Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Biszkopt : 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opak. cukru waniliowego 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 4. Makę , proszek,kakao i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Z tego przepisu upiec 2 biszkopty kakaowe , jeden w blaszce o średnicy 30 cm. . Drugi w blaszce o średnicy 20 cm. Masa: 1,5 litra śmietany kremówki 20 dag cukru 6 dag kakao olejek rumowy 6 łyżek dżemu truskawkowego czekolada mleczna 1. śmietane ubijać, kiedy zacznie sztywnieć pomału wsypywać cukier ciągle mieszając 2.Podzielic śmietane na 3 części 3. Jedną trzecią śmietany wymieszać z kakao i kilkoma kroplami olejku rumowego . Kolejną część śmietany wymieszać z dżemem.Do reszty śmietany nic nie dodawać wykonanie tortu: Każdy biszkopt przeciąć na 3 części Jeśli tort jest dla dorosłych ,można naponczować biszkopty : Szklanka przegotowanej wody ,2 łyżki cukru , alkohol (wedle uznania) Biszkopt+Czekoladowa śmietana posypana pokrojoną czekoladą+ Biszkopt + truskawkowa bita śmietana+ Biszkopt +czekoladowa śmietana posypana pokrojoną czekoladą+ mniejszy biszkopt+ truskawkowa śmietana+ mniejszy biszkopt+czekoladowa śmietana posypana pokrojoną czekoladą+mniejszy biszkopt Udekorować pozostałą bitą śmietaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona01 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Gdzieś ty się dziewczyno uchowała, nie jesteś cukiernikiem, a takie cudeńka tworzysz :D Kolejny efektowny tort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 poprostu cudny :D a te różczki sama zrobiłaś czy kupiłaś, a jak kupiłaś to gdzie, bo nigdzie takich nigdy nie widziałam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 To był mój pierwszy ,,powazny,, tort , który robiłam na ślub brata. Teraz nie jestem z niego zadowolona no ale wtedy nie wiedzialam tego co wiem teraz. Na szczescie to był ślub cywilny , na koscielny zrobie juz konkretny , taki z prawdziwego zdarzenia :D . Różyczi były kupione , ale można zrobic takie samemu, jest taka specjalna forma do której wciskasz mase cukrowąi wyjmujesz rozyczke , zobacz sobie tutaj : http://tortownia.pl/produkt.php?kid=104&pid=670 mozna tez wycinać szklanką koła i sklejać je razem formujac róże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 tort super.. :D a gdzie ty takie kupiłaś (gotowe) bo ja nie mam talentu żeby formować.. pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Tort robilam rok temu i jak moja mama był w Wieliczce to kupila na jakims placu ( ja mieszkam w Krakowie) . ja takie rzeczy widzialam jak jezdzilam za dobrymi barwnikami po hurtowniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Witam .Widziałam już ten tort na innej stronie . Wszystkie Twoje wypieki to dzieła . Bardzo podobają mi sie te z masą marcepanową ,jeszcze nie dekorowałam ciast tą metodą ....myslę ,że nie jest łatwo przykryć równo tort tą masą ? Pozdrawiam ...też Dorota :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viola32 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Widzialam dekorowanie tortu gotowa masa w telewizji na programie KUCHNIA TV szybko i zgrabnie im to poszlo tylko ze nalezy ROWNO rozwalkowywac ta mase!I mase podsypujemy albo cukrem pudrem albo maka ziemniaczana tylko czy przy kazdym rodzaju bez roznicy czy masa z pianek czy masa marcepanowa, mozna obojetnie czym?Moze niech wypowia sie eksperci w tym fachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorotaxx Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Jeśli masz dobry przepis na mase cukrową to bez problemów pokryjesz tort . Wazne jest aby mase rozwałkować na troszke większy placek niz jest to potrzebne, wtedy bez problemów wyrownasz boki i odetniesz niepotrzebne, wystające kawałki ( z nich mozna zrobic dekoracje). Ja sie uczyłam pokrywać tort na takich filmikach http://atecousa.net//learn/satin-ice-tutor...-your-cake.html http://www.carriescakes.com/media.php ( po prawej stronie masz 3 filmiki) Jest mi bardzo miło,że torty sie podobają . Pozdrawiam Ja podsypuje maką ziemniaczaną.Kiedys probowalam na blat sypać cukier puder ale masa ,,zabierala,, cukier i powstało błędne koło,,, masa robila sie coraz mniej plastyczna, musialam dosypywac cukier puder bo przyklejala sie do blatu pozniej zaczeła sie kruszycz i nie udało sie rozwałkować na odpowiednią wielkość . Ja osobiście polecam mąke ziemniaczaną niezaleznie od tego czy to jest marcepan, ,masa cukrowa czy masa z marshmallow. A ekspertem nie jestem i zapewne nigdy nim nie będe :D. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viola32 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Dla mnie osoba,ktora zrobila ''dana rzecz'' kilka razy i zawsze sie udaje jej to zrobic tak jak trzeba jest ekspertem w danej sprawie .Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorotaxx Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Bardzo mi miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Dziękuje za ciekawe linki . Faktycznie z tych filmików mozna sie sporo nauczyć .Muszę sie kiedyś odważyć i wypróbować najprostszy sposób dekoracji :D .A masy marcepanowe to chyba mozna gotowe kupić ?.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorotaxx Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Oczywiscie można kupić gotowy marcepan lub mase cukrową , np. tutaj, w tortowni: http://tortownia.pl/produkt.php?kid=65&pid=41 http://tortownia.pl/produkty.php?kid=36 lub na stronie PANu http://pan.freshsite.pl/sklep/index.php?cP...8c7fa952934372e ja wole mase robic sama bo wychodzi znacznie taniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yazela Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 a ja mam pytanie czy ta śmietana zastygnie? i bedzie ciagle taka sztywna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.