Skocz do zawartości

Przepisy Na Okres Diety Protal Faza Uderzeniowa


Milenka

Rekomendowane odpowiedzi

CZERWONY ZAWIJANIEC Z PIERSI KURCZAKA (FAZA P+W)

  na zawijańca dla jednej osoby :

 * 1 pierś drobiowa pojedyńcza

 * 1łyżeczka ostrej musztardy / ja miałam dijon /

 * 1 słupek marchewki / ok.0.8x0,8 cm /

 * 0,5 małego ogórka kwaszonego

 * 0,5 zmiażdżonego ząbka czosnku, lub trochę granulowanego

 * pieprz cytrynowy, odrobinka soli

  na sos do zapiekania :

 * 0,5 jogurtu naturalnego bez cukru

 * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

 * 0,5 zmiażdżonego ząbka czosnku

 * pieprz, sól, papryka czerwona w proszku

 ponadto będą potrzebne : 2 wykałaczki i naczynie żaroodporne z przykryciem Ten przepis to kolejna wariacja na temat chudego drobiu w diecie Protal. Zawijańca wykonujemy jak zawsze bez kropelki tłuszczu, zapiekając w naczyniu żaroodpornym.

  zawijaniec :

 * pierś drobiową rozbijamy lekko, z obu stron - najlepiej przez kawałek folii

   

 * musztardę wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego nakładamy na pierś i rozsmarowujemy

   

* na brzegu piersi układamy marchewką i ogórka kwaszonego, w miarę ciasno zwijamy i mocujemy wbijając pionowo 2 wykałaczki / będzie łatwo je usunąć bez "grzebania " w sosie

   

 * układamy zawijańca w naczyniu /wykałaczkami do góry / i zalewamy sosem

   

  czerwony pikantny sos :

 * do jogurtu wrzucamy przecier pomidorowy oraz przyprawy w odpowiedniej ilości ; najlepiej nieco " liznąć ", aby przekonać się o jego ostrości / powinien być dość pikantny, gdyż mięso drobiowe jest mało wyraziste /

 * pieczemy pod przykryciem ok.35 w temp. 200 st.C z termoobiegiem

   

 ...na wierzchu polałam troszkę białym sosikiem z jogurtu i przyprawy tzaziki.  

źródło i zdjęcia : http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis42253.html

  • Thanks 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Flaki  Yvy8

1 kg flaków wołowych(ja kupiłam parzone,krojone)

włoszczyzna

2 kostki rosołowe

pieprz

papryka ostra

papryka słodka

gałka muszkatołowa

majeranek

Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min, odlewamy, płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych. Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki do wywaru i gotujemy do miękkości (ja gotowałam 3 godziny) uzupełniając wodę. Na pół godziny przed końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku, majeranek wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej rozmieszanej w zimnej wodzie.

żródło : http://www.dieta.pl/grupy_wsparcia/xxl-20-...e-dukana-8.html

__________________

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

boeuf stroganoff polędwica wołowa pokrojona w cienkie paseczki cebula w piórka, pieczarki sos pomidorowy (np. Tomatera Primo Gusto) polędwicę smażyłam na grilowej patelni z kropelką oleju, przerzuciłam do granka, a na tej patelni z odrobiną wody dusiłam pieczarki (posoliłam), cebulę wrzuciłam do mięsa , przerzuciłam pieczarki, zalałam pomidorami, trochę wody do konsystencji i dusić, dusić, dusić. Na koniec doprawić i smacznego, oczywiście w fazie z warzywami, ja na koniec dodam ziół świeżych ale już na talerz A składniki ilościowo według uznania

  • Thanks 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PIZZA pół szklanki otrąb jajko mleko/kefir/serek homogenizowany Składniki wymieszać i usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu w formie placka. Obłożyć tuńczykiem/polędwicą z indyka/ lub co tam kto woli, cebula, ogórek konserwowy, pieczarki itd. Na to ser harceński (nie śmierdzi po upieczeniu :sad: a ze względu na dużą zawartość białka i minimalną ilość tłuszczu, 0,5g i węglowodanów 0,5g idealnie nadaje się do tej diety. Zapiec w piekarniku. Zamiast keczupu można użyć poimidorów z puszki. MIELONE z tuńczyka Z puszki rozdrobnionego tuńczyka wylac wodę i zmieszać zawartość z cebulą lub dymką, jajkiem, musztardą i otrębami. Obtoczyć w otrębach żytnich i usmażyć lub upiec. WĄTRÓBKA ze szpinakiem 2-3 cebule "usmażyć" na samej wodzie, do tego dodać wątróbke i dusić aż będzie upieczona. Paczkę szpinaku mrożonego podsmażyć z 2-3 ząbkami czosnku i odrobiną kefiru. Całość doprawić grubo mielonym pieprzem i solą morską. Podawać na liściu sałaty. Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ser harcyński to taki smrodkowy ser.A cytując etykietkę " delikatny ,aromatyczny chudy ser miękki z pasteryzowanego kwaśnego mleka".

W smaku jest dość słony.Ponieważ kupiłam go dzisiaj ,to jeszcze nie zdążyłam sprawdzić. jak na ciepło smakuje. Wartości odżywcze ma niesamowite bo w 100g ma 125 kcal, a w tym 30g białka,0,3 tłuszczu i 0,5 węgli.

Jak ktoś jest zainteresowany to w Lidlu jest o nazwie HARZER KASE w zielonym opakowaniu.

200g kosztuje niecałe 5 zł.

Pozdrawiam

  • Confused 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NALEŚNIKI  (FAZA P + W)

12 dkg.mąki kukurydzianej

2 jaja

szczypta soli

1/4 litra mleka

Składniki wymieszać i smażyć na teflonie (ew.polać patelnię odrobiną oleju parafinowego)jak zwykłe naleśniki.Do nadziania nalesników można dać wszystko na co ma się ochotę-pieczarki,warzywa,serek biały,serek homo itd.Ja doprawiłam na słodko serek wiejski i było pyszne  :sad:

post-7037-1236068517_thumb.jpg

post-7037-1236068586_thumb.jpg

  • Haha 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam cieplutko.Też mam jeden przepis super smaczny:Omlet;2jaja,dodatki pokrojona w kosteczkę szynka,kilka małych pokrojonych w plasterki pieczarek,szczypiorek i przyprawy.Można smażyć na teflonie lub na zwykłej patelni z odrobiną parafiny.Mąż też chciał taki ,więc mu też zrobiłam.Było pycha :sad: Dołączona grafika

  • Thanks 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NAJPROSTSZY DESER ŚWIATA :lol: Jogurt jogobella light, smak dowolny, 500 gram 2 łyżeczki żelatyny odrobina gorącej wody Żelatynę dokładnie mieszamy/rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody, studzimy i mieszamy dokładnie z jogurtem - przekładamy do naczynek i do lodówki. Niby jogurt, ale jednak ciało stałe :) FRANCUSKIE TOSTY chlebek protalowy jajko mleko Chlebek kroimy na kromki, mleko mieszamy z jajkiem i dalej postepujemy jak Dustin Hoffman w "Sprawie Kramerów", czyli zanurzamy w tej mieszaninie kromkę i smażymy PASZTET DLA WYBITNIE LENIWYCH ok. 30 dkg mięsa mielonego drobiowego lub cielęcego ok. 6 wątróbek drobiowych jajko ewent. trochę otrąb owsianych przyprawy - pieprz, sól, majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa i co tak kto lubi Mielone mięso wrzucam do blendera i jeszcze raz poddaję rozdrobnieniu, dodaję też trochę wody, żeby jej jak najwięcej weszło w mięso, dzięki czemu po upieczeniu nie będzie megasuche. Przekładam do miski, do blendera wrzucam oczyszczone i umyte wątróbki i robię krwawą rzeźnię :sad:. Wszystko mieszam dokładnie w misce, dodaję jajko, przyprawy, mieszam, mieszam, mieszam. Ewent. dodaję odrobinę otrąb, przekładam do foremki z folii alu wysmarowanej naszym ulubionym olejem, nakrywam folią alu i do piekarnika - temp. i czas robię na oko, prawdę mówiąc, bo różnie się piecze.. Pod koniec odkrywam, żeby na górzę trochę sie przypiekło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o wątróbki to wczoraj smażyłam ale drobiowe. Opłukałam je następnie obtoczyłam lekko w mące kukurydzianej i na patelnię teflonową. Podsmażyłam je z jednej i z drugiej strony tak by zbrązowiały (bo takich nieprzypieczonych nie lubię), później podlałam wodą i trochę podusiłam aż woda odparowała i dodałam cebulkę. Znów podlałam lekko wodą a na samym końcu osoliłam. I wyszła palce lizać. I myślę, że z indyczymi możesz zrobić tak samo a jak za duże będą to przekrój na kilka mniejszych kawałków. Pozdrawiam i życzę smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.