Skocz do zawartości

Chleb Żytni Na Zakwasie


Stokrotka

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis otrzymałam od przyjaciółki, a ona wyszperała go w sieci. Polecam, bo warto! Jak będę miała zdjęcia , to wrzucę :) Zaczyn: 360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720) 300 ml wody 20 g zakwasu żytniego (2 łyżki) Ciasto właściwe: 230 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej 400 ml wody 1 płaska łyżka soli morskiej (jeśli używamy soli zwykłej, należy dać jej mniej) 3 g drożdży suszonych instant (=1 łyżeczka), (dr Oetkera, Cykoria, Lesafre) Zaczyn Wieczorem, przed pójściem spać: Składniki zaczynu mieszamy w misce. Nie miksujemy, chodzi tylko o to, żeby wszystko się połączyło. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16 godzin. Następnie dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie - może być mikserem, ale nie za długo, tak ok. 5 minut - by składniki się połączyły. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30-60 minut. Ciasto przekładamy do formy (mała keksówka) wysmarowanej olejem słonecznikowym lub zwykłym i wysypanej otrębami żytnimi lub owsianymi (dzięki temu chleb nie przywiera). Zostawiamy do wyrośnięcia na 50-60 minut. Ja spryskuję wierzch olejem. Jeśli jest ciepło, zdarza się, że już po 30 minutach ciasto jest wyrośnięte. Piekarnik nagrzewamy do 230 st C. Wyrośnięte ciasto posypujemy, czym kto lubi. Ja posypuję mąką. Wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 st C. Jeśli chleb zbyt szybko się rumieni, przykrywamy go folią aluminiową. Dopiekamy 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy koniecznie z blaszki i dokładnie studzimy. Nie kroimy gorącego chleba (potem jest lepszy, naprawdę). Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 1 rok później...
Gość uzytkownik10

Moje ulubione chleby  to chleb baltonowski i chleb żytni. Oczywiście własnej roboty. Robi się je bardzo szybko i nie ma potrzeba dużo składników. Kupujesz odpowiednią mąkę tj. do chleba baltonowskiego taką z napisem "mąka do chleba baltonowskiego"z żytnim jest tak samo tylko jest napis do chleba żytniego. I cały przepis na chleb opisany jest na opakowaniu. A chleby wychodzą naprawdę bardzo pyszne i długo pozostają świeże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...

Witam, rozpocząłem przygodę z wypiekiem w automacie domowego chleba, z zakwasem jest troszkę zajęcia, postanowiłem poszukać gotowych mieszanek i znalazłem producenta gdzie w wykazie składników jest suchy zakwas, dodaje się suchych drożdży 1-2 g lub świeżych 12 g.  Co ciekawe producent posiada 17 rodzajów chleba, od dwóch miesięcy piekę sobie codziennie jeden chleb, smaczne, doskonały zapach w rodzinie jak spróbowali to teraz muszę raz w tygodniu i 3 chleby upiec aby się nasycili bliscy. 

 

Chlebuś pszenny, Chlebuś żytni, Chlebuś paprykowy, Chlebuś czosnkowy, Chlebuś ziołowy, Chlebuś cebulowy, Chlebuś orzechowy, Chlebuś wiejski, Chlebuś pomidorowy, Chlebuś marchwiowy, Chlebuś wielowarzywny, Chlebuś kminkowy, Chlebuś pieczarkowy, Chlebuś owsiany, Chlebuś razowy, Chlebuś razowy z dynią, Chlebuś razowy ze słonecznikiem, Chlebuś kapuściany, Chlebuś kukurydziany, Chlebuś graham, Chlebuś tostowy, Chlebuś z amarantusem, Chlebuś kminkowy, Chlebuś słonecznikowy, Chlebuś sojowy, Chlebuś dyniowy, Chlebuś paprykowo-czosnkowy,chlebuś orkiszowy,chlebuś baltonowski jasny , chlebuś baltonowski ciemny.

 

 

Chleb zawiera łamane i gniecione ziarna zbóż: pszenicy , żyta i jęczmienia,płatki zbożowe:pszenne.żytnie,jęczmienne i owsiane,mąki pszenne i żytnie drobno i grubomielone z tradycyjnego przemiału . W każdej mieszance w składzie są:słonecznik łuskany,siemię lniane,sezam,soja łamana prażona,naturalny suchy zakwas żytni ,słód jęczmienny i pszenny,sól i w zależności od rodzaju mieszanki dodawane są składniki smakowe naturalne w formie suszy warzywnych(marchew,pora,pietruszka,cebula,czosnek,szczypior itp.) , ziół:(rozmaryn,bazylia,oregano,hyzop,majeranek,szałwia itp, i innych ziaren;(ziarno dyni,słonecznika,soi,sezamu itp.) Firma chlebus.pl

 

Pozdrawiam

KazioR

www.kazior5.com

www.krliki.fora.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące później...
  • 3 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.