledzie i chcąc je zrobić to musiałam się upewnić. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłam . Gotowałam chyba trochę dłużej,bo wyszły mi zbyt miękkie ;) Dodałam również więcej cukru i teraz mają smak podobny do kupnych śledzi. Będą powtórki....ale z minutnikiem w ręce.post-375-1195120621_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Janko- gratuluje i bardzo się cieszę że spróbowałaś mojego przepisu. Mam nadzieje że smakują skoro będziesz robić powtórkę Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też zrobiłam dzisiaj te śledzie...jeszcze są gorące to nie wiem jak smakują,ale na kolację będzie degustacja to wtedy napiszę,czy smakowały i wkleję fotki jakie u mnie wyszły...na spróbowanie zrobiłam z połowy porcji,ale jak będą nam smakowały to zrobię więcej bo mam zamrożone jeszcze ponad kilogram ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Smakują,smakują. Tylko ten jeden drobny szczegół-są zbyt miękkie,ale to wyłącznie moja wina. Dziękuje za przepis. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się że śledziki smakują Pamiętajcie o jednym że dopiero po dwóch - trzech dniach są dobre POZDRAWIAM I ŻYCZE SPOKOJNEGO WIECZORU Papapa..;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj tylko posmakowaliśmy tych śledzi i jednoznacznie stwierdzamy,że są bardzo smaczne i będą powtórki. Dziękuję Teresko za fajny przepis ;)

post-2690-1195193892_thumb.jpg

post-2690-1195193917_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.