Skocz do zawartości
marku72

Sajgonki

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki farszu -1 kg mielonego mięsa wieprzowego -0,7 kg ziemniaków startych na tarce do jarzyn o drobnych oczkach -0,8 kg marchewki taksamo startej jak ziemniaki (po starciu ziemniaków i marchewki odciskamy z nich wodę) -3 ząbki czosnku -1 duża cebula (drobna kosteczka) -3 jajka -1 małe opakowanie makaronu sojowego(namoczony i pocięty) -2 garscie namoczonych i pociętych w cienkie paski grzybów mun -1 łyżka soli -2 łyżki cukru -odrobina pieprzu -2 łyżki sosu ostrygowego Potrzebny nam będzie jeszcze tylko papier ryżowy. Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Na blacie rozkładamy mokrą ścierkę najlepiej bawełnianą. Zamaczamy po kolei arkusze papieru ryżowego i kładziemy na ściereczce.Na początek proponuję rozkładać po 5-6 arkuszy.Teraz trzeba kilka minut poczekać aż lekko wyschną bo takie będą się lepiej sklejać. Na brzegu każdego arkusza nakładamy 2-3 łyżki farszu(w zależnosci jak duże chcecie zrobić sajgonki)i zwijamy ciasno tak jak krokiety. Smażymy 6-10 minut w głębokim tłuszczu na ciemnozłoty kolor w temperaturze 160-170 stopni. Podajemy z zimnym sosem słodko-kwaśnym(przepis chętnie podam ,tylko nie wiem w jakim dziale mam go umieścić :) ) Pozdrawiam i smacznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Marku brzmi ciekawie.A nie masz może zdjęcia,lepiej można sobie wyobrazić patrząc na potrawę. Jeszcze nie robiłam nic z papieru ryżowego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam sajgonki, ale smażenie mnie wykańcza :) Za pierwszym razem jak robiłam co drugi "arkusz" leciał do kosza. Teraz jest trochę lepiej ale nadal zdarza się, że mi farsz wycieknie na patelnie :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cała tajemnica tkwi w tym,żeby poczekać z nałożeniem farszu do momentu kiedy papier lekko wyschnie,w zależności od rodzaju papieru -od3 do 8 minut ,wtedy będzie można go ciaśniej zwinąć . Spróbuj raczej, jeśli masz możliwość, nie smażyć sajgonek na patelni tylko we frytkownicy (można wtedy spokojnie układać jedna na drugą)a jeśli już na patelni do w dużej ilości tłuszczu,kładąc je na już rozgrzany olej,wtedy smażenie sajgonek to łatwizna :).Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.