Skocz do zawartości

Rafaello


Rekomendowane odpowiedzi

Upiec biszkopt. :shock:

Masa rafaello :

3 jajka

Tabliczka bialej czekolady

2 lyz. smietany slodkiej

3/4 szkl. kokosu mielonego

1/2 szkl. mleka w proszku

3 lyz. cukru pudru

1/3 szkl. ajerkoniaku

Kostka masla

Wykonanie :

Ubic jajka na parze do bialosci. Czekolade ze smietana rowniez rozpuscic na parze.

Do cieplych jajek wlac powoli rozpuszczona czekolade, wsypac kokos i mleko w proszku. Calosc zmiksowac, pozostawic do calkowitego wystygniecia. Kostke masla utrzec z cukrem pudrem na puszysta mase i dodawac po lyzce masy jajecznej. Na koniec dodawac powoli ajerkoniak.

Uwaga! Maslo musi miec taka sama temperature co masa jajeczna, czyli temperature pokojowa.

Tak gotowa mase przelozyc lekko nasaczony biszkopt. Na koniec ubic smietane i udekorowac platkami migdalowymi.

Poprostu jest rewelacja !!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Świetny przepis! Właśnie takiej masy z wiórkami szukałam, a ta musi być pyszna. Ogromne dzięki za przepis i pozdrawiam serdecznie :shock:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Eluniu kochana jesli nie lubisz ajerkoniaku to nie trzeba dodawac to taki ekstras do masy ktory nadaje super smak. :shock: Kleopie i Niunioczku oraz Eluniu zachecam do sprobowania bo naprawde warto.Ja rowniez szukalam takiej masy bo wszystkie rafaella sa z masa bitej smietany a ta ma taki smak ja prawdziwe rafaello!Goraco pozdrawiam i czekam na opinie :grin: .

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jolu, zastanawiam sie czy ta masa jest taka rzadka jak w rafaello, czy zastygnie i nadaje sie do przełożenia tortu i nie będzie sie wylewać? Bo mam koncepcję na zrobienie tortu m in z tą masą ale troche sie jej obawiam.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Jolu za odpowiedź - wprawdzie przeczytałam juz po fakcie, bo nie miałam czasu zaglądać na forum. Przełożyłam torcik tą masą i jest bardzo smaczna - potwierdzam prawdziwe rafaello. Polecam i daję 5. pozdrawiam i dziękuję

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie jestem w trakcie robienia masy ,ale po dodaniu kilku kropel czekolady cala piana jajeczna "siadla". Czy tak ma byc czy cos zrobilam zle ? Dodalam reszte skladnikow (oprocz masla) i odstawilam do wystygniecia . Cos mi sie zdaje ze nici z mojego placka. Prosze o odpowiedz czy po wystudzeniu masa zgestnieje i bedzie sie nadawala do polaczenia z maslem ,czy juz teraz zrezygnowac? Pozdrawiam serdecznie Irena

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 6 miesięcy później...
  • 1 miesiąc później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.