jak zrobic dobry barszcz czerwony z buraków? taki nie słodki tylko taki jak do krokietów... prosze o pomoc
Extra Przepisy
Barszcz Czerwony
Rozpoczęty przez ainoh7, 24.03.2007 13:39
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24.03.2007 - 13:39
Napisano 26.03.2007 - 08:04
No to może ja zacznę z tym barszczem.Robię tak.
*1,5 l wody
*kawalek mięsa z kościa(jeżeli nie mam kostka rosołowa)
*wloszczyzna
*0,5 kg buraków
*cebula
*buteleczka kwasu burakowego(do zakwaszenia,jak nie mam,kwasek cytrynowy)
*sól,pieprz,listek,cukier,2 ząbki czosnku,majeranek
Ugotować wywar.Osobno ugotować czerwone buraki,w skórce(przedtem dobrze wyszorować)Gdy są miękkie cieniutko pokroić w plasterki,
lub zetrzec na tarce o dużych otworach.Włożyć do wywaru,powoli gotować(jak rosół),przyprawic czosnkiem,pieprzem,majerankiem,kwaskiem.
Przecedzić przez sitko,podawać z "Jaśkiem",jajkiem na twardo,krokietami,uszkami itp.-gotowe.
PS.Zamiast buraków można tez użyć gotowego koncentratu burakowego
*1,5 l wody
*kawalek mięsa z kościa(jeżeli nie mam kostka rosołowa)
*wloszczyzna
*0,5 kg buraków
*cebula
*buteleczka kwasu burakowego(do zakwaszenia,jak nie mam,kwasek cytrynowy)
*sól,pieprz,listek,cukier,2 ząbki czosnku,majeranek
Ugotować wywar.Osobno ugotować czerwone buraki,w skórce(przedtem dobrze wyszorować)Gdy są miękkie cieniutko pokroić w plasterki,
lub zetrzec na tarce o dużych otworach.Włożyć do wywaru,powoli gotować(jak rosół),przyprawic czosnkiem,pieprzem,majerankiem,kwaskiem.
Przecedzić przez sitko,podawać z "Jaśkiem",jajkiem na twardo,krokietami,uszkami itp.-gotowe.
PS.Zamiast buraków można tez użyć gotowego koncentratu burakowego
Napisano 26.03.2007 - 13:24
JA JAK GOTUJE BARSZCZ CZERWONY TO NA SAMYM KONCU DODAJE DO NIEGO STARTE ALE NA NAJDROBNIEJSZYCH OCZKACH (TAK JAK NA PLACKI ZIEMNIACZANE) BURACZKI CZERWONE DZIEKI CZEMU BARSZCZ MA PIEKNY KOLOR I JET GESTY TAK ZA NIE TRZEBA DODAWAC MAKI
Napisano 26.03.2007 - 13:26
ALE ZE MNIE GAPA PISALAM O BARSZCZU SLODKIM TAKIM DO ZIEMNIACZKOW ALE TO NIC MOZE KOMUS SIE PRZYDA TAKA PORADA
Napisano 27.03.2007 - 11:28
witam mój barszczyk czerwony robie podobnie jak mac1 gotuję rosołek na kości z jarzynkami doprawiam wmiarę do smaku . Świerze buraczki obieram kroje na plastry i kropie octem odstawiam na ok 20 min one puszczą kolorek, jak mam juz rosołek gotowy ,ugotowane jarzynki ,zalewam nim te buraczki skropione octem zagotuję dodaję do smaku troszkę gotowca winiary i jest pycha !!!!! cały wic polega na tym żeby buraczków nie gotować bo one tracą kolor tylko zagotować i wyłączyć . jest piekny naturalny kolor i smaczny
Napisano 27.03.2007 - 13:03
Mój barszczyk wygląda tak:
-2 litry rosołu
-paczka suszonych buraków 10 dag
-trochę octu,pieprz
Do garnka wrzucam buraczki,zalewam rosołem.Gdy się zagotuje dodaję
octu, pieprzu i gotuję na wolniutkim ogniu ok.15 minut.Następnie przecedzam
przez sito dopełniam do objętości 2 litrów i doprawiam jeśli czegoś brakuje.
Barszcz ma piękny kolor i nie trzeba już nic dodawać.Gotuję taki już kilka lat
i nie zamieniłabym suszonych buraków na zwykłe.
-2 litry rosołu
-paczka suszonych buraków 10 dag
-trochę octu,pieprz
Do garnka wrzucam buraczki,zalewam rosołem.Gdy się zagotuje dodaję
octu, pieprzu i gotuję na wolniutkim ogniu ok.15 minut.Następnie przecedzam
przez sito dopełniam do objętości 2 litrów i doprawiam jeśli czegoś brakuje.
Barszcz ma piękny kolor i nie trzeba już nic dodawać.Gotuję taki już kilka lat
i nie zamieniłabym suszonych buraków na zwykłe.
Napisano 27.03.2007 - 14:03
Bardzo dobry pomysł z tymi suszonymi burakami-sama jeszcze tak nie robiłam ale to się zmieni
.
Nieraz mam ochotę na barszcz a tu nie ma buraków i z zupki nici
a takie to mogą leżeć i sobie czekać na zużycie,nie zwiędną ani się nie zepsują
.
Dzięki Jolu za podpowiedż.
Nieraz mam ochotę na barszcz a tu nie ma buraków i z zupki nici
Dzięki Jolu za podpowiedż.
Napisano 18.05.2011 - 17:26
Odświeżam temat, bo mam nurtujące mnie pytanie-czy i jak można zrobić zakwas burakowy do barszczu?
Napisano 19.05.2011 - 14:47
Podobno można 
Ja mam taki przepis, ale jeszcze z niego nie korzystałam
50 dag czerwonych buraków
ok. 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
1 płaska łyżeczka soli
3 ząbki czosnku
4 ziarenka pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
szczypta cukru
kawałek imbiru (niekoniecznie)
kawałek korzenia selera
kawałek korzenia chrzanu
Czerwone buraki dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką i pokroić w plasterki (można je też obrać ze skórki). Ułożyć w kamiennym garnku (można też w szklanym słoju). Do wody należy dodać sól, zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, cukier oraz pokrojony w plasterki imbir, seler i chrzan. Dokładnie razem wymieszać i zalać buraki (woda powinna zakryć buraki).
Tak przygotowany garnek przykryć np. gazą. Odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni. Po tym czasie jeśli na powierzchni płynu zrobi się piana należy ją delikatnie usunąć łyżką. Później gotowy zakwas przelać do czystych butelek (można też do małych słoików). Dokładnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce - podobno mogą w niej stać nawet kilka miesięcy).
Taki zakwas buraczany można też pić prosto z butelki - jest bardzo zdrowy, a zatem smacznego
Ja mam taki przepis, ale jeszcze z niego nie korzystałam
50 dag czerwonych buraków
ok. 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
1 płaska łyżeczka soli
3 ząbki czosnku
4 ziarenka pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
szczypta cukru
kawałek imbiru (niekoniecznie)
kawałek korzenia selera
kawałek korzenia chrzanu
Czerwone buraki dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką i pokroić w plasterki (można je też obrać ze skórki). Ułożyć w kamiennym garnku (można też w szklanym słoju). Do wody należy dodać sól, zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, cukier oraz pokrojony w plasterki imbir, seler i chrzan. Dokładnie razem wymieszać i zalać buraki (woda powinna zakryć buraki).
Tak przygotowany garnek przykryć np. gazą. Odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni. Po tym czasie jeśli na powierzchni płynu zrobi się piana należy ją delikatnie usunąć łyżką. Później gotowy zakwas przelać do czystych butelek (można też do małych słoików). Dokładnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce - podobno mogą w niej stać nawet kilka miesięcy).
Taki zakwas buraczany można też pić prosto z butelki - jest bardzo zdrowy, a zatem smacznego
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...