Sign in to follow this  
Followers 0

Barszcz Czerwony

10 posts in this topic

Posted · Report post

jak zrobic dobry barszcz czerwony z buraków? taki nie słodki tylko taki jak do krokietów... prosze o pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

No to może ja zacznę z tym barszczem.Robię tak. *1,5 l wody *kawalek mięsa z kościa(jeżeli nie mam kostka rosołowa) *wloszczyzna *0,5 kg buraków *cebula *buteleczka kwasu burakowego(do zakwaszenia,jak nie mam,kwasek cytrynowy) *sól,pieprz,listek,cukier,2 ząbki czosnku,majeranek Ugotować wywar.Osobno ugotować czerwone buraki,w skórce(przedtem dobrze wyszorować)Gdy są miękkie cieniutko pokroić w plasterki, lub zetrzec na tarce o dużych otworach.Włożyć do wywaru,powoli gotować(jak rosół),przyprawic czosnkiem,pieprzem,majerankiem,kwaskiem. Przecedzić przez sitko,podawać z "Jaśkiem",jajkiem na twardo,krokietami,uszkami itp.-gotowe. PS.Zamiast buraków można tez użyć gotowego koncentratu burakowego :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Zapomniałem!-Przed krojeniem buraków oczywiście obrać ze skórki :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

JA JAK GOTUJE BARSZCZ CZERWONY TO NA SAMYM KONCU DODAJE DO NIEGO STARTE ALE NA NAJDROBNIEJSZYCH OCZKACH (TAK JAK NA PLACKI ZIEMNIACZANE) BURACZKI CZERWONE DZIEKI CZEMU BARSZCZ MA PIEKNY KOLOR I JET GESTY TAK ZA NIE TRZEBA DODAWAC MAKI

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ALE ZE MNIE GAPA PISALAM O BARSZCZU SLODKIM TAKIM DO ZIEMNIACZKOW ALE TO NIC MOZE KOMUS SIE PRZYDA TAKA PORADA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

witam mój barszczyk czerwony robie podobnie jak mac1 gotuję rosołek na kości z jarzynkami doprawiam wmiarę do smaku . Świerze buraczki obieram kroje na plastry i kropie octem odstawiam na ok 20 min one puszczą kolorek, jak mam juz rosołek gotowy ,ugotowane jarzynki ,zalewam nim te buraczki skropione octem zagotuję dodaję do smaku troszkę gotowca winiary i jest pycha !!!!! cały wic polega na tym żeby buraczków nie gotować bo one tracą kolor tylko zagotować i wyłączyć . jest piekny naturalny kolor i smaczny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Mój barszczyk wygląda tak: -2 litry rosołu -paczka suszonych buraków 10 dag -trochę octu,pieprz Do garnka wrzucam buraczki,zalewam rosołem.Gdy się zagotuje dodaję octu, pieprzu i gotuję na wolniutkim ogniu ok.15 minut.Następnie przecedzam przez sito dopełniam do objętości 2 litrów i doprawiam jeśli czegoś brakuje. Barszcz ma piękny kolor i nie trzeba już nic dodawać.Gotuję taki już kilka lat i nie zamieniłabym suszonych buraków na zwykłe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bardzo dobry pomysł z tymi suszonymi burakami-sama jeszcze tak nie robiłam ale to się zmieni ;) . Nieraz mam ochotę na barszcz a tu nie ma buraków i z zupki nici ;) a takie to mogą leżeć i sobie czekać na zużycie,nie zwiędną ani się nie zepsują ;) . Dzięki Jolu za podpowiedż.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Odświeżam temat, bo mam nurtujące mnie pytanie-czy i jak można zrobić zakwas burakowy do barszczu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Podobno można :) Ja mam taki przepis, ale jeszcze z niego nie korzystałam :-( 50 dag czerwonych buraków ok. 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody 1 płaska łyżeczka soli 3 ząbki czosnku 4 ziarenka pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta cukru kawałek imbiru (niekoniecznie) kawałek korzenia selera kawałek korzenia chrzanu Czerwone buraki dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką i pokroić w plasterki (można je też obrać ze skórki). Ułożyć w kamiennym garnku (można też w szklanym słoju). Do wody należy dodać sól, zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, cukier oraz pokrojony w plasterki imbir, seler i chrzan. Dokładnie razem wymieszać i zalać buraki (woda powinna zakryć buraki). Tak przygotowany garnek przykryć np. gazą. Odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni. Po tym czasie jeśli na powierzchni płynu zrobi się piana należy ją delikatnie usunąć łyżką. Później gotowy zakwas przelać do czystych butelek (można też do małych słoików). Dokładnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce - podobno mogą w niej stać nawet kilka miesięcy). Taki zakwas buraczany można też pić prosto z butelki - jest bardzo zdrowy, a zatem smacznego :sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.