Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Dorotaxx

Biała Masa Cukrowa Do Pokrycia Tortu

Rekomendowane odpowiedzi

Uwas znaczy gdzie??? I czy taka buteleczka to duzo zabarwi?? A tobie Dorota na ile starcza butelka barwnika?? Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

u nas to znaczy we włodawie buteleczka ma20ml ja do masy dodaję 2-3kropelki starcza na długo.są 4kolory żółty czerwony zielony niebieski POZDROWIENIA

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze barwniki jakie kupiłam były w płynie , zamówiłam na Allegro . Nie byłam z nich zadowolona bo rozrzedzały mase .

Teraz mam lepsze barwniki w proszku. Kupiłam je w Krakowie , w hurtowni z dodatkami funkcjonalnymi do żywności . Opakowanie takiego barwnika to koszt ok. 10 zł , są bardzo wydajne i mają intensywny kolor , wyglądają tak :

post-9750-1211778165_thumb.jpg post-9750-1211778179_thumb.jpg

teraz zamówiłam zestaw kilku barwników w paście , w którym jest czarny barwnik , bardzo ciężko go dostać. Warto rownież zamówic złoty barwnik w proszku , który świetnie nadaje sie do malowania pedzelkiem ( ok. 15 zł) , mozna go zamówić w tortowni :

http://tortownia.pl/produkty.php?kid=6

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kurcze jakaś za lepiąca wyszła mi ta masa :D może troche za duzo wody dałem niemam miarki takiej w domu i brałem na oko. MOże masz jakieś wskazówki. A tak pozatym to czym mieszasz tą mase jak dodajesz puder?? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kurcze jakaś za lepiąca wyszła mi ta masa :D może troche za duzo wody dałem niemam miarki takiej w domu i brałem na oko. MOże masz jakieś wskazówki.

wody musisz dac tyle ile jest w przepisie . Ja odmierzam w butelce mojej córy , tam są dokładnie podane mililitry.

Spróbuj dodać więcej cukru pudru chociaz nie wiem czy cos z tego wyjdzie ... Jesli dałeś za dużo wody to automatycznie powinieneś dać więcej żelatyny i reszty składników bo inaczej masa mozenie wyjsc :razz:

A tak pozatym to czym mieszasz tą mase jak dodajesz puder?? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Zazwsze mieszma ręką

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jasne,ze sie przykleja!! Tak jak kazda masa cukrowa tego rodzaju .Zeby zrobic samemu taką mase , najpierw musi sie przyklejać do ręki ale w miare dosypywania cukru pudru masa robi sie coraz bardziej plastyczna . Ta masa i tak jest bardzo łatwa w wykonaniu. Zrób sobie kiedys mase z pianek JOJO to zobaczysz co będziesz miał na dłoni... ja miałam rózową rękawiczke , której nie mogłam usunąć , w trakcie wyrabiania myslalam,ze sie rozpłacze i wywale ją do kosza a jeśli chodzi o wode to mozesz bardzo prosto policzyc mililitry ,, na oko,, . W 1 małej łyzeczce mieści sie 5 ml ,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak juz dosypie tyle cukru ile mam dosypac to chwile ugniatam jak plasteline i masa gotowa, wtedy tylko rozwałkować i pokryć nią tort a co Tobie w koncu wyszło? za duzo dałes tej wody??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no to juz wiem, dlaczego moj tort podszedl po nocy woda... przekladalam go bita smietana, a nie posmarowalam masa maslana... no coz czlowiek sie na bledach uczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no to juz wiem, dlaczego moj tort podszedl po nocy woda... przekladalam go bita smietana, a nie posmarowalam masa maslana... no coz czlowiek sie na bledach uczy.

Z moim pierwszym ,,poważnym ,, tortem zrobiłam tak samo. Posmarowałam bitą śmietaną i położyłam na niego marcepan. Zaczął sie rozpuszczać i podchodzić wodą . A to był tort na slub brata , na szczęście był to cywilny ślub a tort robiłam rano więc jakoś dotrwał do południa .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z moim pierwszym ,,poważnym ,, tortem zrobiłam tak samo. Posmarowałam bitą śmietaną i położyłam na niego marcepan. Zaczął sie rozpuszczać i podchodzić wodą . A to był tort na slub brata , na szczęście był to cywilny ślub a tort robiłam rano więc jakoś dotrwał do południa .

Pozdrawiam

Ja robiłam na Komunię Św. i to dzień wcześniej, pod spód dałam masę budyniową (myślałam, że wtedy woda się nie przebije) a rano jak zobaczyłam kropelki i rozmazany napis to myślałam, że zawału dostanę :grin: ale szybciutko chusteczką wytarłam kropelki i jakoś to wyglądało, nie był taki ładny jak dzień wcześniej, ale nikt nie zauważył nic,hihihihi, tylko najbliżsi. Tak bardzo się nie martwiłam, bo był jeszcze tort z cukierni, ale i tak mój zrobił większą furorę, ta masa jest rewelacyjna, teraz mam plan dodac do niej troszkę olejku, żeby miała jakiś zapach :grin:

post-9961-1213403587_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.