Skocz do zawartości


- - - - - 1 głosy

Porterówka 2


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Corwaks_*

Gość_Corwaks_*
  • Goście

Napisano 03.10.2006 - 19:37

Mój przepis na porterówkę: 1)0.5 szklanki cukru 2)0.5 litra spirytusu 3)0.5litra wody 4)0.5 litra piwa Porter najlepiej Żywiec 5)1 cukier waniliowy Cukier z piwem i cukrem waniliowym podgrzać ale nie gotować,odstawić do ostygnięcia,dodać spirytus i wstawić do lodówki na 1 dobę.Kobiety się tą wódeczką zachwycają.Można coś zmienić-jeśli ktoś chce,bo jest dosyć słodkie,ale ja taki przepis dostałem i tak robię i wszystkim smakuje.pozdrawiam i życzę smacznego.

r e k l a m a

#2 admaja

admaja

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • Lokalizacja:Aleksandrów Łódzki
  • Zainteresowania:gotowanie,ogród,sport,urządzanie mieszkań,itp,itd.

Napisano 02.12.2006 - 20:07

:roll: Zrobiłam ten trunek już nie jeden raz i bardzo mi smakuje.Ja robię nawet z tej porterówki drinka.Kilka kostek lodu na dno szklanki,kilka kropelek soku z cytrynki,na to około 1/3 pojemności szklanki porterówki i resztę uzupełniam coca-colą.Pycha i jeszcze taka fajna mała pianka.

#3 dariad

dariad

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 39 postów

Napisano 21.12.2006 - 19:18

Właśnie kupilam produkty i będę robić naleweczkę jak smakowala napiszę - narazie pozdrawiam

#4 Katarzyna

Katarzyna

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2379 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano 21.12.2006 - 20:37

Może ktoś by napisał ostrzeżenie :-D Bardzo smaczny, powalający trunek!!!
Dołączona grafika

#5 dariad

dariad

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 39 postów

Napisano 22.12.2006 - 23:49

Zrobilam wczoraj i stoi , ale jak spróbowałam"to je dobre" jak mówią Czesi dzięki za przepis- będzie pite w Święta - Serdecznie pozdrawiam

#6 Anna22

Anna22

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 105 postów
  • Lokalizacja:Szczecin

Napisano 28.12.2006 - 14:40

Dla mnie za mocny ten trunek , ale męskiej części rodziny bardzo smakował :-D

#7 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 17.02.2007 - 22:36

Witam! Pierwszy raz w życiu robiłam coś takiego.W smaku bardzo dobre ale jak na moją słabą głowe troche za mocne.Będę robiła z niej drinki. Dziękuję za przepis.Pozdrawiam :wink:

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#8 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4636 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 24.03.2007 - 21:58

Pewnie taka mieszanka piwa i spirytusu uderza do głowy? :smile: :smile: :smile: Zrobić trzeba bo mój mężuś lubi takie rzeczy,ja tam wolę malibu :roll:

#9 Majka9

Majka9

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 31 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 02.09.2009 - 09:11

Mam pytanie :sad: A co z ta wodą , mam ją dodawać , czy to raczej jest zbędne . Bardzo proszę o odpowiedz , bo skałdnieki juz mam :grin:

#10 Vicmac

Vicmac

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 20.11.2011 - 13:48

Kilka słów na temat cukru "waniliowego" : Właściwie jest to cukier wanilinowy czyli zawierający wanilinę. Z wanilią ma tyle wspólnego co kwasek cytrynowy z cytryną. Wanilina co prawda występuje w laskach wanilii ale jedynie jako jeden ze składników aromatycznych. Oczywiście w przemyśle spożywczym jest szeroko stosowana. W 2006 roku w Japonii opracowano metodę taniego pozyskiwania tego związku chemicznego z krowiego kału, tak że do końca nigdy nie wiemy co nam tak ładnie pachnie. Używanie cukru waniliowego do produkcji porterówki uważam za profanację tego szlachetnego trunku. Podobnie z resztą jak cukru. W mojej rodzinie porterówkę robi się od pokoleń. Jest wiele przepisów, mocniejsza, słabsza, słodka i bardziej wytrawna, jednak zawsze robiona jest na miodzie i laskach wanilii.





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!