Skocz do zawartości

Udka Kurczaka Ze śliwkami


Kaliope

Rekomendowane odpowiedzi

Dla wszystkich, którzy lubią kurczaczka... mniam :grin: Składniki (dla dwóch osób): - 2 udka z kurczaka - 2 małe cebule - sok jabłkowy lub gruszkowy 100% (np. Tarczyn) - ok. 10 dag suszonych śliwek bez pestek - 1 duże jabłko (ja miałam akurat słodko-winne Eliza)  - sól, imbir, majeranek lub mix ziół - olej lub oliwa do smażenia Sposób wykonania: - śliwki namoczyć w soku z jabłek (około 1/2 szklanki) - udka oprószyć przyprawami (ja dałam trochę soli, szczyptę imbiru, majeranek i przyprawę kuchni włoskiej Kamis) i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron - następnie przełożyć udka do innego naczynia a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojoną w półkrążki - gdy cebula się zeszkli ułożyć ją na udkach, przełożyć udka zpowrotem na patelnię, posypać namoczonymi śliwkami - jabłko obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, posypać nimi udka - wszystko podlać sokiem, w którym moczyły się śliwki i dusić przez około 20 minut aż mięso będzie miękkie - od czasu do czasu polewać udka sosem (ważne żeby smażyły się obłożone cebulką i owocami) - można na koniec dodać do sosu łyżkę śmietany lub rozprowadzić odrobiną wody bo jest bardzo wyrazisty w smaku Podawać z makaronem lub ryżem, ziemniakami i surówką lub jak kto lubi. Myślę, że z pyzami drożdżowymi tez będzie bardzo dobre. Ja przygotowałam z ziemniakami i surówką z buraczków. Sosik jest przepyszny. Smacznego! Zdjęcie nie jest najlepsze bo nie miałam fotografować tego dania, ale ostatecznie zrobiłam fotkę więc ją zamieszczam :P post-8290-1203769984_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałam nadzieję, że nie powielę przepisu ale Twój jest rzeczywiście bardzo podobny. Nie zwróciłam uwagi. Moje niedopatrzenie. Ja chętnie zrobiłabym ten schab ale nie mam narazie możliwości zapiekania w piekarniku. Pozdrawiam Cię serdecznie :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...

Dorotko, Twój kurczak wygląda wspaniale!! I pewnie równie dobrze smakował. Cieszę się, że wypróbowałaś przepis. Pozdrawiam serdecznie :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wlasnie wczoraj zrobilam te udeczka na swoje urodziny ''poezja smaku'' :smile: ,tylko troche je zmodefikowalam zamiast sliwek dalam rodzynki,ale nastepna raza dam suszone owoce mysle ze rowniez bedzie pychaaa,a autorka sie nie obrazi ze cos sie troche pozmienialam :D .Goraco polecam :P .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jolanto! Bardzo się cieszę, że właśnie te udka zrobiłas na swoje urodzinki a ja przesyłam Ci trochę spóźnione ale serdeczne zyczenia wszystkiego dobrego i wielu kulinarnych inspiracji! :-) Oczywiście, modyfikuj przepis jak tylko chcesz, to jest jedynie "baza" a im więcej pomysłów tym lepiej dla wszystkich Smakowiczów :-) Życzę miłego dnia :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kaliope dziekuje za zyczenia :-) .Moim zdaniem to wlasnie danie wglada na takie ''bogate'' wlasnie pasuje na wykwintne obiadki, kolacje i oczywiscie imprezy.Bardzo duzy wplyw maja zdjecia a fotka zrobiona przez Figielka narobila wielkiej ochoty na te udeczka.Pozdrawiam :-) .

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy później...

Stokrotko bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis i że smakowało!! Katarzyno, gorąco zachęcam i zapewniam, że kurczak ciekawie smakuje. Pozdrawiam Was serdecznie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dorotko kurczaczek pierwsza klasa!!! I bardzo się cieszę, że ponownie go przyrządziłaś, może jeszcze ktoś się skusi :cool: Serdecznie Cię pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WITA CIE KOLIOPE PRZEPISIK BARDZO MNIE ZACIEKAWIL JUZ GO ZAPISALAM I MAM ZAMIAR GO ZROBIC JEDEN JUZ PRZEPIS TWOJ ROBILAM ROLADKI Z KARKOWKI PYSZNE MASZ SWIETNE PRZEPISY JESLI MAM IMPREZKI W DOMU A CHCE GOSCI ZASKOCZYC TO SZUKAM CIEKAWE PRZEPISY ZAWSZE ZAGLADA CZY COS NOWEGO WSTAWILAS CZEKAM NA TWOJE SWIETNE PRZEPISY.POZDRAWIAM ZYCZE SUKCESOW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.