Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Kochane/kochani ;) podzielcie się swoimi sprawdzonymi przepisami na kompot wigilijny...Wiem,że niby to proste,ale ja jakoś nie umiem trafic w smak :( Może nie takie proporcje (nie kupuję gotowej mieszanki,tylko luzem różne owoce)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu spróbuję Ci na jutro odszukać mój przepis na kompot, robiłam go już w tym roku, aby go przetestować, dobry był :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepis na mój kompot wigilijny jest taki:

ok. 1 1/2 litra wody

15 dag suszonych owoców (śliwki, gruszki, jabłka, maliny, aronia, morele, rodzynki)

3 goździki

2 łyżki cukru

1 plasterek cytryny

1 plasterek pomarańczy

2 łyżki naturalnego miodu

mielony imbir

Do garnka wlać wodę. Następnie przełożyć do niego goździki, cukier i suszone owoce, np. po garści śliwek, gruszek, jabłek, malin, aronii, moreli i rodzynek. Można też użyć gotowych mieszanek owoców, tylko dodajemy ich więcej niż 15 dag (bo m.in. są lżejsze, od tych np. ususzonych w domu). Całość wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Potem dodać plasterek cytryny i plasterek pomarańczy. Razem jeszcze trochę gotować, aż owoce będą miękkie.

Następnie zdjąć z ognia, do letniego kompotu dodać miód i razem wymieszać. Na koniec można dodać szczyptę mielonego imbiru.

Kompot wigilijny jest najlepiej ugotować 1-2 dni przed Wigilią i przechowywać w chłodnym miejscu (wtedy kompot nabiera smaku).

Smacznego.

A prezentuje się tak:

post-8-0-93185900-1324375063_thumb.jpg

Dawniej to kompoty wigilijne gotowało się chyba z samych śliwek i nie dodawało się do nich cukru, bo były takie niedobre, przynajmniej dla dzieci ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A mnie właśnie ten dawny kompot bardzo smakował. Babcia suszyła w piekarniku śliwki węgierki z pestkami i gruszki salisbury, czasami nawet trochę się przypaliły i zachrzęściła skórka w zębach, ale nigdy nie piłam smaczniejszego kompotu jak ten swojski. Teraz proces suszenia jest inny, albo są w sprzedaży wędzone owoce i dla mnie nie jest już to samo. Pozdrawiam przedświątecznie. :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tutaj przepis z mojego rodzinnego domu. Ja niestety nie znoszę tego smaku, ale przepis podaję: 30 dag suszonych owoców (jabłka, gruszka, śliwki) zalać chłodną przegotowaną wodą dzień wcześniej. W dzień Wigilii zagotować i dodać cukier do smaku. Podawać letni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jako,że do Wigilii włącznie pracuję :angry: Częśc potraw zrobiłam już wczoraj m.in. kompot według przepisu Doroty

Chyba sprawiły to plastry pomarańczy i miód,że kompot ma ten smak suszonych owoców (ja zawsze kupuję je na takim prawdziwym targu bezpośrednio od rolników) a jednak jest łagodniejszy niż te,które zawsze robiłam.

Dziękuję za porady :) i pozdrawiam,życząc spokojnych,rodzinnych Świąt

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To cieszę się bardzo :D Myślę, że smak kompotu zależy też od tego jakiego miodu użyjemy - ja ostatnio użyłam miodu gryczanego, i potem kompot miał lekko gorzkawy smak. Myślę, że najlepszy byłby miód wielokwiatowy. Natomiast moja mama nie dodaje do kompotu, ani cukru ani miodu. Wczoraj piłam ten kompot i bardzo mi smakował. Mimo, że nie miał tych słodkich dodatków to był smaczny, bo jego smak nie był taki intensywny, pozdrawiam i dziękuję za życzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja powiem szczerze, że nie przepadam za tym kompotem. Moja teściowa taki robi i cała rodzina się nim zachwyca, a ja żeby nie robić jej przykrości też go piję, choć z wielkim trudem przechodzi mi on przez gardło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mój kompocik właśnie się gotuje/bo jutro pracuję/,owoce sama suszyłam a miód ostatnio używam właśnie tylko gryczany bo mi bardzo smakuje,przynajmniej ma smak i zapach.Dziś do kompotu dodałam garść suszonej żurawiny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.