Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Stokrotka

Chleb Wieloziarnisty

Rekomendowane odpowiedzi

Katarzyno bardzo ładny wyszedł ten chlebuś. A już myślałam, że się ten przepis w maszynie nie sprawdzi. Jak zrobisz wersję z mniejszą ilością wody, daj znać jak poszło. Ja dzisiaj zrobiłam eksperyment i w ogóle nie dodałam ziaren. Zamiast tego wlałam 1,5 łyżki oleju. Chlebek wyszedł super. Zachęcam do wypróbowania :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Stokrotko, ja od kiedy mam maszynę piękę tylko w maszynie. To duża wygoda, wrzucasz wszystkie składniki i dalej robi się samo :D W sumie każdy przepis sprawdza się w maszynie, czasami trzeba tylko troszeczkę zmodyfikowac ilość płynów lub mąki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten przepis jest na tyle łatwy i szybki, że dla mnie szybszy być nie musi. Może kiedyś skuszę się na zakup maszyny i wtedy pewnie trudno mi będzie bez niej wyobrazić sobie pieczenie chlebka :D Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znalazłam na necie taką stronkę może komuś się przyda http://mojchleb.blogspot.com/

Piekłyście kiedyś w taki sposób http://palcelizac.blogspot.com/2009/10/pie...ie-z-miska.html

Nigdy tak nie piekłam.... Maszyna rozleniwia :) Ale chlebek wyszedł piękny !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Katarzyno nic nie szkodzi ;) przynajmniej mogłam poczytać co nieco na temat wypieku chleba. Gatita super stronka. Już skusiłam się na upieczenie bułeczek. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Stokrotko czy zamiast mąki żytniej albo otrębów żytnich można dać do krupczatki jedynie szklankę otrębów pszennych? Mam ochotę upiec ten chlebek ale moja siostra jest na specjalnej diecie i nie za bardzo wskazana jest w jej przypadku mąka żytnia. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja wprawdzie nie Stokrotka ;) ale myślę, że możesz spokojnie testować. Pewnie smak będzie troche odbiegał od orygynału... ale w kuchni trzeba eksperymentować !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, że tak późno, ale potwierdzam można zamiast otrębów żytnich dać pszenne. Czekam na relację z eksperymentu ;) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Opadanie chleba w maszynie.Miałem ten sam problem i nie wiem dokładnie co się stało???.Moj zakwas jest juz dość stary ma ok roku lub to że nakłuwa ciasto po wyrośnięciu tuż przed pieczeniem. Jak ma opaść to przed włączeniem pieczenia.Wystarczy w jednym dwóch miejscach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kasiu ja pierwszy raz tez pieklam go w maszynie i mialam tak samo jak Ty najpierw rosnie a potem klapnie. Teraz pieke go tylko i wylacznie w piekarniku i jest OK.

Żeby chleb nie opadł,był wyższy i bardziej wyrośnięty zwiększyć trzeba ilość drożdży z 5dag na 10dag,ponieważ na 1kg mąki przypada 10dag drożdży.

Porada piekarza z zawodu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.