Skocz do zawartości

Tort Piętrowy


Rekomendowane odpowiedzi

Anitko bardzo ci dziękuje za przemiłe słowa post-9750-1208939622_thumb.gif

Jeśli masz na myśli ,,Tort w stylu angielskim,, to najtrudniejszą i najwięcej zajmującą czasu częścia jest sama dekoracja .

Pieczesz biszkopt o dowolnym kształcie , przekładasz go najlepiej jakąś masą maślaną , jeśli zdecydujesz sie na bitą śmietane to musisz osobno zrobić mase maślaną i posmarować nią cały tort , tak jak na zdjeciu:

post-9750-1208939792_thumb.jpg

zeby masa cukrowa mogla sie przykleic do ciasta. Jesli posmarujesz tort bitą śmietaną i na nią polozysz mase cukrową to śmietana może ja rozpuscic .

Następnie robisz mase cukrową wg. przepisu :

80 dag cukru pudru

10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)

4 łyżeczki żelatyny

70 ml wody

Zelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści.

Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku).

NIE GOTOWAC!!!!

Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .

Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając .

Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy.

Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.

Dołączona grafika

Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki. Zrobic to delikatnie bo z reszty masy zrobimy ozdoby.

Dołączona grafika

tej ilości masy wystarczy na pokrycie tortu o średnicy 28 cm.

Jak juz oblozysz tort masą cukrową to zostaje najpszyjemniejsza czesc czyli dekoracja.

wkleje kilka fotek tortow na komunie wlasnie w takim stylu:

Ten jest przecudny!!!!! Wystarczy ,że kupisz chostie , polozysz ja na środku , winogrona zrobisz z większych srebrnych perełek ( jadalnych) , a reszte ozdobisz lukrem z cukru pudry, soku z cytryny i alkoholu.

post-9750-1208940332_thumb.jpg

Ten tez jest piekny

post-9750-1208940567_thumb.jpg

post-9750-1208940641_thumb.jpg

Ja będe robić w tym roku taką książke:

post-9750-1208940673_thumb.jpg tylko musze zamowic złoty barwnik

tutaj masz jeszcze inne

post-9750-1208940736_thumb.jpg

post-9750-1208940747_thumb.jpg

post-9750-1208940772_thumb.jpg

post-9750-1208940809_thumb.jpg

Możesz rowniez zrobić tort w kształcie książki, i wcale nie musisz miec specjalnej formy. Wystarczy,ze upieczesz 2 biszkopty w kształcie prostokata

post-9750-1208941071_thumb.jpg

wystarczy ją uformować kremem ,i na kazdym z nich zrobić połkola. Pozniej okrywasz masą cukrową i dekorujesz.Ja bede robic wlasnie w taki sposob.

Mam nadzieje,że pomogłam , gdybys miala jakies pytania to chętnie odpowiem. Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Odpowiedzi 37
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

Jejku Dorotko jestes bardzo kochana. Żadko można spotkac tak kochaną osobę jaką jestes Ty :shock: . Jeju no naprawde strasznie mi miło i strasznie jestem Ci wdzięczna. Jestes naprawde wspaniała osoba. Dziekuje Ci ślicznie teraz juz sobie jakos poradze. Jak bede miała jakies pytanie to jeszcze napisze (jesli oczywiści Ci nie będzie to przeszkadzac) , dziekuje naprawde jeszcze raz i przepraszam za fatyge.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko, ten tort komunijny biały, w kształcie zamkniętej księgi jest przepiękny ( nie tylko ten). W przyszłym roku jest komunia mojego chrześniaka i z chęcią przygotowałabym takie cudo, ale jestem niestety " beztalencie tortowe" :grin: Jeśli chodzi o złoty proszek do dekoracji, to nie spotkałam się z tym. Pozdrawiam :shock:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc później...
Gość Klaudisia

Witam! Dorotko jak zrobić taki zaokrąglony tort który zrobiaś? I czym masa marshallow różni sie od zwyklej masy cukrowej, którą podałaś dla początkujących? i jak przenieść taki cieżki tort na drugi, żeby się nie zepsuł?? Odpowiedz, prosze!! Pozdrawiam!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.