Skocz do zawartości

Pomocy:) Olej Czy Oliwa


Rekomendowane odpowiedzi

  • 8 miesięcy później...

Ja używam i oleju i oliwy, ale również i masła klarowanego, jeżeli chcę mieć wysoką temperaturę smażenia i maślany smak. Co do oliwy, to na ogół kupujemy oliwę extra virgin tłoczoną na zimno. A ono podobno nie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, ponieważ rozpada się na jakieś niezdrowe dla nas związki chemiczne. A niestety, jak już od wielkiego dzwonu smażę kotlety to używam smalcu, bezsprzecznie wychodzą najlepsze, ale trudno to nazwać zdrową kuchnią ;) Do sałatek tylko oliwy.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Z racji obecnego zawodu musiałam się podszkolić w/w temacie.Zajmuje się głównie oliwami greckimi ,choć i włoskimi nie pogardzę :biggrin: (dla niewtajemniczonych oliwy włoskie są przeważnie mieszanką oliw,często w dodatku hiszpańskich lub greckich i dlatego mają mniejszą renomę)Wbrew pozorom na oliwie nie tylko "pomace" lecz również extra virgin można smażyć.Musi to jednak być smażenie tzw krótkie jak np na maśle,zresztą szefowie kuchni smażąc mieszają oliwę z masłem -taki mały trik a smak o niebo lepszy.

Na długie smażenie polecam olej ryżowy-ma najwyższą temperaturę dymienia.Zresztą każda kuchnia zaleca i wymaga różnych tłuszczy.Jak biorę się za kuchnie indyjską używam masła ghee,przy kuchniach basenu Morza Śródziemnego-oliwa extra virgin,dla Dalekiego Wschodu-olej arachidowy-tylko te koszty :angry:

Trochę więcej o oliwie http://skladtowarowroznych.pl/pl/n/2 zapraszam!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To już nawet nie chodzi o koszt tylko o zdrowy rozsądek. Oleje też niestety jełczeją, więc ja mam w domu góra 2 lub 3 różne rodzaje. Oczywiście dopasowuję to do dań, jakie gotuję, a że najczęściej jest to kuchnia śródziemnomorska to oliwa jest zawsze. Z olejów nieeuropejskich zawsze mam małą buteleczkę oleju sezamowego. Niesamowicie nadaje smak. No i masło ghee jest obowiązkowe, bo jestem niepoprawną fanką masła w ogóle i szczególe. :D

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bosze!To ile trzymasz te oleje ,że Ci jełczeją :mrgreen: Oliwa ze zbiorów tegorocznych ma od np 1-1,5 roku ważności. Ja po prostu mam małe pojemniczki z oliwą w której maceruje co mi się przyśni-a to chili tajskie lub habanero,a to rozmaryn czy czosnek tylko trufli niestety nieposiadowuje własnych i kupuje oliwę truflową ;-) a olej sezamowy na którym dla niewtajemniczonych nie smaży się tylko dodaje na koniec gotowania ma dziwna właściwość zawsze za szybko się kończy :biggrin:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się co do oleju sezamowego :D Nie wpadłabym na to żeby na nim smażyć. W domu mam zawsze 2-3 oleje, nie więcej. Miałam jednak taki okres w swoim życiu, że kupowałam wszystko, co mi się spodobało, a potem trzeba było nauczyć. dzięki Bogu nauczyłam się już ekonomii w kuchni dawno temu :D

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.