Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-25717-013689800 1311336415_thumb.jp

Pasąc się na jednej z pięknych polskich wsi zamarzył mi się chleb. Włoski po polsku. Odkryłam fantastyczną mąkę, dzięki której pieczenie chleba nie pozostaje tylko znawcom. Piec chleb mogę i ja. Mąka do ciabatty to nic innego jak mieszanka do wypieku włoskiego chleba pszennego. Uwaga(!) z od razu dodanymi suszonymi drożdzami, czyli zaczynie żegnaj. Koszt około 5 pln za kg do znalezienia w jednej z większych sieci spożywczych. Oprócz wspaniałej mąki potrzebuję łyżeczkę oliwy z oliwek (czasami dodaję oleju z oliwą z oliwek), przepis też mówi, że zamiast oliwy można dodać olej z orzechów włoskich. W przepisie tego nie ma, ale ja dodałam przyprawy: bazylię i przyprawę do pizzy (ma m.in. czosnek, oregano itp.) Przyprawę do pizzy wymieszałam z bazylią. Do 500g mąki powinnam dodać łyżeczkę oliwy. Tu chyba wlało mi sie trochę więcej. Nie specjalnie oczywiście, ale wypada takich proporcji pilnować, bo tym samym chleb wyjdzie tłustawy. Dodaję przyprawy: ile mi się podoba, oby nie za dużo. Dolewam letniej wody. W przepisie jest 360ml. Ale trzeba sprawdzić czy ciasto da się z taką ilością wody wymieszać mikserem. Jak nie - dolewamy jeszcze odrobinę. Miksuję ok. 5 minut. chyba mi wyszło trochę za rzadkie:[ Wymieszane dobrze ciasto (nie może być grud!) stawiam w ciepłym miejscu na 30 minut. Patrzę jak urosło i przygotowuję blachę, w której będę piec. Przelewam ciasto chlebowe do blachy, posypuję mąką i stawiam w ciepłe miejsce na kolejne 45 min. Wyrośnięte ciasto wstawiam do rozgrzanego do 220 st.C piekarnika i piekę około 25 minut. Ciabatta udana. Nawet bez masła, tylko jeszcze zielone oliwki i żółty ser. Takie było moje dzisiejsze śniadanie.

foto rok po kroku https://www.facebook...176386815756041

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 4 miesiące później...

Ciabata jest na prawdę smaczna, przed pieczeniem można  dodać różne składniki ( jak kto lubi ) m.in czosnek, cebula, pomidory ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...
  • 4 miesiące później...
Gość simpleB

Oj tak, ciabata z dodatkami jest po prostu boska! A najbardziej uwielbiam ją jeść w prostym wydaniu - pomidory, mozarella i bazylia....

Edytowane przez Marcin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Uwielbiam ciabattę, odkąd pierwszy raz pojechałam na włoskie wakacje nie wyobrażam sobie dnia bez choć kawałeczka tego pysznego pieczywa, ale o dziwo nigdy nie pomyśłałam o tym by samodzielnie kiedyś zrobić. Naprawdę bardzo, bardzo fajny pomysł i z wielką przyjemnością spróbuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...
  • 10 miesięcy później...
  • 5 miesięcy później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.