smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy na dania główne

Leczo z pomidorami i kalafiorem
Kiełbasę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę.
Cukinia faszerowana serem Feta i szynką
Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na dwie części. Dużą łyżką wydrążyć środek cukinii, pokroić w kostkę i ścisnąć ręką, aby pozbyć się nadmiaru wody, a połówki wydrążonej cukinii przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Cukinia faszerowana parówkami
Połączenie może nietypowe, i te parówki... wiem, wiem co już powiecie ;) Sama rzadko je kupuję, aaaaale jakoś w lodówce się znalazły ;)
Cukinia faszerowana zielonym ogórkiem i mozzarellą
Cukinia i ogórki w smakowitym połączeniu :) Pracy tutaj mamy mało, a efekt super! Całość smakuje ciekawie, danie jest lekkie, ale można się najeść ;) To fajna propozycja obiadowa na ciepłe, wakacyjne dni, ale i też na jesienny obiadek super - mniam! Zachęcam do wykonania i życzę smacznego :)
Łopatka zapiekana z cukinią i cebulą
Fajny pomysł na połączenie mięsa i cukinii. Całość jest razem zapiekana, cudnie pachnie jak się zapieka i świetnie smakuje!! :)
Leczo z cukinii i pomidorów
Przedstawiam Wam prosty sposób na pyszne, proste i dosyć szybkie do zrobienia jednogarnkowe danie :)
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i cukinią
Makaron kokardki ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.
Fasolka szparagowa z boczkiem wędzonym
Fasolkę szparagową umyć, odciąć jej końcówki, następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody.
Cukinia faszerowana pomidorem i mozzarellą
Fajny i szybki pomysł na cukinię :) Razem z pomidorem i serem mozzarella smakuje super, wręcz wyśmienicie.
Leczo z golonką
Golonkę oczyścić i opłukać. Do dużego garnka wlać około 3 litry wody, dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, opłukane gałązki lubczyku, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe oraz obrane ze skórki warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę - można ją jeszcze wcześniej opalić na palniku.
Rolada wieprzowa ze szpinakiem
Szpinak opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć na patelnię, dodać olej, szczyptę soli i czarnego pieprzu.
Karczek pieczony w kiszonej kapuście
Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Przełożyć do miski, dodać olej, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, soli oraz ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca.
Schab z kością pieczony razem z ziemiankami i pieczarkami
Schab z kością opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski, polać olejem, dodać szczyptę mielonego kminku, rozmarynu, majeranku, soli i czarnego pieprzu.
Kopytka ze szpinakiem i koperkiem
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam kopytka, ale nie takie zwykłe, lecz z zielonym dodatkiem.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.