Skocz do zawartości
Emiś :*

Warstwowa Sałatka Z Tuńczyka

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

- 6 jaj

- 3 cebule

- 2-3 puszki tuńczyka (najlepiej kawałki w sosie własnym)

- ok 20 dag zółtego sera

- kukurydza (opcjonalnie - dla mnie sałatka jest smaczniejsza z kukurydzą)

- majonez

Wykonanie:

Ugotowane jaja rozdziel (zółtka osobno, białka osobno). Białka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ułóż je w naczyniu (najlepiej przezroczystym i nie za wysokim). To będzie pierwsza warstwa.

Tunczyka odsacz z sosu, podziel na dwie części. Jedna z nich ułóż na białkach. - Warstwa druga.

Na tuczyka ułóż posiekaną w kostkę i posoloną wcześniej cebulę. - Warstwa trzecia.

Następnie na cebulę rozsmaruj warstwę majonezu.

Kolejną, piątą warstwę stanowił będzie ser starty na grubych oczkach.

Na ser wyłóż pozostałą część tuńczyka. - Warstwa Szósta.

Warstwę siódmą stanowi kukurydza, na którą również rozsmarowujemy warstwę majonezu.

Całość posyp startymi na drobnych oczkach zółtkami.

SMACZNEGO! :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sałatkę robiłam ,ale najbardziej smakuje mi gdy wszystkie składniki wymieszam i smaruję mini chlebek.Rodzinka jest zachwycona.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość mariusz2122

Witam serdecznie ,polecam również zamiast kukurydzy dodać czerwonej fasoli oraz pokrojonych na drobno oliwek. Mi bardzo smakowało , spożywałem bez pieczywa i jest bardzo syta ze względu na fasole.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam! Ta sałatka jest bardzo dobra.Tez ją robię tylko zamiast 3 cebul daję 1, oprócz tego dodaje 5 ugotowanych białek jaj i sałatkę mieszam.Pycha!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość alicate

Witam! Przepis wygląda bardzo smakowicie. Chciałam się zapytać czy tę sałatkę należy zrobić wcześniej, aby się przegryzła, czy można ją zrobić w ten sam dzień i jeść :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proponowałabym dodać czerwoną cebulę, zamiast białej - warstwowa sałatka będzie bardziej dekoracyjna i troszkę delikatniejsza (czerwona cebula jest mniej ostra) :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Alicate sałatka lepsza jest po schłodzeniu ale i odrazu mozna jesc,i tak i tak jest pyszna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ta sałatka bardzo ładnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje :-) Polecam na tegoroczne Święta :)

Pozdrawiam autorkę i dziękuję za przepis :)

post-8-1229200465_thumb.jpg post-8-1229200474_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko sałatkę zrobiłaś zgodnie z przepisu, czy zwiększyłaś składniki?. Pytam bo chcę ją zrobić i faktycznie bardzo ładnie się prezentuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ineczko nie zwiększałam ilości składników, zrobiłam z podanej proporcji - jedyne zmiany to dałam 1 dużą cebulę, 3 puszki tuńczyka, całe 20 dag żółtego sera i użyłam tutaj 8 łyżek majonezu (po 4 łyżki na jedną warstwę, bo tam są 2 warstwy majonezu). Pozdrawiam i smacznego życzę :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko dziękuję, ja myślałam że zwiększyłaś składniki, ładna porcja wyszła. Sałatkę napewno zrobię i również serdecznie pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.