Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
irka55

Chleb I Bułki Na śniadanie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Podaję sprawdzony i niejednokrotnie wypróbowany przepis na pyszniutkie i chrupiące pieczywko.

Mozna zrobić z tego chlebek lub bułeczki..

Radzę spróbować bo jest pyszny

Składniki ( na ok. 4 bułki paryskie czyli tzw.bagietki lub ok.24 bułeczki)

10 dag drożdży

2 łyzki cukru

0,5 l wody

1 kg mąki pszennej

ok. 2 łyżeczek soli

8 łyżek oleju

Przygotowanie

Drozdże rozmieszać z cukrem do całkowitego rozpuszczenia.

Wsypać mąke do misy, dodać olej, wodę i rozpuszczone drożdże następnie posolic ciasto.

Ręcznym mikserem wyrabiać ciasto , z początku powoli, póżniej troszkę szybciej,

dopóki ciasto nie stanie się gładkie i przestanie przylepiać się do brzegów.

Przykryć miskę z ciastem i wstawić na noc do lodówki.

Od razu po wstaniu z łóżka wygniatamy ciasto i formujemy albo małe bułeczki

albo 4 długie weczki.

Położyć je na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować olejem,

mozna posypać do smaku sezamem, makiem , kminkiem - czym kto chce.

Po 20 min wstawić do rozgrzanego piekarnika,

Piec w temp ok. 220* . Pieczemy ok. 10- 20 min - w zależnosci jak grzeja Wasze piecyki.

Dla odmiany mąkę pszenną można zastąpić w połowie pełnoziarnistą .

Żeb bułki miały piekny połysk smaruje się je wodą z rozpuszczoną solą.

Polecam , są pyszniutkie i chrupiące! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Irka, :wink: fajnie będę mogła zabłysnąć przed rodzinka tym razem bułeczkami. Pieke juz chlebus z ziarnami z forum - pyszny - tym razem będą bułeczki, :wink: dzięki, :wink: pozdrawiam, :shock:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Irka bułeczki wyglądają pyszniutko.Gratuluję i na pewno upiekę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanko-czy któraś z Was używała CZARNUSZKI? Podobno to doskonała przyprawa do pieczywa ale musiałabym po nią pojechać na taki plac bo w sklepach jej nie widziałam.Chociaż pewnie w zielarskich powinna być.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu,w "mojej"piekarni do jednego z chlebów jest dodawana czarnuszka.Smak tego chleba-super.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:sad:  Tak pieknie wyglądają te bułeczki że zrobiłam się głodna ale skąd otej porze wziąć ciepłe bułeczki ? a zapuźno aby je sobie upiec hihihi :roll: :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam , są pyszniutkie i chrupiące! :sad:

Potwierdzam, gdyż sama je piekę od jakiegoś już czasu. Są w moim domu w każdą sobotę. Po prostu uzależniają. Przepis na te bułeczki mam z gotowanie.wkl czyli Wielkie Żarcie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Irka bułeczki upiekłam.Są super a rodzinka zachwycona.Pytają czy będę je piekła?Polecam gorąco.Dzięki za przepis. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jolcia - cieszę sie ze bułeczki smakowały. Naprawdę są warte wypróbowania. pozdr,irka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skoro wszyscy tak zachwalają te bułeczki to ja również upiekę je w tygodniu :grin:. Tylko mam pytanie, jakiej wielkości mają być te bułeczki (mogłabyś mi do czegoś porównać :lol:?) i w jakich odstępach układać je na blasze? I jeszcze jedno: czy można zrobić na nich np. nożem taki delikatny krzyżyk jak mają bułki z piekarni? Wiecie o co mi chodzi chyba... :lol:. Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj właśnie upiekłam bułeczki ale ciasto było dość zwięzłe że nie musiałam podsypywać mąką i bułeczki wyszły takie jakieś twardawe może jeszcze odejdą albo mój piekarnik coś szwankuje że je tak ususzył będę musiała jeszcze raz je spróbować może mi wyjdą miększe, zazwyczaj każde ciasto drożdżowe mi wychodzi mówi się trudno trzeba nadal próbować. A co do krzyżyka na bułeczkach to ja robię nie nożem a nożyczkami i wyglądają jak kajzerki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam bułeczki. Niestety nie wyszły mi takie jak koleżankom. :grin: Były za mało wyrośnięte ('ciężkawe'). Nie wiem co zrobiłam źle, bo wszytko wykonywałam wg przepisu. Muszę zrobić raz jeszcze - spróbuję innej mąki - wyczytałam gdzieś na forum, że do pieczywa daje się mąkę wrocławską (ja dodałam tortowej). Bułeczki zjedliśmy, ale to nie było to czego oczekiwałam. Prosze o radę, pozdrawiam :wink: post-5224-1181765892_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niuniaczku,spróbuj zrobić bułeczki z mąki typu 650,np.Mąka babuni z Biedronki.To jest mąka "bułkowo-chlebowa",zawsze piekę z niej bułki,chleby i ciasta drożdżowe,i świetnie wychodzą.Pozdrawiam :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.