teresap Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2008 Wreście mogę pisać przepisy bo do tej pory miałam zablokowane ale już OKEJ Pączki są nie wykończone Czym wykańczam : czekolada i maczam w kokosie , lukier lub cukier puder mieszam z cukrem waniliowym – wedle uznania PRZEPIS PIERWSZY 1 kg mąki - ja dałam krupczatki , może być pszenna tortowa 10 żółtek lub 4 jajek i 5 żółtek - roztrzepać 10 dag drożdży 20 dag margaryny - roztopić 2 szk mleka 1/2 -3/4 szk cukru Szczypta soli i 1 dobry kieliszek rumu Ja ciasto robie tak (prawie każde ) Mleko podgrzewam daje sól i 1/2 porcji cukru no i drożdże, wymieszam aż drożdże się rozpuszczą i wlewam do miski , przysypuje to mąko (cały kg ) Jajka roztrzepuje z resztą cukru i wlewam na mąkę. Przykryć ścierko i czekać aż ciasto popęka . Wyrabiam dobrze ciasto i daje rozpuszczono margarynę , wyrabiam i zostawiam na kocu przykryte Jak wyrośnie jeszcze raz krótko zarabiam i czekam do ponownego wyrośnięcia GOTOWE Oczywiście trzeba zrobić pączki i usmażyć na tłuszczu ,ja tu też daje 1 kieliszek rumu TU DRUGI PRZEPIS – uwierzcie na słowo ale są dobre i długo trzymają świeżość Trochę trudno się robi , ja smaruje ręce tłuszczem tzn. margaryno Posmarowano ręką biorę trochę ciasta , nakładam marmoladę sklejam i układam na ścierce do wyrośnięcia Uwaga 1 kg mąki +- 1/2 – 1 kg ziemniaków ugotowanych z solą tak jak do obiadu i zmielonych w maszynce 10 dag drożdży 1/2 szk cukru 1/2 kostki margaryny roztopionej 5 jaj 1 kieliszek rumu ROBIMY TAK JAK WYŻEJ PĄCZKI –ziemniaki dajemy na dno , drożdże ,mąka jajka Itak dalej Uwierzcie są dobre , liczę że ktoś spróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniaczek Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Znam ten przepis z ziemniakami i potwierdzam - są pyszne (moje ulubione). Mama robi je często tak jak inne w karnawale. Kto sie obawai to uspakajam - sa pulchniutki i lepiej sie utrzymują na drugi dzień. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 1 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 NIUNIACZKU - cieszę się że podzielasz moje zdanie Przyznam że osobiście wolę te pierwsze pączki czyli beż ziemniaczków , ale nadal uważam że są niezłe przypominają sklepowe . Jednym słowem zachęcam POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zebcia Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Czy można użyć do pączków drożdży instant Dr.Oetkera? I ile wtedy? Jeśli na kilogram mąki wychodzi 10 dkg świeżych to tych instant trzeba dać 4 paczuszki? Wyczytałam gdzieś, że 25 g świeżych drożdży to 7 g tych instant. Robił ktoś pączki z tymi drożdżami? Ja inne ciasta zawsze piekę z nimi, bo nie trzeba robić rozczynu i nie ma obawy, że mogą być nieświeże, ale pączków jeszcze nie próbowałam robić z suchymi drożdżami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Ja natomiast nie próbowałam drożdży instant Dr.Oetkera? No i nic nie pomogę , ale używając tak zwanych drożdży świeżych cóż za robota z rozczynem żadna Podgrzewasz mleko dajesz drożdże wymieszasz i do miski i na to resztę składników Ciasto popęka , wyrobisz i do wyrośnięcia , można jeszcze raz zarobić ale nie koniecznie Pamiętać trzeba aby drożdży nie sparzyć za ciepłym mlekiem POZDRAWIAM :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Czy można użyć do pączków drożdży instant Dr.Oetkera? I ile wtedy? Jeśli na kilogram mąki wychodzi 10 dkg świeżych to tych instant trzeba dać 4 paczuszki? Wyczytałam gdzieś, że 25 g świeżych drożdży to 7 g tych instant. Robił ktoś pączki z tymi drożdżami? Ja inne ciasta zawsze piekę z nimi, bo nie trzeba robić rozczynu i nie ma obawy, że mogą być nieświeże, ale pączków jeszcze nie próbowałam robić z suchymi drożdżami. Do paczkow radze uzywac zawsze swiezych drozdzy-szybciej i lepiej rosna.A co do suszonych to tez moga byc nieswieze i przeterminwane :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zebcia Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Ja jednak jestem uparciuch i zaryzykuję :mrgreen: Zrobię z tymi drożdżami Dr.Oetkera i zobaczę. Do tej pory ciasto z nich czy to drożdżowe czy na pizzę pięknie mi wyrastało, więc pączki też powinny bez problemu wyrosnąć. Myślałam tylko, że ktoś się podzieli swoim doświadczeniem z tymi drożdżami, jeśli chodzi o użycie ich do pączków. Cóż może będę pierwsza to napiszę jak wyszły :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 13 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Trzymam kciuki i czekam na opinię Ja juto też robię pączki , gdy by co to zapraszam :mrgreen: POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 „ZEBCIU” no ja upiekłam i to są ostatnie Jeśli mogę doradzić , to ja dałam na kg 12 żółtek , to były pączki którymi goście się zachwycali i muszę dodać że wśród nich świetne kucharki Wiem chwalę się , ale chcę namówić żeby czasem takie na samych żółtkach upiec a tym bardziej jak chce się zrobic wrażenie ZACHĘCAM I PRZEPRASZAM ZA SKROMNOŚ :mrgreen: :oops: :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zebcia Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Tereso śliczne te Twoje pączki i na pewno pyszne. Ja tak jak już pisałam uparłam się na te suche drożdże Dr.Oetkera i efekt był zaskakujący, a właściwie normalny - ciasto mi pięknie wyrosło a pączki palce lizać :) . Tak więc kto nie próbował może spokojnie piec na tych drożdżach. Moje były z lukrem i dałam 10 żółtek :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzycielka Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Dziewczyny aż ślinka cieknie jak się patrzy na zdjęcia waszych wypieków. Smaka narobicie każdemu kto je tylko zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 16 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 „ZEBCIU” zgadzam się że efekt zaskakujący po prostu śliczne .Obiecuje spróbować drożdży Dr.Oetkera Oj co to będzie przecież tłusty czwartek dopiero przed nami a my już się objadamy. Ale ja uwielbiam pączki i to nie te ze sklepu, tylko te swojskie Pozdrawiam wszystkich smakowiczów pączków :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Zebcia,Terenia cudne te wasze pączki a Zebci to jak z cukierni wyglądają.12 żółtek to sporo,Tereniu ale widać że warto było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zebcia Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Cieszę się, że Wam się podobają moje pączusie. Przyznam się, że robiłam dopiero drugi raz pączki i jestem z siebie dumna :) . To chyba przez te drożdże Dr.Oetkera takie ładne wyszły :D Tak czy inaczej próba przed tłustym czwartkiem zaliczona powodzeniem:) Życzę wszystkim udanych wypieków !!! Teraz jeszcze tylko chruściki muszę spróbować jak znajdę jakiś dobry przepis :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.