Extra Przepisy
Słodkie Jajka
Rozpoczęty przez ina12, 14.03.2007 12:45
30 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 14.03.2007 - 12:45
Kilka wydmuszek
kolorowe galaretki
taśma klejąca
Do dekoracji
bita śmietana i kolorowa posypka
Wydmuszki dokładnie wypłukać wodą. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance przegotowanej wody.
Wydmuszki od dołu zalepić taśmą, wlać schłodzoną galaretkę, zlepić od góry taśmą, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po wyjęciu z lodówki delikatnie zdjać skorupkę z jajka, dekorować bitą śmietaną i kolorową posypką.
kolorowe galaretki
taśma klejąca
Do dekoracji
bita śmietana i kolorowa posypka
Wydmuszki dokładnie wypłukać wodą. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance przegotowanej wody.
Wydmuszki od dołu zalepić taśmą, wlać schłodzoną galaretkę, zlepić od góry taśmą, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po wyjęciu z lodówki delikatnie zdjać skorupkę z jajka, dekorować bitą śmietaną i kolorową posypką.
Pozdrawiam
Napisano 16.03.2007 - 16:08
Zrobię te kolorowe jajka na święta...już zaczynam zbierać wydmuszki(jak będą umyte i wysuszone to chyba doleżą do tego czasu)Halinko ile trzeba wydmuszek na jedną galaretkę?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
POZDRAWIAM!!!
Napisano 16.03.2007 - 16:27
Hmmm pycha pomysł na święta droga Ino chętnie sprubuję!!!!!!
Napisano 16.03.2007 - 17:29
Halinko zastanawiam się jak w tak małej główce pomieści się tyle super pomysłów,to oczywiście żart ale to świetny pomysł na dekorację stołu wielkanocnego.
Pozdrawiam Cię ELa
Pozdrawiam Cię ELa
Napisano 16.03.2007 - 21:03
Dorunia zależy od wielkości wydmuszek, na jedną galaretkę użyłam 4 średniej wielkości wydmuszki, może trochę galaretki zostać, może zbraknać, a może wystarczyć, mnie ciut zbrakło do nalania czwartej wydmuszki. Dorunia nie wiem czy zauważyłaś, w zeszłym roku na forum podałam przepis na bajkowe jajka, w kazdej wydmuszce szprycą napełnia się różne kolory galaretek ale to jest bardziej pracochłonne z czekaniem stęzenia galaretek, ale za to mamy różne barwy.
Elunia cieszę się że zażratowałaś sobie z moją główką.
Pozdrawiam Was.
Elunia cieszę się że zażratowałaś sobie z moją główką.
Pozdrawiam Was.
Pozdrawiam
Napisano 16.03.2007 - 21:11
Dziękuje za odpowiedź Ino,chyba się pospieszyłam z tym zbieraniem wydmuszek
,ale zrobię z kilku kolorów,może nawet pomieszam galaretki,żeby mieć jakieś inne kolory.Zrobię jajecznicę na kolację dla całej rodzinki i już będzie kilka wydmuszek.Czytałam o tych bajkowych jajkach,ale nie robiłam ich.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
POZDRAWIAM!!!
Napisano 17.03.2007 - 00:43
Justynko tych nie trzeba zanurzać jeżeli będa wypłukane i odrazu wypełniane galaretką. Pamiętać trzeba tylko o delikatnym zdejmowaniu skorupek. Jezeli byś miała problem śmiało zanurz na kilka sekund. Radzę jeżeli wydmuszki będą wcześniej przygotowane to przed napełnieniem galaretki ponownie je wypłukać.
Pozdrawiam
Napisano 17.03.2007 - 07:39
Tak sobie pomyślałam,że jakby takie galaretkowe jajeczka ułożyć w pucharkach,ozdobić bitą śmietaną i np.malutkimi jajeczkami z czekolady to byłby taki wielkanocny deserek.
Napisano 17.03.2007 - 11:00
basga świetny pomysł z tym deserkiem
Napisano 17.03.2007 - 13:48
genialne!Halinko Ty to masz pomysły.Na pewno zrobię te jajka.Dziękuję
Napisano 17.03.2007 - 18:35
ja wprawdzie wyjeżdżam na święta ale już dzwoniłam do siostry żeby zbierała wydmuszki