Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
teresap

Jabłecznik Z Budyniem I Bitą śmietaną

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę podobny do ostatniego , ale inny i smaczniejszy – rozpływa się w ustach , naddatek prosty i szybki

Koniecznie spróbujcie...........???? :)

Biszkopt (ja zawsze robie ten)

5-6 jajek (zależy od wielkości biszkoptu)

1/2 szk mąki tortowej

1/2 szk mąki ziemniaczanej

3/4 szk cukru

1 łyżeczka proszku

Oddzielić białka od żółtek i do żółtek dodać 1/2 łyżeczki octu roztrzepać i zostawić

Białka ubić z szczyptą soli +cukier +żółtka+ mąka z proszkiem zmieszana = ciasto ,czyli spód naszego placka

1 1/2 do 2kg jabłek (ja daje2) zetrzeć na grubych oczkach i smażymy około 5 minut (jak jabłka kwaśne można dodać 2 łyżeczki cukru , można dodać np. cukier waniliowy lub cynamon , to wedle uznania)

2 budynie śmietankowe rozrobić w skąpej 1/2 szk wody i wlać do jabłek i smażymy mieszając cały czas do rozpuszczenia grudek .

Gorąco masę na biszkopt wykładamy

PO WYSTYGNIĘCIU

1/2 lub 3/4 śmietany 30% ubić z 1lub 2 łyżkami cukru pudru + 2 – 3 śmietano fix ( w zależności od ilości śmietany albo zamiast fix można dać 1 łyżkę żelatyny )

KONIECZNIE na wierzch zetrzeć 1/2 gorzkiej czekolady ( ja daje Wedel)

CZEKAM NA OPINIE – moim skromnym zdaniem będziecie zachwyceni :razz: , czyli do ROBOTY

post-6127-1221246778_thumb.jpg

post-6127-1221246797_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tereniu piękne ciasto na pewno warte wypróbowania :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Śliczności... i na 100% pyszności :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

teresap,powiedz proszę,czy nie trzeba zapiekać tych jabłek z budyniem,jak wylejesz je na upieczony już biszkopt?? pozdrawiam :grin: aż slinka cieknie,tak smakowicie wyglada ten jabłecznik na zdjeciach:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WITAM

nic nie trzeba zapiekać , jabłka smażysz i wlać budyń , który chwile gotujesz i gorące na biszkopt , poczekać aż wystygnie + śmietana

Naprawde proste a dobre

POZDRAWIAM I CZEKAM NA ZDIĘCIE :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Już dawno nie robiłam ciasta ale twoje Tereniu ciacho zmusza mnie do upieczenia . Wygląda tak smakowicie,jak zrobię dam znać. Pozdrawiam Ewa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tereniu mam w planach Twój placuszek na jutro tylko mam małe pytanie...mam w słoikach takich 0.90 litra jabłka smażone to wtedy na jeden słoik ile dać budyniu-proszę o pomoc i z góry dziękuję i oczywiście gorąco Cię pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teresko najpierw chcę podziękować za pomoc...upiekłam wczoraj to cudo-proste a jakie smaczne. Naprawdę zrobi to nawet osoba której wydaje się ,że nie umie piec. Stawiam oczywiście 5-ciasto ma same zalety. Do jabłek -których dałam słoik 0.90 litra-dałam budyń na 3/4 rozpuszczony prawie w 1/2 szklanki wody. Taka ilość jabłek jest dla mnie idealna -nie są za słodkie a smaku ostatecznego dodaje śmietana i czekolada. Teresko wielkie dzięki za przepis i serdeczne pozdrowienia.

post-3528-1223211351_thumb.jpg

post-3528-1223211457_thumb.jpg

post-3528-1223211613_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jabłecznik piekłam w sobotę wieczorem a w niedzielę wieczorem nie było ani okruszka.Teraz upiekę synowi do szkoły na piknik mam nadzieję że też zrobi furorę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.