Azalka Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 Ciasto jasne: 1 margaryna, 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru. Z powyższych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Ciasto ciemne: 1 szklanka kwaśnej śmietany, 5 jajek, 3 łyżeczki powideł śliwkowych, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody, 1 cukier waniliowy Kwaśną śmietanę łączymy z sodą oczyszczoną. Ubijamy jajka z cukrem waniliowym. Nastepnie łączymy wszystkie składniki mikserem. Ciasto białe należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach do ciasta ciemnego i lekko wymieszać. Piec w 180 stopniach ok 45 minut. Ostudzone ciasto podzielić na połowę. Krem: 1,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy bez cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 całe jajko, 1 masło Budyń, cukier, jajko, mąkę ziemniaczaną połaczyć z niewielką ilością mleka, a resztę zagotować. Do gotującego się mlega wlać te składniki i ugotować. Masło ucierać dodając po 1 łyżce budyniu. Ponadto: paczka biszkoptów, 2 galaretki czerwone. Przekładanie: Ciasto, krem, następnie układamy biszkopty, które nasączamy pnczem(0,5 literatki wódki, 0,5 literatki spirytusu, sok z 0,5 cytryny i 3 łyżki cukru), nakładamy dobrze już tężejącą galaretkę na to idzie pozostała masa i przykrywamy drugą połową ciasta. Pyszne ciasto, a jakie efektowne 8) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Witam ! Czy ktoś jadł takie ciacho ??? Przepis jest już dawno na forum ale niestety bez komentarzy :razz: Cytuj
behatka Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Ciasta nie piekłam, ale jadłam upieczone przez koleżankę. Wykonanie podobne, choć nie wiem czy proporcje takie same. Pamiętam, że białe ciasto tarło się do ciemnego. Było smaczne. Cytuj
ali Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 W necie można spotkać ciasta o tej nazwie różne, często zupełnie inne. Ja na salceson mam przepis taki właśnie, w każdym razie bardzo podobny. Ciasto jest bardzo dobre, z tym, że mój przepis obejmuje jedynie ciasto. Uważam, że przełożone masą będzie jeszcze lepsze. Warto spróbować. Ja to zrobię! Cytuj
JustynaZ Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Witam ! Czy ktoś jadł takie ciacho ??? Przepis jest już dawno na forum ale niestety bez komentarzy ;) Faktycznie podobny przepis jest na forum pod nazwą "biedronka", co prawda mam go wydrukowanego i jak na razie tylko w fazie przygotowanego projektu do pieczenia. Ciasto zapewne jest bardzo dobre, dlatego pewnie dzięki przepisowi Azalki doczeka się mój projekt także realizacji. :razz: Pozdrawiam serdecznie, Justyna. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Dzięki dziewczyny za komentarze trzeba będzie wypróbować ;) takiej mieszanki jeszcze nie robiłam :razz: Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi