Dalovay Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 ...bo piernikowac czas zaczac... PIERNIKI 1/4 kostki margaryny 6 lyzek miodu 1/3 szkl cukru pudru 1 jajko 1 lyzka kakao 1 lyzeczka przyprawy do piernika(czubata) 1 lyzeczka proszku do pieczenia(plaska) 1.5 szkl maki W naczyniu rozpuscic margaryne ,miodek i cukier,Wystudzic. W miseczce ubic jajko,dodac przyprawe i kakao. Do przesianej maki dodac proszek , i obydwie masy.Dokladnie wyrobic.Do lodowki na 0.5 - 1 godz. Ciasto bedzie mialo rzadsza konsystencje , ale pod zadnym pozorem zeby nie wiem jak kusilo nie dosypywac maki.Ciasto ladnie stezeje w lodowce. Rozwalkowac na stolnicy na grubosc 4-5 mm ,wykrawac ksztalty przerozne,piec ok 10 min. Radze zrobic z podwojnej porcji ,te pierniczki maja te wlasciwosc ze jeszcze na cieplo znikaja w niewyjasnionych okolicznosciach Fotke wczorajszych pozostalosci po pierniczkach wrzuce wieczorem jak do domu wroce. Prosze obiecane fotka Hania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Haniu ja je upiekę, napisz proszę w jakiej temperaturze je piec. Bardzo ładne upiekłaś pierniczki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 przepis już wydrukowany jak ciasto nie musi długo leżakować to ja je też wypróbuje jeszcze przed świętami. :evil: mam swój przepisik na pierniczki które zrobiłam w tamtym roku spawdziły się to je też zrobię i podam przepis na forum jak już będą gotowe. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalovay Opublikowano 27 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Ino dziekuje za mile slowa.Pierniczki nalezy piec w blaszce z pergaminem w temp.180 przez ok 10 min. Ciasto nalezy rozwalkowac tak na 4-5 mm. Po wystudzeniu mozna polukrowac ,poczekoladowac :evil: . U nas jak glodomory dopadna to z blaszki wyjac nie dadza ;-) Mam nadzieje ze i Wam posmakuja Hania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
an69 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Haniu czy juz można upiec na świeta, czy będą dobre za miesiąc??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalovay Opublikowano 27 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Slonce , one sa dobre mieciutkie juz na nastepny dzien.Jak polukrujesz to jeszcze szybciej. Teraz jak bede robic to zamkne sie na cztery spusty i upieczone schowam pod pradem :evil: Hania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Haniu dziękuję bardzo i się pochwalę z zdjęciem włącznie. Zrobię tak jak radziłaś z podwójnej porcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 pierniczki zrobione mam tylko pytanko do autorki przepisu czy twoje pierniczki zrobiły się twarde??? Mam nadzieję że zapuszkowane zmiękną. W smaku są pyszniutkie jeszcze ciepłe jadłam :evil: dzieci też wcinały. Polecam wystawiam +5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalovay Opublikowano 27 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Justynko cudo pierniczki upieklas .Alez ty szybka jestes :evil: . Bardzo sie ciesze ze smakuja . U nas tez na cieplo schodza prosto z blachy ;-) . One do jutra zrobia sie miekkie ,a jak polukrujesz to jeszcze szybciej. Dziekuje za ocene . Hania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Sprostowanie wyciągłam te z puszki i są mięciutkie rozpływają się w ustach. ups.................chyba będę musiała powtórzyć :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carolina0 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 czesc dziewczyny, bardzo , latwy przepis , zaczelam juz piec ciasteczka swiateczne , wiec dzis popoludniu zabiore sie za te pieniczki dzieki " daovay" za twoje pierniczki............ :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carolina0 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 dziewczyn jeszcze raz ja............... a ma moze ktos przepis na ciasteczka marcypanowe???????? , przeszukalam forum i nic, dzieki z gory..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodziuutkaa Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 Może to głupie pytanie, ale chciałam Haniu zapytac z czego wynika różnica w kolorze Twoich pierniczków i Anny ? No bo przepis przeciez ten sam ... ?!?! Czy to jest tylko kwestia ilosci kakao ? Jeśli tak, to napisz prosze ile powinnam dokładnie dać, zeby wyglądała tak jak Twoje . Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalovay Opublikowano 28 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 Hmm...nie wiem na czym polega roznica . Zawsze robie wg przepisu , daje na porcje 1 lyzke ciemnego kakao , nawet czubata. Ciasto zawsze jest bardzo ciemne :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi