smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy na dania główne

Kopytka ze szpinakiem i koperkiem
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam kopytka, ale nie takie zwykłe, lecz z zielonym dodatkiem.
Zapiekanka ze świeżym szpinakiem, boczkiem i mozzarellą
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Wegetariańskie szaszłyki
Przedstawiam Wam pyszne, łatwe i błyskawiczne do przygotowania warzywne szaszłyki :) Jeśli przejadła Wam się już kiełbaska z grilla, albo chcecie trochę popracować na figurą, ale też się za bardzo z tym jedzeniem nie katować ;) bo przecież też coś na "tym grillu" trzeba jeść ;) to polecam Wam dietetyczne szaszłyki z warzyw :) Fajne smakują z sosem czosnkowym - palce lizać ;) Ale są też fajnym dodatkiem do steków ;) Są kolorowe, ciekawie się prezentują, kuszą i ozdabiają nasz stół :) Smacznego!
Steki w pomidorowej marynacie
Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Do miski wlać olej, dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach lubczyku, majeranku oraz sól i pieprz czarny do smaku.
Golonka z lubczykiem w sosie
Golonkę oczyścić, opłukać, osuszyć i przełożyć do rondla. Polać olejem, obsypać szczyptą kurkumy, mielonego kminku, solą i czarnym pieprzem.
Prosty i soczysty filet z indyka
Filet z indyka opłukać, osuszyć i pokroić na około 3 płaskie części. Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać olejem, obsypać szczyptą kurkumy, soli i czarnego pieprzu.
Mocno kapuściane gołąbki
Mocno kapuściane, bo gdzie się spojrzy tam kapusta ;) W farszu kapusta, gołąbek w liściu kapusty, gołąbki duszone w wywarze z kapusty, w sosie pomidorowym wywar z kapusty.
Zapiekanka makaronowa z brokułem i boczkiem
Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropli oleju i gdy się zagotuje, gotować 5 minut, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Bitki wołowe z pieczarkami
Wołowinę opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie plastry (na około 6 sztuk). Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem z dwóch stron.
Gołąbki z mielonym udźcem indyczym i wędzonym boczkiem
Z kapusty oderwać uszkodzone liście, opłukać, a następnie wyciąć głąb z kapusty. Do dużego garnka wlać wodę (na około 2/3 wysokości garnka), zagotować i posolić.
Makaron z boczkiem i pomidorem
Makaron świderki ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
Karczek pieczony z cebulą i pieczarkami
To przepyszny i solidny kawał mięsa w smacznych i aromatycznych dodatkach :) Jest on łatwy, szybki i prosty do przygotowania, wymaga jedynie dłuuugiego pieczenia ;)
Gulasz wieprzowy z białą kiełbasą
Kolorowy gulasz wieprzowy z dodatkiem białej kiełbasy jest smaczny, sycący i rozgrzewający.
Maślane uszka
To moje tegoroczne uszka z maślaną nutką - mniam :) W tym roku masło dodałam i do ciasta i do grzybów - efekt super!
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.