smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy na dania główne

Aromatyczny gyros z indyka
Filet z indyka umyć, osuszyć i pokroić w paski. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.
Aromatyczne i chrupiące ziemniaki z piekarnika
Ziemniaki (najlepiej wszystkie średniej wielkości) obrać ze skórki opłukać i pokroić na połowę, a następnie każdą połówkę przekroić na połowę.
Karczek w sosie pieczarkowym
Karczek opłukać i osuszyć. Przełożyć do dużego rondla, polać olejem, posypać szczyptą (dużą) słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, soli i czarnego pieprzu.
Gołąbki zapiekane w piekarniku
Kapustę umyć i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, dodać listek laurowy i gotować przez około 7 minut na średnim ogniu pod przykryciem, a następnie odcedzić i ostudzić.
Gołąbki z cukinią i mielonym mięsem
Białą kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i wyciąć z niej głąb. Do dużego garnka wlać wodę (tak trochę więcej niż pół garnka), a gdy się zagotuje, to posolić i włożyć kapustę.
Makaron z boczkiem, cukinią i jarmużem
Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, ale z dodatkiem oleju. Wędzony boczek pokroić w kostkę.
Karczek zapiekany z pomidorami i cebulą
Karczek opłukać, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Mięso przełożyć do miski, polać olejem, dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, bazylii, soli i czarnego pieprzu.
Aromatyczne dyniowe placki z czosnkiem
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach (najlepiej) mechanicznie.
Paprykowe leczo
Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, przełożyć paprykę i podsmażyć.
Leczo z pomidorami i kalafiorem
Kiełbasę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę.
Cukinia faszerowana serem Feta i szynką
Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na dwie części. Dużą łyżką wydrążyć środek cukinii, pokroić w kostkę i ścisnąć ręką, aby pozbyć się nadmiaru wody, a połówki wydrążonej cukinii przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Cukinia faszerowana parówkami
Połączenie może nietypowe, i te parówki... wiem, wiem co już powiecie ;) Sama rzadko je kupuję, aaaaale jakoś w lodówce się znalazły ;)
Cukinia faszerowana zielonym ogórkiem i mozzarellą
Cukinia i ogórki w smakowitym połączeniu :) Pracy tutaj mamy mało, a efekt super! Całość smakuje ciekawie, danie jest lekkie, ale można się najeść ;) To fajna propozycja obiadowa na ciepłe, wakacyjne dni, ale i też na jesienny obiadek super - mniam! Zachęcam do wykonania i życzę smacznego :)
Łopatka zapiekana z cukinią i cebulą
Fajny pomysł na połączenie mięsa i cukinii. Całość jest razem zapiekana, cudnie pachnie jak się zapieka i świetnie smakuje!! :)
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.