AnnaK Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 Nigdy nie używałam suszonych drożdży.Jakie są proporcje zamiany ich na drożdże świeże ? W przepisie mam cztery łyżeczki suszonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 Z tego co się orientuję to 1:2 1 suche > 2 świeże 7 g suchych to 15g świeżych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaK Opublikowano 15 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Dzięki Kasiu :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baryg Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Generalnie 1:2 jak było napisane powyżej, ale raczej mniej niz więcej. Np. w moim rodzinnym przepisie na ciasto drożdżowe babcia zawsze dawała całą kostkę (100g) drożdży, a gdy zmieniła na suche wystarczały 1-2 torebki (7-14g). Ale tamto ciasto rosło zawsze całą noc, zatem drożdże miały czas :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metka Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Pozwolicie, że podepnę się pod pytanie dot. drożdży :) Uparłam się na upieczenie bagietek korzennych. W przepisie podane jest, by użyć jednej łyżeczki suszonych instant (można również świeżych, ale tu gdzie mieszkam, jest problem z ich kupieniem). Mam jednak problem z nimi. Mianowicie, ciasto zawzięło się i rosnąć nie chce. Próbowałam z rozpuszczonymi drożdżami w zimnej wodzie, ciepłej wodzie a nawet w ciepłym mleku. Staram się obchodzić delikatnie i podczas ugniatania ciasta, nie wyżywam się na nim ;) Gdzie tu jest błąd? Jak się z nimi dogadać i sprawić, by ze mną współpracowały? Pomoże ktoś? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę (najlepjej pokojową). Do rośnięcia ciasto powinno być zostawione w ciepłym miejscu, bez żadnych przeciągów, niektórzy mówią nawet, że nie powinno się koło niego szybko albo i w ogóle chodzić, przechodzić (czyli położyć w zacisznym miejscu) i przykryć ściereczką :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 a może drożdże są przeterminowane?Jesli użyjesz zbyt ciepłego mleka/wody to możesz zabić drożdże i nie wyrosną,także zbyt dużo soli osłabia ich aktywność.Jeśli w kuchni jest zbyt chłodno to można ciasto wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do wyrastania lub chociaż piekarnik z włączoną lampką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.