Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Dalovay

Pierniki....magiczne...

Rekomendowane odpowiedzi

...bo piernikowac czas zaczac...

PIERNIKI

1/4 kostki margaryny

6 lyzek miodu

1/3 szkl cukru pudru

1 jajko

1 lyzka kakao

1 lyzeczka przyprawy do piernika(czubata)

1 lyzeczka proszku do pieczenia(plaska)

1.5 szkl maki

W naczyniu rozpuscic margaryne ,miodek i cukier,Wystudzic.

W miseczce ubic jajko,dodac przyprawe i kakao.

Do przesianej maki dodac proszek , i obydwie masy.Dokladnie wyrobic.Do lodowki na 0.5 - 1 godz.

Ciasto bedzie mialo rzadsza konsystencje , ale pod zadnym pozorem zeby nie wiem jak kusilo nie dosypywac maki.Ciasto ladnie stezeje w lodowce.

Rozwalkowac na stolnicy na grubosc 4-5 mm ,wykrawac ksztalty przerozne,piec ok 10 min.

Radze zrobic z podwojnej porcji ,te pierniczki maja te wlasciwosc ze jeszcze na cieplo znikaja w niewyjasnionych okolicznosciachpost-4993-1196082145_thumb.gif

Fotke wczorajszych pozostalosci po pierniczkach wrzuce wieczorem jak do domu wroce.

Prosze obiecane fotka

post-4993-1196103239_thumb.jpg

Hania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Haniu ja je upiekę, napisz proszę w jakiej temperaturze je piec. Bardzo ładne upiekłaś pierniczki. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przepis już wydrukowany jak ciasto nie musi długo leżakować to ja je też wypróbuje jeszcze przed świętami. :evil:

mam swój przepisik na pierniczki które zrobiłam w tamtym roku spawdziły się to je też zrobię i podam przepis na forum jak już będą gotowe.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ino dziekuje za mile slowa.Pierniczki nalezy piec w blaszce z pergaminem w temp.180 przez ok 10 min. Ciasto nalezy rozwalkowac tak na 4-5 mm.

Po wystudzeniu mozna polukrowac ,poczekoladowac :evil: .

U nas jak glodomory dopadna to z blaszki wyjac nie dadza ;-) Mam nadzieje ze i Wam posmakuja

Hania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Slonce , one sa dobre mieciutkie juz na nastepny dzien.Jak polukrujesz to jeszcze szybciej. Teraz jak bede robic to zamkne sie na cztery spusty i upieczone schowam pod pradem :evil: Hania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Haniu dziękuję bardzo i się pochwalę z zdjęciem włącznie. Zrobię tak jak radziłaś z podwójnej porcji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pierniczki zrobione mam tylko pytanko do autorki przepisu czy twoje pierniczki zrobiły się twarde???

Mam nadzieję że zapuszkowane zmiękną.

W smaku są pyszniutkie jeszcze ciepłe jadłam :evil: dzieci też wcinały.

Polecam wystawiam +5

post-4645-1196191503_thumb.jpg

post-4645-1196191513_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Justynko cudo pierniczki upieklas .Alez ty szybka jestes :evil: . Bardzo sie ciesze ze smakuja . U nas tez na cieplo schodza prosto z blachy ;-) . One do jutra zrobia sie miekkie ,a jak polukrujesz to jeszcze szybciej. Dziekuje za ocene post-4993-1196193482_thumb.gif . Hania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprostowanie wyciągłam te z puszki i są mięciutkie rozpływają się w ustach.

ups.................chyba będę musiała powtórzyć :evil:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
czesc dziewczyny, bardzo , latwy przepis , zaczelam juz piec ciasteczka swiateczne , wiec dzis popoludniu zabiore sie za te pieniczki dzieki " daovay" za twoje pierniczki............ :evil:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
dziewczyn jeszcze raz ja............... a ma moze ktos przepis na ciasteczka marcypanowe???????? , przeszukalam forum i nic, dzieki z gory.....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może to głupie pytanie, ale chciałam Haniu zapytac z czego wynika różnica w kolorze Twoich pierniczków i Anny ? No bo przepis przeciez ten sam ... ?!?! Czy to jest tylko kwestia ilosci kakao ? Jeśli tak, to napisz prosze ile powinnam dokładnie dać, zeby wyglądała tak jak Twoje . Dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm...nie wiem na czym polega roznica . Zawsze robie wg przepisu , daje na porcje 1 lyzke ciemnego kakao , nawet czubata. Ciasto zawsze jest bardzo ciemne :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.