Skocz do zawartości

Rosół z kury (typowo polski)


Rekomendowane odpowiedzi

Rosół z kury (typowo polski)

1 kura - koniecznie z wiejskiej zagrody

1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)

2 gałązki zielonego selera

1/2 cebuli posiekana natka pietruszki

sól i pieprz do smaku

W dużym garnku zagotować 2 l wody. Sprawioną i umytą kurę podzielić na porcje i wraz z podrobami wrzucić na wrzątek, Chwilę pogotować. Zeszumować. Gotować dalej na bardzo wolnym ogniu ( od tego zależy czy rosół będzie klarowny), do momentu gdy mięso będzie prawie miękkie. Dodać obraną i umytą włoszczyznę. Posolić i popieprzyć. Gotować dalej do miękkości mięsa i warzyw (dłuższe gotowanie wpłynie niekorzystnie na smak). Pod sam koniec gotowania dodać uprażoną na suchej patelni połówkę cebuli. Gdy warzywa i mięso będą miękkie natychmiast wyjąć z rosołu. Zaniechanie tej czynności spowoduje pogorszenie smaku. Do gorącego rosołu wrzucić umyte gałazki selera (nie gotować)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 rok później...

Bardzo dobry przepis bez wołowiny jak również z wołowiną. Rosołu nie można zeszumować ze wzgledu na to że likwiduje się cenne białko. Ja też tak robiłam, a zaprzestałam jak dowiedziałam się o tym na kursie spożywczym. ina12

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 4 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...

też tak gotuję rosoł jak Bahus. Wg mnie smak rosołku poprawia dodanie 1 ząbka czosnku, kawałka ususzonej gałazki kopru, odrobiny tymianku i dodaję jeszcze odrobinę przyprawy podlaskiej do rosołu - kupiona w sklepie ze zdrową żywnością .

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 lata później...
  • 4 miesiące później...

Bardzo dobry przepis bez wołowiny jak również z wołowiną. Rosołu nie można zeszumować ze wzgledu na to że likwiduje się cenne białko. Ja też tak robiłam, a zaprzestałam jak dowiedziałam się o tym na kursie spożywczym.

ina12

Mnie mama też uczyła,że powinien się gotować wolniutko i długo bez szumowania.
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.