basga 28 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2011 Ciasto: ? 50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży instant ? 1 łyżka cukru ? 500 g mąki ? 1 szklanka ciepłego mleka ? 1 jajko ? 2 łyżeczki soli ? 60 g masła Cebula z makiem: ? 2 duże cebule ? 3 łyżki maku ? 1 łyżeczka soli ? 2 łyżki oleju Przygotowanie: Cebulę pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 - 2 minuty i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem. Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Drożdże instant wymieszać od razu z mąką. Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy. Wyrobić ciasto tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut). Ciasto podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem. Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut). Piec w 180*C przez 20 - 25 minut na złoty kolor.Smacznego A oto moje jeszcze gorące cebularzyki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Katarzyna 8 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2011 Basiu ale narobiłaś mi ochoty > aż mi ślinka cieknie :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
basga 28 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2011 Podrzuciłabym Ci wirtualnie ale już nie ma. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorota 92 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Marzec 2011 Oo Basiu ale narobiłaś nam smaku, patrząc na zdjęcie zastanawiałam się co to takiego te małe czarne kuleczki, a to... mak, ciekawy dodatek :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
basga 28 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Marzec 2011 Tak Dorotko to mak-takie właśnie w moim rodzinnym mieście Lublinie się sprzedaje. :) W zbliżeniu wygląda jak borówki. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uzytkownik1 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Grudzień 2012 U nas to się nazywa cebulaki. Robię z bardzo podobnego przepisu. Są przepyszne. Idealne jako przekąska i przystawka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tred102 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 250 g mąki pszennej25 g drożdży świeżych2 łyżeczki cukru1/2 szklanki mleka1 jajko1/2 łyżeczki soli3 łyżki masła3 cebule ser żółty startyolej Drożdże mieszamy z cukrem, 2 łyżkami maki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy aż rozczyn podrośnie. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cieple mleko. Do misy miksera dodajemy make z sola, wyrośnięty rozczyn, masło z mlekiem, mieszamy wszystko za pomocą haka chlebowego. Jajko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy na gładkie ciasto tak, by odstawało od reki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie kroimy cebule w drobna kostkę i podsmażamy ja na oleju. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko omączony blat i dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na owalny placek. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego placka dajemy po porcji startego sera i porcji cebuli. Odstawiamy na 10-15 minut żeby podrosły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st do zarumienia ok 20 minut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niedzwiedz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2013 smacznie wyglada :). jsa jednak cebularrze robie inaczej. ciasto jak do pizzy cebule kroje w kostke i podsmazam w malej ilosci oleju z koncentratem i przyprawami (papryka ostra/slodka pieprz) cebule klade na ciasto i wkladam do piekarnika na 15-20min. dla mnie sa pyszne. pozdrawiam. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Klucha 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2013 Przyznam, ze długo zastanawiałabym się, czy dodać ten mak. MOże jednak tylko cebulka? A może trochę pieczarek do tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość zagotowana Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Kwiecień 2013 Jedyny mój wypiek, jaki skusiłam się kiedykolwiek zrobić samodzielnie :D Może byłoby to szczęście początkującego, ale wyszły dobre w smaku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach