Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Bahus

Rosół z kury (typowo polski)

Rekomendowane odpowiedzi

Rosół z kury (typowo polski)

1 kura - koniecznie z wiejskiej zagrody

1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)

2 gałązki zielonego selera

1/2 cebuli posiekana natka pietruszki

sól i pieprz do smaku

W dużym garnku zagotować 2 l wody. Sprawioną i umytą kurę podzielić na porcje i wraz z podrobami wrzucić na wrzątek, Chwilę pogotować. Zeszumować. Gotować dalej na bardzo wolnym ogniu ( od tego zależy czy rosół będzie klarowny), do momentu gdy mięso będzie prawie miękkie. Dodać obraną i umytą włoszczyznę. Posolić i popieprzyć. Gotować dalej do miękkości mięsa i warzyw (dłuższe gotowanie wpłynie niekorzystnie na smak). Pod sam koniec gotowania dodać uprażoną na suchej patelni połówkę cebuli. Gdy warzywa i mięso będą miękkie natychmiast wyjąć z rosołu. Zaniechanie tej czynności spowoduje pogorszenie smaku. Do gorącego rosołu wrzucić umyte gałazki selera (nie gotować)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobry przepis bez wołowiny jak również z wołowiną. Rosołu nie można zeszumować ze wzgledu na to że likwiduje się cenne białko. Ja też tak robiłam, a zaprzestałam jak dowiedziałam się o tym na kursie spożywczym. ina12

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A mnie nauczono, że gdy pojawi sie pierwszy szumek nalezy zlac wodę, wymyć mięso, nalać czystej wody, dodac włoszczyzne i rozpocząć gotowanie. Jak mówią co kraj to obyczaj......

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

też tak gotuję rosoł jak Bahus. Wg mnie smak rosołku poprawia dodanie 1 ząbka czosnku, kawałka ususzonej gałazki kopru, odrobiny tymianku i dodaję jeszcze odrobinę przyprawy podlaskiej do rosołu - kupiona w sklepie ze zdrową żywnością .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Gala22

Aby rosół był jeszcze lepszy można wrzucić suszonego grzybka (najlepiej prawdziwka) oraz kilka (2-3) ziarenek czarnej kawy ;) Polecam!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aby rosół był jeszcze lepszy można wrzucić suszonego grzybka (najlepiej prawdziwka) oraz kilka (2-3) ziarenek czarnej kawy ;) Polecam!

Przepraszam,ze pytam,czy jadłaś taki rosół?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aby rosół był jeszcze lepszy można wrzucić suszonego grzybka (najlepiej prawdziwka) oraz kilka (2-3) ziarenek czarnej kawy ;) Polecam!

A po co ta kawa do rosołu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja zawsze gotuję rosół zalewając zimną wodą mięso...

dokladnie jak ja, a na koniec juz na talerzu posypuje zielona pietruszka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobry przepis bez wołowiny jak również z wołowiną. Rosołu nie można zeszumować ze wzgledu na to że likwiduje się cenne białko. Ja też tak robiłam, a zaprzestałam jak dowiedziałam się o tym na kursie spożywczym.

ina12

Mnie mama też uczyła,że powinien się gotować wolniutko i długo bez szumowania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.