Skocz do zawartości

Marcepan Sztuczny


Rekomendowane odpowiedzi

1/2 litra wody

25 dag masla lub margaryny

1/2 kg mąki

2 kg cukru pudru

2 olejki migdałowe

Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.

Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.

Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki migdałowe. Dobrze wymieszać.

w połowie dodawania cukru marcepan zrobi się rzadki, nalezy nadal dodawac cukier az zrobi sie plastyczny

Gotowy marcepan przełożyć do słoika lub worka i szczelnie zamknąć.

W taki sposób może być długo przechowywany.

post-9750-1213160971_thumb.jpg

Mozna go dowolnie barwić , najlepiej barwnikami w paście lub w proszku

post-9750-1213161566_thumb.jpg

Marcepan z podanych składników wstarczy na pokrycie 2 dużych tortów

Ja wałkuje go na papierze do pieczenia i za jego pomocą przenosze na tort.

Marcepan świetnie nadaje się ,na robienie ozdób czy figurek.

post-9750-1227596366_thumb.jpg

Najlepiej pracuje się na nim kiedy jest schłodzony w lodówce.

Przepis mam od autorki tych cudnych tortów .Wszystkie swoje torty ozdabia wlaśnie tym marcepanem: http://torty.zuzlandia.pl/

To mój pierwszy tort pokryty marcepanem .

post-9750-1213425855_thumb.jpg

post-9750-1213425868_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

To są namiary : Kraków, ul. Pana Tadeusza 6, tel. 012 2923324 , niedaleko tandety

Hurtownia nazywa sie ,,Damon,, .

Sprawdz sobie na mapie gdzie to jest dokładnie. Jak juz tam dojedziesz to zobaczysz wiele różnych hurtowni. Musisz isc do konca uliczki, przejdziesz przez dużą brame nad którą jest blaszany dach. Skręcisz w prawo , tam znajduje sie hurtownia. Nie wystrasz sie budynku bo nie wygląda najlepiej ,ale jak wejdziesz do biura to zobaczysz cuda

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 3 miesiące później...

Masę po rozwałkowaniu przenosi sie na rękach lub na wałku,jak wolisz.Poczytaj w temacie biała masa cukrowa,tam jest tez duzo na ten temat,mase wykonuje sie inaczej tez z przepisu Dorotki ale sposob przenoszenia i zachowywanie sie masy podobne.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.