Skocz do zawartości


Zdjęcie

Barszcz Czerwony


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 ainoh7

ainoh7

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 106 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:rybnik

Napisano 24.03.2007 - 13:39

jak zrobic dobry barszcz czerwony z buraków? taki nie słodki tylko taki jak do krokietów... prosze o pomoc

#2 mac51

mac51

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 649 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:wszystko po trochu!

Napisano 26.03.2007 - 08:04

No to może ja zacznę z tym barszczem.Robię tak. *1,5 l wody *kawalek mięsa z kościa(jeżeli nie mam kostka rosołowa) *wloszczyzna *0,5 kg buraków *cebula *buteleczka kwasu burakowego(do zakwaszenia,jak nie mam,kwasek cytrynowy) *sól,pieprz,listek,cukier,2 ząbki czosnku,majeranek Ugotować wywar.Osobno ugotować czerwone buraki,w skórce(przedtem dobrze wyszorować)Gdy są miękkie cieniutko pokroić w plasterki, lub zetrzec na tarce o dużych otworach.Włożyć do wywaru,powoli gotować(jak rosół),przyprawic czosnkiem,pieprzem,majerankiem,kwaskiem. Przecedzić przez sitko,podawać z "Jaśkiem",jajkiem na twardo,krokietami,uszkami itp.-gotowe. PS.Zamiast buraków można tez użyć gotowego koncentratu burakowego :smile:


#3 mac51

mac51

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 649 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:wszystko po trochu!

Napisano 26.03.2007 - 08:26

Zapomniałem!-Przed krojeniem buraków oczywiście obrać ze skórki :smile:


#4 sylwia791

sylwia791

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 37 postów

Napisano 26.03.2007 - 13:24

JA JAK GOTUJE BARSZCZ CZERWONY TO NA SAMYM KONCU DODAJE DO NIEGO STARTE ALE NA NAJDROBNIEJSZYCH OCZKACH (TAK JAK NA PLACKI ZIEMNIACZANE) BURACZKI CZERWONE DZIEKI CZEMU BARSZCZ MA PIEKNY KOLOR I JET GESTY TAK ZA NIE TRZEBA DODAWAC MAKI

#5 sylwia791

sylwia791

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 37 postów

Napisano 26.03.2007 - 13:26

ALE ZE MNIE GAPA PISALAM O BARSZCZU SLODKIM TAKIM DO ZIEMNIACZKOW ALE TO NIC MOZE KOMUS SIE PRZYDA TAKA PORADA

#6 Isia555

Isia555

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 214 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 27.03.2007 - 11:28

witam mój barszczyk czerwony robie podobnie jak mac1 gotuję rosołek na kości z jarzynkami doprawiam wmiarę do smaku . Świerze buraczki obieram kroje na plastry i kropie octem odstawiam na ok 20 min one puszczą kolorek, jak mam juz rosołek gotowy ,ugotowane jarzynki ,zalewam nim te buraczki skropione octem zagotuję dodaję do smaku troszkę gotowca winiary i jest pycha !!!!! cały wic polega na tym żeby buraczków nie gotować bo one tracą kolor tylko zagotować i wyłączyć . jest piekny naturalny kolor i smaczny

#7 Jolcia

Jolcia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1000 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 27.03.2007 - 13:03

Mój barszczyk wygląda tak: -2 litry rosołu -paczka suszonych buraków 10 dag -trochę octu,pieprz Do garnka wrzucam buraczki,zalewam rosołem.Gdy się zagotuje dodaję octu, pieprzu i gotuję na wolniutkim ogniu ok.15 minut.Następnie przecedzam przez sito dopełniam do objętości 2 litrów i doprawiam jeśli czegoś brakuje. Barszcz ma piękny kolor i nie trzeba już nic dodawać.Gotuję taki już kilka lat i nie zamieniłabym suszonych buraków na zwykłe.

#8 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4636 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 27.03.2007 - 14:03

Bardzo dobry pomysł z tymi suszonymi burakami-sama jeszcze tak nie robiłam ale to się zmieni ;) . Nieraz mam ochotę na barszcz a tu nie ma buraków i z zupki nici ;) a takie to mogą leżeć i sobie czekać na zużycie,nie zwiędną ani się nie zepsują ;) . Dzięki Jolu za podpowiedż.

#9 pychotka

pychotka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 18.05.2011 - 17:26

Odświeżam temat, bo mam nurtujące mnie pytanie-czy i jak można zrobić zakwas burakowy do barszczu?

#10 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5695 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 19.05.2011 - 14:47

Podobno można :) Ja mam taki przepis, ale jeszcze z niego nie korzystałam :-( 50 dag czerwonych buraków ok. 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody 1 płaska łyżeczka soli 3 ząbki czosnku 4 ziarenka pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta cukru kawałek imbiru (niekoniecznie) kawałek korzenia selera kawałek korzenia chrzanu Czerwone buraki dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką i pokroić w plasterki (można je też obrać ze skórki). Ułożyć w kamiennym garnku (można też w szklanym słoju). Do wody należy dodać sól, zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, cukier oraz pokrojony w plasterki imbir, seler i chrzan. Dokładnie razem wymieszać i zalać buraki (woda powinna zakryć buraki). Tak przygotowany garnek przykryć np. gazą. Odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni. Po tym czasie jeśli na powierzchni płynu zrobi się piana należy ją delikatnie usunąć łyżką. Później gotowy zakwas przelać do czystych butelek (można też do małych słoików). Dokładnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce - podobno mogą w niej stać nawet kilka miesięcy). Taki zakwas buraczany można też pić prosto z butelki - jest bardzo zdrowy, a zatem smacznego :sad:

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 5640). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1470). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...






Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!