DOMOWE_WYROBY Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Pasąc się na jednej z pięknych polskich wsi zamarzył mi się chleb. Włoski po polsku. Odkryłam fantastyczną mąkę, dzięki której pieczenie chleba nie pozostaje tylko znawcom. Piec chleb mogę i ja. Mąka do ciabatty to nic innego jak mieszanka do wypieku włoskiego chleba pszennego. Uwaga(!) z od razu dodanymi suszonymi drożdzami, czyli zaczynie żegnaj. Koszt około 5 pln za kg do znalezienia w jednej z większych sieci spożywczych. Oprócz wspaniałej mąki potrzebuję łyżeczkę oliwy z oliwek (czasami dodaję oleju z oliwą z oliwek), przepis też mówi, że zamiast oliwy można dodać olej z orzechów włoskich. W przepisie tego nie ma, ale ja dodałam przyprawy: bazylię i przyprawę do pizzy (ma m.in. czosnek, oregano itp.) Przyprawę do pizzy wymieszałam z bazylią. Do 500g mąki powinnam dodać łyżeczkę oliwy. Tu chyba wlało mi sie trochę więcej. Nie specjalnie oczywiście, ale wypada takich proporcji pilnować, bo tym samym chleb wyjdzie tłustawy. Dodaję przyprawy: ile mi się podoba, oby nie za dużo. Dolewam letniej wody. W przepisie jest 360ml. Ale trzeba sprawdzić czy ciasto da się z taką ilością wody wymieszać mikserem. Jak nie - dolewamy jeszcze odrobinę. Miksuję ok. 5 minut. chyba mi wyszło trochę za rzadkie:[ Wymieszane dobrze ciasto (nie może być grud!) stawiam w ciepłym miejscu na 30 minut. Patrzę jak urosło i przygotowuję blachę, w której będę piec. Przelewam ciasto chlebowe do blachy, posypuję mąką i stawiam w ciepłe miejsce na kolejne 45 min. Wyrośnięte ciasto wstawiam do rozgrzanego do 220 st.C piekarnika i piekę około 25 minut. Ciabatta udana. Nawet bez masła, tylko jeszcze zielone oliwki i żółty ser. Takie było moje dzisiejsze śniadanie. foto rok po kroku https://www.facebook...176386815756041 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zagotowana Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Z przepisu wynika, że jest naprawdę proste. A jeśli składniki można zmieszać mikserem, to chyba skuszę się na wystawienie swojej motywacji na próbę rzeczywistą :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrFrodo Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Mozna tez zrobić taką ciabattę, którą przed pieczeniem nadziewa się oliwkami, pomidorami i mozzarellą. Pyszności! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zagotowana Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Piekłam i naprawdę polecam! Nawet kompletne beztalencie kulinarne nie jest w stanie zepsuć tego przepisu! A chlebek pyszny, rodzina już dopytuje kiedy kolejny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugotowana01 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Ciabata jest na prawdę smaczna, przed pieczeniem można dodać różne składniki ( jak kto lubi ) m.in czosnek, cebula, pomidory ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carmello Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Brzmi niezwykle kusząco! Przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie piekłam chleba, ale ciabatta z suszonymi pomidorami to mógłby być godny debiut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość simpleB Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) Oj tak, ciabata z dodatkami jest po prostu boska! A najbardziej uwielbiam ją jeść w prostym wydaniu - pomidory, mozarella i bazylia.... Edytowane 4 Marca 2014 przez Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolanowak Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Uwielbiam ciabattę, odkąd pierwszy raz pojechałam na włoskie wakacje nie wyobrażam sobie dnia bez choć kawałeczka tego pysznego pieczywa, ale o dziwo nigdy nie pomyśłałam o tym by samodzielnie kiedyś zrobić. Naprawdę bardzo, bardzo fajny pomysł i z wielką przyjemnością spróbuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HanuczkaM Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Uwielbiam ciabattę , dobrze, że to takie proste:) Ciepła prosto z pieca musi być pyszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksarz Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 A można coś takiego zrobić jeszcze np. z dodatkiem ziaren dyni albo słonecznika. Pycha!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fladra_89 Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 jasne, że można. dobrze też można dodać zioła :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek90 Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 wygląda super, ale szczerze jakoś daleko mi to pieczenia własnego chleba. dwa razy próbowałem i mi nie wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maraxer Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 koniecznie wykorzystam twój przepis. od jakiegoś domowy wypiek chlebka chodzi mi po głowie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdal3nka Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 ciabatta to moj ulubiony chlebek :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.