Skocz do zawartości

Ptysie na ostro /i... na gorąco/


Rekomendowane odpowiedzi

Wbrew pozorom zrobienie ptysiów WCALE nie jest trudne! Polecam tę pyszną i zazwyczaj wzbudzającą podziw gości potrawę.

PRZEPIS

PTYSIE: około 20 sztuk

Składniki:

kostka masła /200g/, 8 jaj, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki wody, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

Wykonanie:

Zagotować wodę z masłem/musi się roztopić/ i solą . Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia od razu rozcierając masę drewnianą łyżką. Gdy ciasto nie lepi się już do garnka /ok.1 min./ zdjąć z ognia i wbić szybki pierwsze jajko wcierając je w ciasto /trochę się przez moment ślizga, ale szybko się wchłonie/. Następnie wbijać po jednym kolejne jajka, też wcierając je w ciasto.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nabierać ciasto i kłaść je na blaszkę, zostawiając odstępy /bardzo rośnie!/. Włożyć blachę do piekarnika /temp.250 st./ UWAGA!!! Nie otwierać piekarnika przez 20-25 minut, bo ptysie "siądą". Po tym czasie można zmniejszyć ogień, potem uchylić piekarnik i suszyć ptysie nawet 2-3 godziny.

FARSZ:

Do wyboru: 1,5 kg pieczarek, 1/2 kg cebuli, dużo czosnku, sól, pieprz.

lub

1/2 kg mięsa mielonego, 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg cebuli,

2-3 kolorowe świeże papryki, kukurydza, czosnek, sól, pieprz

20 dag żółtego sera

Wykonanie:

Składniki pokroić i usmażyć osobno na patelni. BEZ SERA.Potem wymieszać i doprawić do smaku

W ptysiach ściąć wierzch, gdy w środku jest mokre ciasto wyjąć i wyrzucić. Nałożyć farsz, na wierzch położyć trochę utartego żółtego sera, przykryć 'czapeczką" i zapiekać w piekarniku ok.15-20 min. - do roztopienia sera. Podawać na gorąco.

PYCHA !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

Ja robię farsz troszeczkę w inny sposób. Pieczarki podsmażam na tłuszczu, oddzielnie przyrządzam jasną zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzam ją smietaną i łączę z pieczarkami, zagotowuję i przyprawiam do smaku a następnie przestudzone pieczarki mieszam ze startym serem. Dalej postępuję jak jest podane w przepisie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.