Skocz do zawartości

Chleb Wieloziarnisty


Stokrotka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłam ten przepis w necie. Jest niewiarygodnie łatwy, a efekt zadziwiający. 1 kg mąki krupczatki 1 szkl mąki żytniej lub otrębów żytnich 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 dag drożdży 1 litr przegotowanej, ciepłej wody różne nasiona według uznania uprażone na patelni. Ja daję pestki dyni i słonecznik Nasiona uprażyć na rozgrzanej patelni. Do miski wsypać obie mąki, nasiona, cukier, sól i pokruszyć drożdże. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszać. Zalać wszystko ciepłą wodą wymieszać dokładnie łyżką i lekko wybijamy, żeby się napowietrzyło. Ciasto jest bardzo rzadkie. Odstawiamy na około 50 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto mieszamy i wykładamy na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną mąką lub wyłożona papierem. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220-250 st. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wykładamy chleb z formy. Osobom, które posiadają maszynę do pieczenia chleba polecam upiec ten chlebek bez jej użycia :D Polecam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie włączyłam automat :D > tak jak pisałam wcześniej robię z połowy porcji > mąki krupczatki i mąki żytniej, bo otręby mam, ale pszenne prażone i nie wiedziałam czy takie mogą być :D Wsypałam słonecznika i siemienia > tak około 1/2 szklanki > przesmażone :lol: Ciasto tak jak pisałaś jest dość rzadkie :lol: O efekcie końcowym poinformuję :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie posiadam takiego cuda jak maszynka do pieczenia chleba, w sumie nawet czegoś takiego nie widziałam. To jest coś w rodzaju piecyka? A ziaren daję tak na oko. Zawsze 100 g słonecznika i trochę dyni. Czasem dorzucam siemię lniane i sezam, ale nie zawsze je mam. Generalnie jak kto woli. Można dużo ziarenek włożyć i można malutko :D. Muszę kiedyś spróbować bez ziaren. Katarzyno czekam na relację. Mam nadzieję, że będziesz zadowolona z efektu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chlebek ładnie rósł jak leżakowanie, a teraz jak zaczęło piec to klapnął :lol:

Chyba inne proporcje wody są potrzebne do automatu :D

Zobaczymy co będzie dalej :D

Jeszcze 50 minut pieczenia.

Kasiu ja pierwszy raz tez pieklam go w maszynie i mialam tak samo jak Ty najpierw rosnie a potem klapnie. Teraz pieke go tylko i wylacznie w piekarniku i jest OK.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bez obaw :D Może nie jest to rewelacja, ale nie jest źle :lol: A więc tak > tak jak pisałam pięknie rósł, a później padł > ale po upieczeniu przekroiłam jeszcze ciepły ( z ciekawości :D ) Powiem krótko > następnym razem dam zamiast 50ml wody > tylko 40ml i powinno być ok :lol: Zaraz podeślę linka dziewczynom z forum ogrodniczego :roll:

post-3146-1254506509_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.