Skocz do zawartości

Przepisy Na Okres Diety Protal Faza Uderzeniowa


Milenka

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Ja dziś na śniadanko zrobiłam jajka faszerowane (1faza - bezwarzywna)

Jajka ugotowane na twardo, przekroić na pół, wyjąć żółtka, polączyć z tuńczykiem z puszki (w wodzie) można wymieszać widelcem, ale ja zblenderowalam, i nałożć z powrotem do polówek, na wierzch można kapnąć jogurtem, wygląda jak majonez, lepiej optycznie....

W fazie z warzywami, można dodać natkę pietruchy, zamiast tuńczyka można dodać makrelę, łososia lub inną rybę, albo np zmiksować z papryką czerwoną, albo ogórkiem... zależy od wyobraźni i od podniebienia, ale polecam bo pyszne.

Na obiadek było mięso obrane z pieczonych udek, polane dipem jogurt+czosnek. Pycha !!

Robiłam też kiedyś taką przekąskę faszerowaną z piersi indyka.

Piers należy przeciąć prawie na pół wzdłuż, ale nie do konca, tak żeby filet rozłozyl sie na pół, następnie trzeba go ubić żeby był cieńki równo na całej powierzchni.

Szpinak (mrożonkę) trzeba poddusić żeby był miękki, czosnek, przyprawy,serek feta w kosteczkę, taki farsz rozłożyć na całym filecie i zawinąć można dodac kosteczki z papryki, albo kukurydzę, czy też czerwoną fasole (nie wiem czy można na tej diecie) zawijamy w folię alu, i do piekarnika, jak się upiecze i przestygnie kroi się na 1 cm krążki i zakąska gotowa. Fajnie smakuje z dipem czosnkowym.

  • Confused 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie.

Ja dziś na śniadanko zrobiłam jajka faszerowane (1faza - bezwarzywna)

Jajka ugotowane na twardo, przekroić na pół, wyjąć żółtka, polączyć z tuńczykiem z puszki (w wodzie) można wymieszać widelcem, ale ja zblenderowalam, i nałożć z powrotem do polówek, na wierzch można kapnąć jogurtem, wygląda jak majonez, lepiej optycznie....

W fazie z warzywami, można dodać natkę pietruchy, zamiast tuńczyka można dodać makrelę, łososia lub inną rybę, albo np zmiksować z papryką czerwoną, albo ogórkiem... zależy od wyobraźni i od podniebienia, ale polecam bo pyszne.

Na obiadek było mięso obrane z pieczonych udek, polane dipem jogurt+czosnek. Pycha !!

Robiłam też kiedyś taką przekąskę faszerowaną z piersi indyka.

Piers należy przeciąć prawie na pół wzdłuż, ale nie do konca, tak żeby filet rozłozyl sie na pół, następnie trzeba go ubić żeby był cieńki równo na całej powierzchni.

Szpinak (mrożonkę) trzeba poddusić żeby był miękki, czosnek, przyprawy,serek feta w kosteczkę, taki farsz rozłożyć na całym filecie i zawinąć można dodac kosteczki z papryki, albo kukurydzę, czy też czerwoną fasole (nie wiem czy można na tej diecie) zawijamy w folię alu, i do piekarnika, jak się upiecze i przestygnie kroi się na 1 cm krążki i zakąska gotowa. Fajnie smakuje z dipem czosnkowym.

ostatnie brzmi bosko, ale odpada feta i ta kukurydza/fasola ;)

ale można wsadzić inne rzeczy..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Parówki z pieczarkami  (FAZA P+W)

Coś dla miłośniczek i miłośników parówek.Choć niektóre z Was pisały w swoich postach że nie jedzą parówek to postanowiłam wstawić ten przepis bo sama jem parówki od czasu do czasu i bardzo je lubię.Może ktoś się skusi.

Ilości składników dowolne(ile kto zje)

Cienkie parówki drobiowe lub cielęce (ja kupuję lekko podwędzane,drobiowe)

pieczarki 

cebula

koncentrat pomidorowy

ew.mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu (ja nie daję)

sól,pieprz,papryka w proszku

Parówki obrać z osłonek i pokroić na ok.2 cm.kawałki,pieczarki pokroić w ćwiartki,cebulę w kostkę.Podsmażyć pieczarki na teflonie,wrzucić parówki i cebulę,chwilę smażyć.Podlać wodą (nie za dużo)Dodać koncentrat i doprawić,ew zagęścić mąką kukurydzianą rozrobioną w odrobinie wody.Szybkie i proste.

post-7037-1237378090_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

MUFINKI

4 JAJKA

4 ŁYŻKI STOŁOWE OTRĄB PSZENNYCH

8 ŁYŻEK STOŁOWYCH OTRĄB OWSIANYCH

4 ŁYŻKI STOŁOWE BEZTŁUSZCZOWEGO TWAROŻKU

PÓŁ ŁYŻECZKI SŁODZIKU NISKOKALORYCZNEGO( DUKAN PODAJE "HERMESETAS"

AROMAT WEDLE UZNANIA: SKÓRKA Z CYTRYNY, CYNAMON, KAWA

ROZGRZAĆ PIEKARNIK DO 180*C. BIAŁKA UBIĆ NA PIANĘ. POZOSTAŁE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ I DODAĆ DO NICH PIANĘ. ROZŁOŻYĆ CIASTO DO FOREMEK NA MUFINKI I PIEC 20-30 MINUT.

MUS CZEKOLADOWY

3 ŁYŻKI WODY

125G CZEKOLADY DIETETYCZNEJ

1 ŁYŻECZKA KAWY ROZPUSZCZALNEJ

6 BIAŁEK

SZCZYPTA SOLI

125G TWAROŻKU BEZ TŁUSZCZU

W NACZYNIU WYMIESZAĆ WODĘ, CZEKOLADE POKROJONĄ NA KAWAŁKI I KAWĘ. PRZYKRYĆ CAŁOŚĆ FOLIA ALUMINIOWĄ I UMIEŚCIĆ W SZYBKOWARZE. GOTOWAĆ 5 MINUT. BIAŁKA UBIC Z SOLĄ NA SZTYWNĄ PIANĘ. KIEDY CZEKOLADA SIĘ ROZPUŚCI, WYJĄĆ NACZYNIE Z SZYBKOWARA, A DO MASY DODAĆ TWAROŻEK I WYMIESZAĆ, TAK ABY UZYSKAĆ GŁADKĄ KONSYSTENCJĘ. DELIKATNIE POŁĄCZYĆ MASĘ Z UBITĄ PIANĄ. ROZLAĆ MUS DO PUCHARKÓW. PRZED PODANIEM TRZYMAĆ 2 GODZINY W LODÓWCE.

BISZKOPT

4 JAJKA

100G SŁODZIKU DO PIECZENIA

STARTA SKÓRKA Z 1 CYTRYNY

40G MAIZENY

ROZGRZAĆ PIEKARNIK DO 180*C. BIAŁKA UBIC NASZTYWNĄ PIANĘ. ŻÓŁTKA WYMIESZAĆ ZE SŁODZIKIEM, DODAĆ SKÓRKĘ Z CYTRYNY ORAZ MAIZENĘ I DELIKATNIE WYMIESZAĆ JE Z PIANĄ Z BIAŁEK. WLAĆ DO FORMY WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA I PEC 20 MINUT, AŻ CIASTO NABIERZE ZŁOTEGO KOLORU.

  • Haha 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maizena, handlowe określenie mączki kukurydzianej. Wykorzystywana jest ona do zagęszczania kremów lub jako dodatek do delikatnych wypieków, który ulepsza jakość. ;)

Maizena to w dosłownym tłumaczeniu skrobia kukurydziana,taki krochmal z kukurydzy ;) ,ciężko chyba coś takiego dostać w Polsce.Dlatego zamiast maizeny używamy mąki kukurydzianej.

  • Sad 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ZAPIEKANKA Z KALAFIOREM faza warzywa + proteiny

1,2 kg kalafiora

600g mielonego mięsa chudego

1 drobno pokrojona cebula

2 ząbki czosnku

1 mały pęczek natki pietruszki

sól, pieprz

Kalafior ugotować na parze i zmiksować na puree(czytaj pire ;) ). Nastepnie zmiksować mięso z cebulą, czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem.

Na żaroodpornym talerzu ułożyć mięso, na nim pire z kalafiora.

Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 180*C.

i

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CHIPSY POMIDOROWE Z PAPRYKĄ FAZA W+P

10 pomidorów

1/4 łyżeczki papryki

Wybrać okrągłe i twarde pomidory. Pokroić na plasterki o grubości 2mm, ułożyć na folii aluminiowej i posypać słodką papryką. Piec 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 100*C.

Przechowywać w hermetycznym pudełku, w suchym miejscu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

JAJECZNICA Z KRABEM faza proteiny

6 jajek

sól, pieprz

100g kraba

2 średnie szalotki (cebulki)

W misce rozbić jajka z przyprawą.Mięsko zkraba starannie odsączyć. Cebulkę pokroić na paski i podsmażyć. Podsmażyć mięsko kraba aby się przyrumieniło i wymieszać z jajkami. Całość podgrzewać wg uznania.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BEZY

3 białka

6 łyżek słodziku w proszku

2 łyżeczki kakao

2 łyżeczki kawy

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać słodzik w proszku zmieszany z kakao, a następnie kawę. Ubijać kolejne 30 sekund. Na blasze do pieczenia uformować bezy. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 150*C. Piec 15-20 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

JAJECZNICA Z KRABEM faza proteiny

6 jajek

sól, pieprz

100g kraba

2 średnie szalotki (cebulki)

W misce rozbić jajka z przyprawą.Mięsko zkraba starannie odsączyć. Cebulkę pokroić na paski i podsmażyć. Podsmażyć mięsko kraba aby się przyrumieniło i wymieszać z jajkami. Całość podgrzewać wg uznania.

Milenko,jak myślisz,czy do tej jajecznicy można użyć surimi?

  • Thanks 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie. Ja robiłam coś podobnego z paluszkami "powiedzmy krabowymi" ale może nie była to jajecznica, ale omlet. Omlet - jajka dodałam mąkę kukurydzianą mleko chude i do tego podgotowałam paluszki i podzieliłam je na takie cienkie makaroniki (takie są w środku, pod tym różowym) wymieszałam z jajkami na omlet i na patelaszkę. Mi smakowało, ale ja mam czasem odjechany smak. Do takiego omleta często dodaję jakieś warzywko może być paparyka posiekana, albo pieczarki, starta kalarepa, pomidor w cienkich plasterkach, albo wsio na raz. Polecam

  • Sad 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.