Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
basga

Cebularze

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto: ? 50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży instant ? 1 łyżka cukru ? 500 g mąki ? 1 szklanka ciepłego mleka ? 1 jajko ? 2 łyżeczki soli ? 60 g masła Cebula z makiem: ? 2 duże cebule ? 3 łyżki maku ? 1 łyżeczka soli ? 2 łyżki oleju Przygotowanie: Cebulę pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 - 2 minuty i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem. Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Drożdże instant wymieszać od razu z mąką. Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy. Wyrobić ciasto tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut). Ciasto podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem. Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut). Piec w 180*C przez 20 - 25 minut na złoty kolor.Smacznego A oto moje jeszcze gorące cebularzyki. post-4359-008807900 1300790422_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podrzuciłabym Ci wirtualnie ale już nie ma. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oo Basiu ale narobiłaś nam smaku, patrząc na zdjęcie zastanawiałam się co to takiego te małe czarne kuleczki, a to... mak, ciekawy dodatek :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak Dorotko to mak-takie właśnie w moim rodzinnym mieście Lublinie się sprzedaje. :) W zbliżeniu wygląda jak borówki. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła
  • 3 cebule
  • ser żółty starty
  • olej

Drożdże

mieszamy z cukrem, 2 łyżkami maki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy aż rozczyn podrośnie.

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cieple mleko. Do misy miksera dodajemy make z sola, wyrośnięty rozczyn, masło z mlekiem, mieszamy wszystko za pomocą haka chlebowego. Jajko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do ciasta.

Wyrabiamy na gładkie ciasto tak, by odstawało od reki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

W międzyczasie kroimy cebule w drobna kostkę i podsmażamy ja na oleju.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko omączony blat i dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na owalny placek. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego placka dajemy po porcji startego sera i porcji cebuli. Odstawiamy na 10-15 minut żeby podrosły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st do zarumienia ok 20 minut.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

smacznie wyglada :). jsa jednak cebularrze robie inaczej. ciasto jak do pizzy cebule kroje w kostke i podsmazam w malej ilosci oleju z koncentratem i przyprawami (papryka ostra/slodka pieprz) cebule klade na ciasto i wkladam do piekarnika na 15-20min. dla mnie sa pyszne. pozdrawiam. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość zagotowana

Jedyny mój wypiek, jaki skusiłam się kiedykolwiek zrobić samodzielnie :D Może byłoby to szczęście początkującego, ale wyszły dobre w smaku :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.