Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * - 7 głosy

Chleb I Bułki Na śniadanie :)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#1 irka55

irka55

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 44 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Katowice
  • Zainteresowania:Fotografia,kulinaria , dobra książka ,

Napisano 23.05.2007 - 02:22

Podaję sprawdzony i niejednokrotnie wypróbowany przepis na pyszniutkie i chrupiące pieczywko.
Mozna zrobić z tego chlebek lub bułeczki..
Radzę spróbować bo jest pyszny



Składniki ( na ok. 4 bułki paryskie czyli tzw.bagietki lub ok.24 bułeczki)

10 dag drożdży
2 łyzki cukru
0,5 l wody
1 kg mąki pszennej
ok. 2 łyżeczek soli
8 łyżek oleju

Przygotowanie

Drozdże rozmieszać z cukrem do całkowitego rozpuszczenia.
Wsypać mąke do misy, dodać olej, wodę i rozpuszczone drożdże następnie posolic ciasto.
Ręcznym mikserem wyrabiać ciasto , z początku powoli, póżniej troszkę szybciej,
dopóki ciasto nie stanie się gładkie i przestanie przylepiać się do brzegów.
Przykryć miskę z ciastem i wstawić na noc do lodówki.

Od razu po wstaniu z łóżka wygniatamy ciasto i formujemy albo małe bułeczki
albo 4 długie weczki.
Położyć je na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować olejem,
mozna posypać do smaku sezamem, makiem , kminkiem - czym kto chce.
Po 20 min wstawić do rozgrzanego piekarnika,
Piec w temp ok. 220* . Pieczemy ok. 10- 20 min - w zależnosci jak grzeja Wasze piecyki.

Dla odmiany mąkę pszenną można zastąpić w połowie pełnoziarnistą .
Żeb bułki miały piekny połysk smaruje się je wodą z rozpuszczoną solą.

Polecam , są pyszniutkie i chrupiące! :wink:

r e k l a m a

#2 niuniaczek

niuniaczek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 847 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:(k/Krakowa)
  • Zainteresowania:kuchnia,

Napisano 24.05.2007 - 11:48

Irka, :wink: fajnie będę mogła zabłysnąć przed rodzinka tym razem bułeczkami. Pieke juz chlebus z ziarnami z forum - pyszny - tym razem będą bułeczki, :wink: dzięki, :wink: pozdrawiam, :shock:

#3 Jolcia

Jolcia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1000 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 24.05.2007 - 15:18

Irka bułeczki wyglądają pyszniutko.Gratuluję i na pewno upiekę.

#4 monik76

monik76

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 53 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:okolice Krakowa

Napisano 24.05.2007 - 16:24

Ja też muszę spróbować -uwielbiam zapach świeżego pieczywka :wink:
MONIKA- dziewczyna RATOWNIKA :)



#5 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4636 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 24.05.2007 - 17:24

Mam pytanko-czy któraś z Was używała CZARNUSZKI? Podobno to doskonała przyprawa do pieczywa ale musiałabym po nią pojechać na taki plac bo w sklepach jej nie widziałam.Chociaż pewnie w zielarskich powinna być.

#6 Basia K

Basia K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1099 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gliwice

Napisano 24.05.2007 - 18:06

Basiu,w "mojej"piekarni do jednego z chlebów jest dodawana czarnuszka.Smak tego chleba-super.

#7 wiola344

wiola344

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1004 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Świebodzice
  • Zainteresowania:szaradziarstwo,wszystko co zwiazane ze zdrowiem,kuchnia(gotowanie pieczenie) i tp.,

Napisano 24.05.2007 - 18:47

:sad:  Tak pieknie wyglądają te bułeczki że zrobiłam się głodna ale skąd otej porze wziąć ciepłe bułeczki ? a zapuźno aby je sobie upiec hihihi :roll: :razz:
Dołączona grafika






Dołączona grafika

#8 Krystyna9

Krystyna9

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 181 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:z nikąd
  • Zainteresowania:książki, robótki na drutach, pieczenie - ale to wszystko w wolnych chwilach, których mam niestety b. mało.

Napisano 26.05.2007 - 20:35

Polecam , są pyszniutkie i chrupiące! :sad:

Potwierdzam, gdyż sama je piekę od jakiegoś już czasu. Są w moim domu w każdą sobotę. Po prostu uzależniają. Przepis na te bułeczki mam z gotowanie.wkl czyli Wielkie Żarcie.

#9 Jolcia

Jolcia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1000 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 29.05.2007 - 19:22

Irka bułeczki upiekłam.Są super a rodzinka zachwycona.Pytają czy będę je piekła?Polecam gorąco.Dzięki za przepis. :cry:

#10 irka55

irka55

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 44 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Katowice
  • Zainteresowania:Fotografia,kulinaria , dobra książka ,

Napisano 29.05.2007 - 20:23

Jolcia - cieszę sie ze bułeczki smakowały. Naprawdę są warte wypróbowania. pozdr,irka

#11 Majeczka_14

Majeczka_14

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 51 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Opole
  • Zainteresowania:gotowanie, pieczenie, diety, a ponadto sport

Napisano 03.06.2007 - 10:39

Skoro wszyscy tak zachwalają te bułeczki to ja również upiekę je w tygodniu :grin:. Tylko mam pytanie, jakiej wielkości mają być te bułeczki (mogłabyś mi do czegoś porównać :lol:?) i w jakich odstępach układać je na blasze? I jeszcze jedno: czy można zrobić na nich np. nożem taki delikatny krzyżyk jak mają bułki z piekarni? Wiecie o co mi chodzi chyba... :lol:. Pozdrawiam serdecznie.
O Peggy Brown, o Peggy Brown, kto ciebie ukochać będzie umiał ;))?

#12 iwona30

iwona30

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1337 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisano 12.06.2007 - 14:53

Dzisiaj właśnie upiekłam bułeczki ale ciasto było dość zwięzłe że nie musiałam podsypywać mąką i bułeczki wyszły takie jakieś twardawe może jeszcze odejdą albo mój piekarnik coś szwankuje że je tak ususzył będę musiała jeszcze raz je spróbować może mi wyjdą miększe, zazwyczaj każde ciasto drożdżowe mi wychodzi mówi się trudno trzeba nadal próbować. A co do krzyżyka na bułeczkach to ja robię nie nożem a nożyczkami i wyglądają jak kajzerki.

#13 niuniaczek

niuniaczek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 847 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:(k/Krakowa)
  • Zainteresowania:kuchnia,

Napisano 13.06.2007 - 22:23

Zrobiłam bułeczki. Niestety nie wyszły mi takie jak koleżankom. :grin: Były za mało wyrośnięte ('ciężkawe'). Nie wiem co zrobiłam źle, bo wszytko wykonywałam wg przepisu. Muszę zrobić raz jeszcze - spróbuję innej mąki - wyczytałam gdzieś na forum, że do pieczywa daje się mąkę wrocławską (ja dodałam tortowej). Bułeczki zjedliśmy, ale to nie było to czego oczekiwałam. Prosze o radę, pozdrawiam :wink: bulki.jpg

#14 beatajvd

beatajvd

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 1 postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 20.06.2007 - 20:12

Niuniaczku,spróbuj zrobić bułeczki z mąki typu 650,np.Mąka babuni z Biedronki.To jest mąka "bułkowo-chlebowa",zawsze piekę z niej bułki,chleby i ciasta drożdżowe,i świetnie wychodzą.Pozdrawiam :razz:

#15 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 815 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 21.06.2007 - 07:44

przecież ta mąka z biedronki jest szara i w\g mnie to ona się nadaje najwyżej na panierkę ,tortowa jest trochę bielsza ale ostatnio też się "zepsuła" :razz:





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!