Bahus Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2005 Czerwony ryż na ostro (rewelacja) 1 szklanka długoziarnistego ryżu 1 szklanka soku pomidorowego 1,5 szklanki rosołu (może być z kostki) 3 łyżki masła lub innego tłuszczu) 1 łyżka koncentratu pomidorowego (30%) 1 średnia cebula 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki szczypta sproszkowanego chili sól i przyprawa maggi do smaku Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Wrzucić opłukany i osączony ryż. Ciągle mieszając smażyć do uzyskania złotego koloru. Ryż przełożyć do garnka o grubym dnie. Zalać sokiem pomidorowym oraz rosołem, w którym uprzednio rozpuścić koncentrat pomidorowy. Dodać przyprawy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Dodać do ryżu. Wymieszać. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, do miękkości. Z ryżu formować porcje, jako formy używając np. filiżanki do kawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlCIA111 Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2005 Miałam tylko lekki problem jak już ryż wchłoną płyny, przyklejał sie do dna garnka a był jeszcze twardawy(bo nie mam takiego z grubym dnem) Wybrnęłam z tego w ten sposób, że dolewałam w małej ilości rosół i cały czas mieszałam. Ryż bardzo dobry. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 6 Lipca 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2005 Ryż ten można również po chwilowym gotowaniu jak tylko wchłonie płyn zawinąć w gazety i koc i włożyć na godzinę do łóżka pod kołdrę....będzie mięciutki i wyśmienity 8) Bahus Zawinąc w gazety i koc należy oczywiście garnek z ryżem :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlCIA111 Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2005 Dzięki za radę. Następnym razem tak zrobię. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rele Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 dzieki za ciekawy przepis .Ja i moja rodzinka uwielbiamy ru\yz w każdej postaci. Ten napewno bedzie nam smakował> :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.