aanutka Opublikowano 16 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2005 Wbrew pozorom zrobienie ptysiów WCALE nie jest trudne! Polecam tę pyszną i zazwyczaj wzbudzającą podziw gości potrawę. PRZEPIS PTYSIE: około 20 sztuk Składniki: kostka masła /200g/, 8 jaj, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki wody, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Wykonanie: Zagotować wodę z masłem/musi się roztopić/ i solą . Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia od razu rozcierając masę drewnianą łyżką. Gdy ciasto nie lepi się już do garnka /ok.1 min./ zdjąć z ognia i wbić szybki pierwsze jajko wcierając je w ciasto /trochę się przez moment ślizga, ale szybko się wchłonie/. Następnie wbijać po jednym kolejne jajka, też wcierając je w ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nabierać ciasto i kłaść je na blaszkę, zostawiając odstępy /bardzo rośnie!/. Włożyć blachę do piekarnika /temp.250 st./ UWAGA!!! Nie otwierać piekarnika przez 20-25 minut, bo ptysie "siądą". Po tym czasie można zmniejszyć ogień, potem uchylić piekarnik i suszyć ptysie nawet 2-3 godziny. FARSZ: Do wyboru: 1,5 kg pieczarek, 1/2 kg cebuli, dużo czosnku, sól, pieprz. lub 1/2 kg mięsa mielonego, 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg cebuli, 2-3 kolorowe świeże papryki, kukurydza, czosnek, sól, pieprz 20 dag żółtego sera Wykonanie: Składniki pokroić i usmażyć osobno na patelni. BEZ SERA.Potem wymieszać i doprawić do smaku W ptysiach ściąć wierzch, gdy w środku jest mokre ciasto wyjąć i wyrzucić. Nałożyć farsz, na wierzch położyć trochę utartego żółtego sera, przykryć 'czapeczką" i zapiekać w piekarniku ok.15-20 min. - do roztopienia sera. Podawać na gorąco. PYCHA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 brzmi kusząco a ja lubię ciasto ptysiowe więc napewno się skuszę i zrobię wkrotce na kolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 robiłam te ptyśki na sylwestra-pychota,a do tego barszczyk czerwony! danko jak się patrzy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Chyba się przekonałam i zrobię, przeraża mnie tylko pieczenie tak długo tych ptysiów ( boję się że mi się przypieką ) :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 Ja robię farsz troszeczkę w inny sposób. Pieczarki podsmażam na tłuszczu, oddzielnie przyrządzam jasną zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzam ją smietaną i łączę z pieczarkami, zagotowuję i przyprawiam do smaku a następnie przestudzone pieczarki mieszam ze startym serem. Dalej postępuję jak jest podane w przepisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.