Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio przeglądałam "stare" gazety kulinarne i chciałabym się podzielić nową (dla mnie) panierką do piersi z kurczaka.

Panierka z marchewki:

Ucieramy marchewkę na drobnej tarce (nie na papkę, na takie nitki) i odciskamy ze soku.

Obtaczamy piersi kurczaka w mące pszennej wymieszanej pół na pół z kukurydzianą,

Moczymy w jajku z solą (jak zwykłe kotlety), ja tu dodaję trochę suszonych ziół,

Obklejamy marchewką i smażymy na mozno rozgrzanym tłuszczu aż się delikatnie przyrumienią.

Bardzo polecam i zapraszam do podsuwania kolejnych pomysłów na panierki do mięs.

Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja używam oczywiście panierki z bułki tartej, mąki i płatków kukurydzianych. wcześniej albo moczę mięso w marynacie, albo przyprawy dodaję do jajka w którym zamaczam mięsko przed panierowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O marchewce to nie słyszałam, spodobał mi się ten pomysł, muszę tak kiedyś zrobić - dziękuję :) Ja słyszałam o panierce z chipsów, trzeba je tylko wcześniej połamać na mniejsze kawałki i panierować mięso - w mące, w jajku i w chipsach - podobno pycha :razz: A same przyprawy to dodaje się na różne sposoby, tzn. albo obsypuje się samo mięso przyprawami albo dodaje się je do jajka albo do suchej panierki. U mnie w domu - babcia, mama, córka - każda robi inaczej i nie wiem dlaczego :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panierka z sezamem

Kotlety zanurzyć w jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej z sezamem 1:1.

Panierka z wiórków kokosowych

Kotlety zanurzyć w jajku, następnie w wiórkach kokosowych.

Polecam obydwie. Kokosowa jest najsmaczniejsza z kurczakiem. Smacznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też ciekawe Aniu, dziękuję w przyszłości wypróbuję :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmmm... pierwszy raz słyszę o takiej panierce, będę musiała spróbować :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panierka z parmezanu: Parmezan przetrzeć przez tarkę na drobnych oczkach i wymieszać pół na pół z bułką tartą(można zamiast bułki użyć jakiś sucharów, czy też smakowych krakersów, w tedy będzie smaczniejsze :) ) Kotlety wrzucić w jajko i potem dokładnie obtoczyć w panierce. Jadłem z kurzą piersią, naprawdę dobre :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zwykle robie : mąka + jajko + bułka tarta i na olej. ale robiłam również w płatkach mussli i na forum jest przepis ze zdjęciem Jadłam też kotlety właśnie w wiórkach kokosowych i w platkach kukurydzianych :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ziemniaki pokrojone w plastry lub nitki na mandolinie odsączone w zimnej wodzie zawijamy co chcemy ( krewetki paski kurczaka itp ) smażymy na gorącym oleju - jeśli to konkretny kawał mięcha lub ryby - najpierw smażymy potem do piekarnika żeby doszło w środku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam łyżeczkę pieprzu cayenne na miseczkę mąki. Tak opanierowany kurczak smakuje zupełnie jak z kfc!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio smażyłam kurczaka w wiórkach kokosowych - pycha :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.