Skocz do zawartości
teresap

Śledzie Po Kaszubsku

Rekomendowane odpowiedzi

Ja Tobie Tereska tez zycze wszystkiego dobrego w 2008 r dziekuje za zyczenia i cieplutko pozdrawiam.A sledziki ponakluwalam wykalaczkami bo balam sie ,ze sie rozwina podczas gotowania i bylo wszystko o'k.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

''grumko" widziałam te śledzie , spróbuje je zrobić , kupując śledzie w sklepie po Kaszubsku to są w pomidorach

Tak się pocieszam że moje to „oryginały” hehe...;p

POZDRAWIAM :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

śledzie są pyszne!!!! zrobiłam je na urodziny mojego męża i naszą rocznice ślubu .Wyszły paluszki lizać , a teraz przepisuje przepis dla rodziny bo prosili.Dziękuję Ci Tereniu za kolejny super przepis i Wszyskiego Dobrego dla Ciebie życzy Magdalena

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Magdalenko bardzo się cieszę , że śledzie smakują i to jest największe podziękowanie. Pozdrawiam Cię serdecznie i cało rodzinę :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To są moje ulubione śledzie. Często powracam do tego przepisu. Pozdrawiam autorkę. :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość deq102

Składniki

  • 1 kg śledzi małosolnych
  • 1 kg cebuli
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 0,5 l oleju
  • Cukier
  • Sól
  • 2 liście laurowe
  • 8 goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego
Śledzie po kaszubsku - smak i aromat śledzia w cebuli

Etapy przygotowania

Śledzie po kaszubsku - idealne danie na Wigilię!

Śledzie wymoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w półksiężyce. Wyłożyć ją do garnka lub na patelnię zalać całym olejem i smażyć, Dodać koncentrat, goździki, liść laurowy, ziele angielskie i wymieszać i smażyć dalej aż cebula będzie miękka. Następnie ostudzić sos.

Na każdym płacie ułożyć po łyżce sosu zawinąć i spiąć wykałaczką i w bok każdego śledzia włożyć po łyżeczce sosu. Wszytkie zawijane śledzie wyłożyć w pojemnik i zalać całym sosem.

Schłodzić w lodówce i podawać na zimno.

Śledzie po kaszubsku gotowe. Można zajadać, trzeba tylko pamiętać, że śledzie po kaszubsku schodzą, jak szalone, więc warto przygotować ich więcej :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
pół kg śledzi
mały słoik koncentratu pomidorowego
2 cebule
łyżka oleju + 1/3 szklanki oleju
2 łyżki octu winnego albo sok wyciśnięty z 1 cytryny
łyżeczka cukru
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego rodzynki
 
Śledzie namoczyć w wodzie na kilka godzin.
Opłukać, osuszyć i pokroić je na mniejsza kawałki.
Cebulę pokroić drobno i smażąc na łyżce oleju zeszklić na patelni.
Dodać koncentrat, ocet winny, cukier, rodzynki, liście laurowe i ziele angielskie i 1/3 szklanki oleju.
Gotować razem 2 minuty i zostawić do ostudzenia.
Sos wymieszać ze śledziami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.