Skocz do zawartości

Cebularze


basga
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto: ? 50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży instant ? 1 łyżka cukru ? 500 g mąki ? 1 szklanka ciepłego mleka ? 1 jajko ? 2 łyżeczki soli ? 60 g masła Cebula z makiem: ? 2 duże cebule ? 3 łyżki maku ? 1 łyżeczka soli ? 2 łyżki oleju Przygotowanie: Cebulę pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 - 2 minuty i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem. Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Drożdże instant wymieszać od razu z mąką. Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy. Wyrobić ciasto tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut). Ciasto podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem. Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut). Piec w 180*C przez 20 - 25 minut na złoty kolor.Smacznego A oto moje jeszcze gorące cebularzyki. post-4359-008807900 1300790422_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła
  • 3 cebule
  • ser żółty starty
  • olej

Drożdże

mieszamy z cukrem, 2 łyżkami maki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy aż rozczyn podrośnie.

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cieple mleko. Do misy miksera dodajemy make z sola, wyrośnięty rozczyn, masło z mlekiem, mieszamy wszystko za pomocą haka chlebowego. Jajko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do ciasta.

Wyrabiamy na gładkie ciasto tak, by odstawało od reki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

W międzyczasie kroimy cebule w drobna kostkę i podsmażamy ja na oleju.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko omączony blat i dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na owalny placek. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego placka dajemy po porcji startego sera i porcji cebuli. Odstawiamy na 10-15 minut żeby podrosły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st do zarumienia ok 20 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

smacznie wyglada :). jsa jednak cebularrze robie inaczej. ciasto jak do pizzy cebule kroje w kostke i podsmazam w malej ilosci oleju z koncentratem i przyprawami (papryka ostra/slodka pieprz) cebule klade na ciasto i wkladam do piekarnika na 15-20min. dla mnie sa pyszne. pozdrawiam. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.