Sign in to follow this  
Followers 0

Pieczenie Pizzy W Warunkach Domowych.

11 posts in this topic

Posted · Report post

Już nie raz zniechęcałem się do robienia własnej pizzy ze względu na zbyt niską temperaturę piekarnika, co powodowało, że pizza miała dużo mniej smaczne ciasto niż te w pizzeriach. Udało mi się (może nie tylko mnie) czerpać satysfakcję z pieczenia pizzy stosując poniższą metodę. Może Was również zainteresuje:

Potrzebne

-piekarnik gazowy z temp. do 250*C (niestety pokrętło zatrzymuje się na 230*C a nie na "max")

-potrzebny koniecznie jest grill elektryczny zamontowany w piecu.

Jak piec?

1. Przygotowaną pizzę wstawiamy do rozgrzanego do m.in. 230*C i

kładziemy na drugi od dołu poziom.

2. Po 7-10 m.in. otwieramy piekarnik i sprawdzamy łopatką czy od

spodu ciasto zbrązowiało. Ważne aby nie było ciemne, tzn. przypalone

i sztywne.

3. Jeżeli ciasto od spodu jest wyraźnie zarumienione, kładziemy blachę

na 3 lub 2 poziom od góry piekarnika, a owy wyłączamy i włączamy

grill elektryczny.

4. Grill elektryczny wytwarza wysoką temperaturę i to właśnie on

zapewnia nam zarumienione ciasto dokładnie jak z pizzerii!

5. WAŻNE aby nie spalić wierzchu, więc KONIECZNE JEST pilnowanie

pizzy i sprawdzanie czy składniki są wypieczone tak jak lubimy.

Maja skromna osobą, poleca tę "pieszczotliwą" Dołączona grafika metodę wypiekania pizzy w warunkach domowych, bo na prawdę warto pożegnać się z "pizzą na telefon".

SMACZNEGO!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

to tez zalezy od piekarnika, ja mam z funkcja pieczenia pizzy, piekarnik rozgrzewa sie do 250 stopni, dzwiekiem informuje ze osiagnal temp. i wkladam pizze, wlacza sie zegar i odmierza 12 min minute przed koncem dzwoni zeby polozyc ser, wylacza sie automatycznie, jestem bardzo zadowolona z tej super maszyny, ciasto jest idealne za kazdym razem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

widziałem gdzieś na allegro szamot do pieca - nagrzewa się i lepiej trzyma temperaturę, ale grzałka górna jest jak najbardziej niezbędna, ja u siebie w restauracji, gdzie pizza rzadko schodziła, grzałem tylko górą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Najlepiej kupić kamień do pieczenia pizzy i nie trzeba tak wysokiej temperatury.Super piecze się na nim chleby.Kamień równomiernie rozprowadza ciepło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ostatnio w TV słyszałam,że do pizzy temperatura powinna wynosić ponad 300 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pizza typu amerykańskiego - 270C; włoskiego 300-350. w pizzeriach zazwyzcaj ustawione są piece na 350C, wtedy pizza jest gotowa w kilka minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Oczywiście że w pizzeriach czas pieczenia muszą skrócić do minimum i stąd taka wysoka temperatura.

W domu wystarczy 15-20 minut w 230 'C i pizza gotowa.

Dołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nie do końca chodzi o czas , w takiej temperaturze w cieście wytworzy się chrupiąca skórka a samo ciasto nie zdąży wyschnąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witam. Jestem nowy, więc wybaczcie jeśli popełniam jakieś forume faux pas, ale akurat ten temat znalazł mi Google. A więc mój problem polega na tym, że niezależnie jakiego bym nie miał ciasta (własnej roboty, czy ostatnio gotowe kulki robione dla sieci pizzerii), ser dochodzi szybciej niż ciasto. Nie wiem na ile działa mój piekarnik bo podzielony jest na 8 poziomów, ale bez podania temperatur. Piekę na siódmym (pewnie powinienem na ósmym jak czytam o tych wysokich temperaturach). Góra świetna, ciasto w środku prawie surowe. 

 

Ostatecznie można łopatologicznie wstawiając najpierw same ciasto, a po czasie dorzucanie sera i dodatków, ale wiem, że gdzieś popełniam jakiś błąd, więc liczę, że jest szansa na normalne pieczenie.  Z góry dzięki za wszelkie zainteresowanie tematem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja często robię pizzę w domu i nigdy nie miałam problemu z temperaturą. Robię ciasto drożdżowe, więc jedyny problem to jego wyrobienie, ponieważ jest dość ciężko. Natomiast jeszcze nigdy mi się nie zadarzyło, aby mi nie wyszło :) Przyznam, że rozwiązanie z pieczeniem najpiew ciasta, a potem pizzy w całości jest dobre, poniewaz ja je stosuję i się sprawdza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Cześć.

Ja robiąc pizzę(cienkie ciasto) w domu pieczę ją w temperaturze 250 stopni przez 8 do 10 minut.

Pierwszą połowę tego czasu piekarnik ustawiam na opcję grill, a pozostałe 4 minuty pieczę przy włączonym termoobiegu.

 

Pizza jest w tedy upieczona ale nie sucha.

 

Dołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.