Skocz do zawartości

Dieta Protal Faza Naprzemienna


AlCIA111

Rekomendowane odpowiedzi

Przepisy na faze naprzemienną.Założyłam ten watek, ponieważ w Temacie, który został założony przez Milenkę na fazę uderzeniową zostały wymieszane i mogą wprowadzić w błąd wszystkich poczatkujących w Diecie Protal.

Wklejam dwa pierwsze przepisy z własnych zasobów. Każda z nas ma jakieś przepisy, które nawet po lekkiej modyfikacji nadają się na naszą dietę.

Kurczak w sosie jogurtowym

1 duzy filet z kurczaka, warzywa (marchewka, pietruszka, seler,por) sól, pieprz

Na sos: 1 mały jogurt naturalny, 2 łyżki curry

Włoszczyznę myjemy, osuszamy i kroimy w słupki, por w paseczki. Warzywa wrzucamy na patelnię posmarowaną oliwą i podsmażamy aż nabiorą intensywnego koloru. Przekładamy do miseczki. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym i kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni, dodajemy warzywa, mieszamy i smażymy razem. Doprawiamy do smaku. Jogurt mieszamy z curry i wlewamy do warzyw. Mieszając dusimy kilka minut.

Marchewka z czosnkiem

1 kg marchwi, 5 ząbków czosnku, Vegeta, sól, pieprz

Marchewkę kroimy w słupki w kostkę, Czosnek drobniutko kroimy. Na patelnię dajemy czosnek chwilę smażymy i dodajemy marchewkę. Przyprawiamy. Dusimy, co jakiś czas mieszając a po około 5 minutach można dodać 1/2 szklanki wody (ja osobiście wolę samą duszoną bez wody). Dusimy aż marchewka będzie miękka, ale jędrna.

Gdyby jakis przepis był zły tzn nie odpowiadał zasadom jakie wprowadził Dukan to dajcie sygnał. Na forum jest bardzo dużo osób, które juz naprawdę znają Dietę "od podszewki"

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM

15dkg wędzonego łososia, 20dkg twarogu, 50dkg mrożonego szpinaku, 4 jajka, 2-4 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki posiekanego koperku, ew. skórka otarta z cytryny + łyżka soku z cytryny

Szpinak rozmrozić, udusić na patelni, wystudzić, dodać żółtka i ubitą pianę z białek. Przyprawić gałką muszkatołową solą i pieprzem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować masę szpinakową, piec 15 min. w temp.200 stopni. Ser wymieszać z jogurtem, skórką cytryny, sokiem i koperkiem, dodać sól. Ser rozsmarować na wystudzonym placku szpinakowym, na serze ułożyć rybę. Delikatnie zwinąć w roladę, włożyć na 2 godz. do lodówki

Rolada szpinakowo - łososiowa

1 opakowanie mrożonego szpinaku, 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku

4 jajka, dwa serki homogenizowane lub twaróg chudy wymieszany z jogurtem, łosoś w plastrach 400g, czosnek lub chrzan. Szpinak udusić na patelni, dodać chrzan lub czosnek (zależy która wersje wybierzemy), sól, pieprz. odsączyć na sitku i przestudzić. Dodać żółtka do szpinaku. Białka ubić na sztywno dodać delikatnie do szpinaku. Wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek posmarować serkiem i na to ułożyć łososia tak aby pokrył całość. Zwinąć jak roladę i zawinąć ściśle w folię do żywności. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

PULPECIKI Z KUCZAKA

faza P

1 podwójna zmielona pierś z kurczaka

1 jajko

2 łyżki mąki kukurydzianej

1 puszka krojonych pomidorów z puszki

troszkę vegetty

1 ząbek czosnku

Mięso ,jajo,mąkę wyrobić, uformować podłużne pulpety i usmażyć na teflonie bez tłuszczu.Włożyć do garnka podlać ok. pół litry wody i gotować ok. 20 minut.

Wlać pomidory, dodać czosnek wyduszony zagotować,doprawić do smaku.

PYCHA!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

FLACZKI WOŁOWE ( F P+W)

1 op.flaczków wołowych oczyszczonych( kupiłam w Kauflandzie op.zawiera 90 dkg)

1 udko z kurczaka bez skóry lub jakieś inne mięso-na wywar

1 starta marchew

1 starta pietruszka

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

ok.łyżeczka przyprawy do flaczków "prymat"

troszkę maggi

Flaczki gotować ze 3 razy za każdym razem odlać wodę i dać nowej-to tak na wszelki wypadek...

Za 4 razem dodać mięso i gotować ok.1.5 godz.,następnie dodać starte warzywa i przyprawy i gotować do miękkości, udko lub inne mięso pokroic i dodać.

PYCHOTA!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

salatka sledziowa sandrowa:)

matjasy solone odmoczone przez noc w wodzie

por zielony

mala papryczka czerwona chili

ogorek kiszony

kapusta kiszona

sosik zrobiony z maslanki wymieszanej z przyprawami lub sosem knora do salatek

wszystko pociac w kostke i wymieszac

wbrew pozorom maslanka i kapusta kiszona nie powoduja sensacji:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sałatka z surimi, przed chwilą zrobiłam i smakuje wyśmienicie, a więc:

- paczka paluszków surimi 250 gram,

- pół papryki świeżej,

- pól niedużej cebuli,

- 3 jajka na twardo,

- sos: niecały jogurt naturalny light typu greckiego,

2 ząbki czosnku zmiażdżone,

szczypta pieprzu białego, papryki słodkiej, curry, soli, pieprzu cayene,

kilka kropel octu balsamicznego z Modeny.

Paluszki, paprykę, cebulkę, jajka pokroić i wymieszać z sosem - banalne... ale za to jak smakuje?!?

Polecam...mniam...mniam...mniam...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ryba zapiekana

1-warstwa podsmażonej cebuli z vegetą

2-warstwa ryby usmażonej (w panierce jak juz będziemy jeść normalnie)

3-warstwa usmażonych grubo pokrojonych i doprawionych pieczarek

4-warstwa sera żółtego startego

5-warstwa ketchupu

Układać warstwami w naczyniu żaroodpornym.

Zapiekać 20 min. w rozgrzanym piekarniku.

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wątróbka drobiowa ok. 70 dag wątróbki drobiowej 20 dag pieczarek 2 spore cebule sól, pieprz, majeranek Wątróbkę kilka godzin moczyć w mleku. Na kilku kroplach oleju lub oliwy zeszklić cebulę, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i to lekko posolić i dusić ok. 15 minut pod przykryciem. Wątróbkę podzielić na mniejsze kawałki i odsączona dobrze z mleka dodać do cebuli pi pieczarek. Dusić ok. 15 minut mieszając, na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz majeranek. Smaczne z korniszonem lub surówka z kiszonej kapusty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Andzia szybko poprawiłam. W oryginalnym przepisie jest w panierce. Co do sera żółtego w produktach dozwolonych mamy również ser żólty o małej zawartosci tłuszczu. Ja kupuję taki w 1 plasterku jest około 2,5 % tłuszczu. Więc jak damy np 2 plasterki to poprawi smak potrawy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Steki marchewkowo – wołowe

4 duże cebule, 3 marchewki, 60 dkg mięsa wołowego (lub gotowe mielone), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Cebulę kroimy na średniej grubości talarki i szklimy na patelni. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z mięsem, dodajemy przyprawy i natkę. Formujemy kotlety i podsmażamy z obu stron, gdy zbrązowieją zmniejszmy płomień. Podajemy z poduszoną cebulka i ogórkiem kiszonym. Dla domowników gotowane lub pieczone ziemniaki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wątróbka w jarzynach

40 dkg wątróbki drobiowej, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 duże marchewki, 1 mała pietruszka, kawałek selera, 1 puszka pomidorów bez skórki, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, 1łyżeczka Vegety (jeżeli możemy) 1 łyżeczka papryki w proszku. Wątróbkę podsmażamy na patelni wysmarowanej kropelka oleju. Przekładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę i razem z warzywami podsmażamy dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawy i odrobinę wody. Dusimy pod przykryciem 15 20 min. Dodajemy całe pomidory i wątróbkę. Doprawiamy i dusimy około 15 min, co jakiś czas mieszając.

Dla domowników możemy danie posypać, starkowanym żółtym serem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z innego forum

Galaretka z kurczaka

1 podwójna pierś, pęczek włoszczyzny, kostka rosołowa (najlepiej z liśćmi laurowymi i zielem angielskim), pieprz, 3 łyżeczki żelatyny, ćwiartka cytryny

Gotujemy wywar z jarzyn i przypraw. Piersi kroimy na 4 kawałki. Gdy wywar gotuje się, wkładamy pierś i gotujemy (po ugotowaniu powinna być bardzo miękka).

Po ugotowaniu kroimy lub szarpiemy mięsko na małe kawałeczki, wkładamy do salaterek. W międzyczasie w 0,5 l gorącego wywaru rozpuszczamy 3-4 łyżeczki żelatyny i zalewamy mięso w salaterkach. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Przed jedzeniem na galaretkę wyciskamy cytrynę

Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem.

Duża pierś kurczaka, pieczarki, kostka ziołowa Knorra, opcjonalnie - dowolne warzywa z grupy dozwolonych w 2 fazie

Piersi kurczaka pokroić w kostkę 2/2 cm. Pieczarki pokroić w ćwiartki (większe w ósemki)

opcjonalne warzywa rozdrobić w dowolny sposób, na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oleju, następnie wytrzeć nadmiar papierowym ręcznikiem - wrzucić kurczaczka, mieszając smażyć na dosyć dużym ogniu (może się lekko zarumienić), dorzucić pieczarki, (lub/i inne warzywa),rozkruszyć kostkę ziołową i smażyć jeszcze kilka minut - aż warzywa lekko zmiękną.

Podawać na talerzu udekorowanym zieloną sałatą, z dodatkiem korniszonków.

BABECZKI dozwolone w fazie II i III

3szt

CIASTO

3 łyżki zmielonych otrąb owsianych, 2 łyżki serwatki w proszku (protein powder), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki słodzika do pieczenia, Małe opakowanie (100g) serka homo nat lub jogurtu nat 0%

NADZIENIE CZEKOLADOWE

5 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku, 2 łyżki słodzika, 1 łyżeczki kakao, 2 łyżki mleka w płynie, Aromat migdałowy

KREM BANANOWY

2 żółtka, 4 łyżki słodzika, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 150ml mleka, Pól łyżeczki aromatu bananowego (lub wedle uznania)

Otręby zmielić I przesiać do uzyskania maki. Wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodać serek I szybko wyrobić ciasto przy minimalnym kontakcie z dłońmi. Rozwałkować na obsypanym proteinami blacie na średnią grubość.

Foremki przetrzeć naoliwionym papierem lub wyłożyć pergaminem do pieczenia. Wyłożyć ciastem, wyrównać brzegi. Wstawić do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180C. Foremki owinąć szczelnie folia aluminiowa nie dotykając ciasta. Piec około 20-30 minut. Ostudzić I wyjąć z foremek. Można przechowywać je w suchym hermetycznym pojemniku do późniejszego wykorzystania.

NUTELLA

Zmielić mleko w proszku (jeżeli jest granulowane), wymieszać wszystkie składniki trzepaczka do utrzymania jednolitej masy. Jeżeli masa jest za gęsta dodać mleka w płynie. Nutella nadziać babeczki I odstawić do lodówki bez przykrycia na 15 minut do zastygnięcia.

KREM

Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Mleko podgrzać z aromatem nie doprowadzając do zagotowania. W tym czasie utrzeć żółtka ze słodzikiem, dodać skrobie. Wlać cieple mleko ubijając by pozbyć się grudek. Przelać do garnka I podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając do zgęstnienia (3-5min). Wstawić do lodówki na 2h. Jeżeli krem ma grudki to przetrzeć go przez sito. Przełożyć na wysmarowane nutella babeczki.

Wstawić w chłodne miejsce na 4h. (najlepiej zostawić je na cala noc). Posypać kakao

Muesli

3 łyżki otrąb owsianych lub 2 łyżki owsianych 1 łyżka pszennych, 1 łyżeczka słodzika, małego jogurtu naturalnego 0%, Aromat lub łyżeczka kakao

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepiej odstawić mieszankę do lodówki na kilka godzin by otręby dobrze nasiąkły. Masę wyłożyć na blaszkę pokryta papierem do pieczenia i piec 30min w 120C. Blaszkę wyjąć I ostudzić przez 5 minut. Rozgrzać piekarnik do 140C. rozkruszyć masę tak by przypominała musli, przykryć folia aluminiowa by się nie przypaliła I piec około 1h. Można je mieszać od czasu do czasu tak by piekło się równomiernie. Musli powinno być chrupiące. Ewentualnie można zostawić je w wyłączonym piekarniku aby “doschło”. Można przechowywać w hermetycznym pojemniku, w lodowce lub zamrozić.

Dozwolone we wszystkich fazach. W fazie I nie używać kakao. Można dodać cynamon, rożne aromaty, kawę rozpuszczalna.

zrodlo: nathooland.unblog.fr

Załączone zdjęcia

CHIPSY

15-20 sztuk

2 czubate lyzki otrab owsianych lub 1.5 lyzki otrab owsianych i pol lyzki pszennych, 1 lyzka skrobii kukurydzianej, 1.5 lyzeczki proszku do pieczenia, 2 bialka, 1 lyzka slodzika, 30-40ml cieplej wody, 50g jogurtu naturalnego, Szczypta soli, Aromat (ziola, musztartda, przyprawy)

Miksowac otreby, skrobie, proszek I slodzik przez 5 minut do otrzymania drobnego pudru. Dodac bialka I ubijac przez minute. Dodac jogurt, ciepla wode, aromat i ubijac do utrzymania jednolitej masy. Blache wyscielic folia aluminiowa (dla lepszego efektu), klasc male plaski lyzeczka, zostawiajac odstep pomiedzy nimi. Odstawic na 5 minut.

Piec na najnizszej polce przez 15-20 min w 160C. Gdy tylko sie przyrumienia wyjac z piekarnika. Nalezy uwazac by nie przypiec ich za bardzo bo beda gorzkie.

Pozostawic do wystygniecia, ostroznie zdjac folie. Jezeli nie sa dostatecznie chrupiace, ulozyc na tacce I pozostawic do wyschniecia. Mozna przechowywac w hermetycznym naczyniu przez 3 miesiace.

zrodlo: nathooland.unblog.fr

Załączone zdjęcia

chipsy.jpg (49,2 KB, 204 załadowań)

Babeczki jarzynowe ( zaczerpnięte z diety SB) - Wyśmienite.! ( P+W)

30 dag mrożonego siekanego szpinaku, 2 jajka, 3/4 szklanki sera białego chudego, 1/4 szklanki pokrojonej papryki zielonej, 1/4 szklanki pokrojonej cebuli, Przyprawy : ostra papryka lub chilli z pieprzem cayien Szpinak włożyć na dwie i pół minuty do mikrofalówki i włączyć na wysoką moc . następnie odsączyć nadmiar soku 12 foremek do mufinków wysmarować tłuszczem( w tym przypadku olejem parafinowym, lub dla nie tolerujących tego oleju oliwa z oliwek ) i ustawić na blasze do pieczenia

Dobrze wymieszać w misce jajka, ser, paprykę, cebulę i szpinak ( radziłabym paprykę, i cebule zmiksować). Rozdzielić masę na równo do foremek. piec w temp 180C przez 20 min . Sprawdzić czy są dobrze upieczone wbijając nóż w środek jednej z babeczek- nóż po wyjęciu powinien byc czysty . Owe babeczki można zamrozić i odgrzewać w mikrofalówce.

Można je zabierać ze sobą jako drugie danie lub podwieczorek. zrodlo: by miziotka http://www.dieta.pl/grupy_wsparcia/protein...-dukana-40.html

Ciasto kruche

3 babeczki

3 lyzki zmielonych otrab pszennych, 2 lyzki proszku serwatkowego (proteiny w proszku), 1 lyzeczka proszku do pieczenia, 2 lyzki slodzika do pieczenia, 100g serka homogenizowanego naturalnego lub jog nat.

Otreby zmielic (np mlynkiem do kawy) I przesiac tak by otrzymac 3 lyzki maki (bardzo wazna rzecz). Wymieszac wszystkie sypkie skladniki. Dodac serek i szybko wyrobic gladkie ciasto przy minimalnych kontakcie z cieplem dloni. Najlepiej widelcem. Im krotszy kontakt z dlonmi I czas wyrabiania tym bardziej kruche ciasto.

Rozwalkowac na posypanym proteinami blacie (niezbyt cienko) i wyciac porzadany ksztalt. Ciato mozna przechowywac w surowej formie w zamrazalniku I wkladac zamrozone prosto do piekarnika. Piec w 180C na srodkowej polce w piekarniku. Dobrze jest zawinac forme szczelnie w folie aluminiowa, nie dotykajac ciasta, co ulatwia rownomierne pieczenie. Mozna tez wylozyc ciasto papierem do pieczenia I wysypac grochem by nie podnosilo sie podczas pieczenia, ale zawijanie w folie dziala rownie dobrze. Piec okolo 20-30min. Mozna dowolnei nadziewac. CIasto dozwolone we wszystkich fazach. Mozna je robic na slodko I naslono, z dodatkiem aromatu, ziola, kakao.

ZAMIENNIKI: 3 lyzki otrab owsianych moze byc zamienione na 2 lyzki owsianych I 1 pszennych

zrodlo: nathooland.unblog.fr

Załączone zdjęcia

ciasto na tarte.jpg

Roladki z indyka z zapiekanym twarogiem i korniszonem

500g filety z indyka cienko krojone jak kotlety, 1 kostka chudego sera (lepszy taki twardszy, nie zmielony), ja dodalam jeszcze pol kostki bo mialam w lodowce z poprzedniego dnia

2 jajka, 1 lyzka otebow owsianych (do zageszczenia), ogorki konserwowe pokrojone na łódeczki (ilosc w zaleznosci od ilosci filetow), przyprawy wedlug uznania (ja uzylam przyprawe do gyrosu Kamis)

Sposob przygotowania:

Farsz: Jajka z przyprawami miksujemy przez chwile (nie musimy miksowac, ale wychodzi fajniejszy, "lzejszy" farsz

1. Dodajemy ser i otreby i mieszmy wszysko razem

2. Ewentualnie jeszcze doprawiamy

Roladki:

1. Filety rozkladamy na blacie/tacy itp.

2. Kladziemy po lyzeczce farszu na srodek plastra miesa (ilosc w zaleznosci od wielkosci plastra)

3. Na farsz kladziemy lodeczke ogorka konserwowego

4. Zawijamy roladke

Ja owijalam jeszcze zwykla bawelniana nitka te roladki, zeby mi sie nie rozjechaly (mozna uzyc szpile/ patyczkow drewnianych do rolad jak sadze. Jesli ktos ma. Ja nie mam )

Jesli miesko nie dokladnie jest zawiniete, to farsz moze wychodzic nieco bokami, ale to nie szkodzi. Tak czy siak wyjada fajne.

Wkladamy do formy lub naczynia zaroodpornego jedna roladke kolo drugiej (nie pietrowo) i bez przykrycia dajemy do rozgrzanego juz piekarnika na 180 stopni, na polke, na okolo 25 minut, tak zeby sie ladnie przyrumienily. Jesli na dnie naczynia zebrala sie woda, nalezy ja odsaczyc.

Pozostalym farszem przykrywamy roladki jak kolderka i do pieca na kolejne 20-30 minut tym razem dajemy pokrywke do naczynia.

Podawac mozna jak komu wygodnie. Ja zdjelam farsz z gory i ulozylam jak ziemniaczki na talerzu, a roladki polozylam obok i dalam kilka cieniutenkich plasterkow ogorka konserwowego i posypalam slodka papryka.

Czas pieczenia zalezny jest od grubosci plastrow miesa. Podalam czas orientacyjnie, dla sredniej grubosci plastrow. Moje byly tak okolo 0,5 cm, wiec piekly sie krotko.

Do farszu mozna dodac rozgnieciony czosnek. Ja wolalam nie, bo juz mi bokiem wychodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z innego forum

MARCHEWKOWY POTWOR

Ciasto marchewkowe - Carrot Cake

Przepis na bazie oryginalnego amerykanskiego, niezwykle tuczacego ciasta, przystosowany specjalnie dla Dukanek wyszly dwia sliczne ciasta w formie keksowki.

Do dziela!

2 kubki startej drobniutko marchewki (surowej) - mi wyszly z takich wielkich 3 sztuk

2,5 lyzki skrobii kukurydzianej

8 lyzek otrebow pszennych

16 lyzek otebow owsianych

1 lyzka (stolowa) sody oczyszczonej

0,5 lyzeczki soli

2 lyzeczki cynamonu

3 duze jajka

4 lyzki srednio kopiaste melasy (mozna dac slodzik - mysle, ze okolo 8 lyzek)

3,4 kubka jogurtu naturalnego 0% (okolo 200 ml)

2 lyzeczki aromatu waniliowego w plynie

Otreby pewnie mozna zmielic - ja nie mialam czym, wiec poszly takie jakie byly.

Do duzej miski dac otreby, skrobie, sode, sol, cynamon wymieszac na sucho razem.

Melase rozpuscic w lyzce cieplej wody i ubic mikserem razem z jajkami i aromatem, przelac do duzej miski z otrebami. Dodac marchew, jogurt, wszytko porzadnie wymiksowac.

Ja przelozylam mase do dwoch foremek silikonowych na keks, wiec nie musialam smarowac, czy tez wykladac papierem.

Do piekarnika na srodkowa polke na 175 stopni na okolo 40-45 minut na termoobiegu. Ja zawsze "dopiekam" jeszcze ciasta przez dodatkowe 5-10 minut.

Po wyjeciu warto odwrocic do gory nogami ciasto, wtedy wilgoc nieodparowana z dolnej czesci foremki przechodzi rowno do tej wysuszonej na gorze.

Ciasto wychodzi przepyszne.

MARCHEWKOWY POTWOR LIGHT

Robimy prawie tak samo, tylko inne proporcje i uwaga - dodajemy 2 lyzki mleka w proszku. Mozna pochlonac cale ciasto jako dzienna porcje

1 kubek startej drobniutko marchewki (surowej) - mozna odcisnac, zeby nie bylo za duzo soku - to nam zagesci ciasto - z mniejsza iloscia otrebow w wersji light wygodzi plynne, wiec warto.

1 lyzka skrobii kukurydzianej

1 lyzka otrebow pszennych

2-3 lyzek otebow owsianych

2 lyzki mleka w proszku odtluszczonego

4 lyzeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1 lyzeczka cynamonu

2 male jajka

2 lyzki srednio kopiaste melasy (mozna dac slodzik - mysle, ze okolo 3-4 lyzek)

100 ml jogurtu naturalnego 0% (albo maly kubek- ja daje na oko)

1 lyzeczka aromatu waniliowego w plynie

Otreby pewnie mozna zmielic - ja nie mialam czym, wiec poszly takie jakie byly.

Do duzej miski dac otreby, skrobie, sode, sol, cynamon wymieszac na sucho razem.

Melase rozpuscic w lyzeczce cieplej wody i ubic mikserem razem z jajkami i aromatem, przelac do duzej miski z otrebami. Dodac marchew, jogurt, wszytko porzadnie wymiksowac.

Ja przelozylam mase do foremki silikonowej na keks, wiec nie musialam smarowac, czy tez wykladac papierem.

Do piekarnika na srodkowa polke na 175 stopni na okolo 40-45 minut na termoobiegu. Ja zawsze "dopiekam" jeszcze ciasta przez dodatkowe 5-10 minut.

Po wyjeciu warto odwrocic do gory nogami ciasto, wtedy wilgoc nieodparowana z dolnej czesci foremki przechodzi rowno do tej wysuszonej na gorze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.