Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Stokrotka

Chleb Wieloziarnisty

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłam ten przepis w necie. Jest niewiarygodnie łatwy, a efekt zadziwiający. 1 kg mąki krupczatki 1 szkl mąki żytniej lub otrębów żytnich 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 dag drożdży 1 litr przegotowanej, ciepłej wody różne nasiona według uznania uprażone na patelni. Ja daję pestki dyni i słonecznik Nasiona uprażyć na rozgrzanej patelni. Do miski wsypać obie mąki, nasiona, cukier, sól i pokruszyć drożdże. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszać. Zalać wszystko ciepłą wodą wymieszać dokładnie łyżką i lekko wybijamy, żeby się napowietrzyło. Ciasto jest bardzo rzadkie. Odstawiamy na około 50 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto mieszamy i wykładamy na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną mąką lub wyłożona papierem. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220-250 st. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wykładamy chleb z formy. Osobom, które posiadają maszynę do pieczenia chleba polecam upiec ten chlebek bez jej użycia :D Polecam :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Upiekę dzisiaj, sfotografuję i wkleję tu kilka zdjęć. Ja ten chlebek piekę co drugi dzień i dzięki temu nie muszę kupować zwykłego w sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam fotki :D Mam nadzieję, że zachęcające :D Chleb upiekłam dzisiaj rano, więc zdjęcia są świeżutkie. Ja robię ten chlebek na dużej blaszce, ale można też w dwóch keksówkach, będzie wtedy wyższy.

post-3702-1254321241_thumb.jpg

post-3702-1254321250_thumb.jpg

post-3702-1254321260_thumb.jpg

post-3702-1254321272_thumb.jpg

post-3702-1254321286_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie włączyłam automat :D > tak jak pisałam wcześniej robię z połowy porcji > mąki krupczatki i mąki żytniej, bo otręby mam, ale pszenne prażone i nie wiedziałam czy takie mogą być :D Wsypałam słonecznika i siemienia > tak około 1/2 szklanki > przesmażone :lol: Ciasto tak jak pisałaś jest dość rzadkie :lol: O efekcie końcowym poinformuję :roll:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja nie posiadam takiego cuda jak maszynka do pieczenia chleba, w sumie nawet czegoś takiego nie widziałam. To jest coś w rodzaju piecyka? A ziaren daję tak na oko. Zawsze 100 g słonecznika i trochę dyni. Czasem dorzucam siemię lniane i sezam, ale nie zawsze je mam. Generalnie jak kto woli. Można dużo ziarenek włożyć i można malutko :D. Muszę kiedyś spróbować bez ziaren. Katarzyno czekam na relację. Mam nadzieję, że będziesz zadowolona z efektu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chlebek ładnie rósł jak leżakowanie, a teraz jak zaczęło piec to klapnął :lol: Chyba inne proporcje wody są potrzebne do automatu :D Zobaczymy co będzie dalej :D Jeszcze 50 minut pieczenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chlebek ładnie rósł jak leżakowanie, a teraz jak zaczęło piec to klapnął :lol:

Chyba inne proporcje wody są potrzebne do automatu :D

Zobaczymy co będzie dalej :D

Jeszcze 50 minut pieczenia.

Kasiu ja pierwszy raz tez pieklam go w maszynie i mialam tak samo jak Ty najpierw rosnie a potem klapnie. Teraz pieke go tylko i wylacznie w piekarniku i jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za zdjęcie. Nie spotkałam się jeszcze z takim urządzeniem. Katarzyna się nie odzywa... już się boję :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bez obaw :D Może nie jest to rewelacja, ale nie jest źle :lol: A więc tak > tak jak pisałam pięknie rósł, a później padł > ale po upieczeniu przekroiłam jeszcze ciepły ( z ciekawości :D ) Powiem krótko > następnym razem dam zamiast 50ml wody > tylko 40ml i powinno być ok :lol: Zaraz podeślę linka dziewczynom z forum ogrodniczego :roll:

post-3146-1254506509_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.