Skocz do zawartości


Pieczenie Pizzy W Warunkach Domowych.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_dziadzia6_*

Gość_dziadzia6_*
  • Goście

Napisano 25.09.2009 - 10:08

Już nie raz zniechęcałem się do robienia własnej pizzy ze względu na zbyt niską temperaturę piekarnika, co powodowało, że pizza miała dużo mniej smaczne ciasto niż te w pizzeriach. Udało mi się (może nie tylko mnie) czerpać satysfakcję z pieczenia pizzy stosując poniższą metodę. Może Was również zainteresuje:

Potrzebne
-piekarnik gazowy z temp. do 250*C (niestety pokrętło zatrzymuje się na 230*C a nie na "max")
-potrzebny koniecznie jest grill elektryczny zamontowany w piecu.

Jak piec?
1. Przygotowaną pizzę wstawiamy do rozgrzanego do m.in. 230*C i
kładziemy na drugi od dołu poziom.
2. Po 7-10 m.in. otwieramy piekarnik i sprawdzamy łopatką czy od
spodu ciasto zbrązowiało. Ważne aby nie było ciemne, tzn. przypalone
i sztywne.
3. Jeżeli ciasto od spodu jest wyraźnie zarumienione, kładziemy blachę
na 3 lub 2 poziom od góry piekarnika, a owy wyłączamy i włączamy
grill elektryczny.
4. Grill elektryczny wytwarza wysoką temperaturę i to właśnie on
zapewnia nam zarumienione ciasto dokładnie jak z pizzerii!
5. WAŻNE aby nie spalić wierzchu, więc KONIECZNE JEST pilnowanie
pizzy i sprawdzanie czy składniki są wypieczone tak jak lubimy.

Maja skromna osobą, poleca tę "pieszczotliwą" Dołączona grafika metodę wypiekania pizzy w warunkach domowych, bo na prawdę warto pożegnać się z "pizzą na telefon".

SMACZNEGO!

r e k l a m a

#2 mart

mart

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 523 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:BE

Napisano 25.09.2009 - 18:59

to tez zalezy od piekarnika, ja mam z funkcja pieczenia pizzy, piekarnik rozgrzewa sie do 250 stopni, dzwiekiem informuje ze osiagnal temp. i wkladam pizze, wlacza sie zegar i odmierza 12 min minute przed koncem dzwoni zeby polozyc ser, wylacza sie automatycznie, jestem bardzo zadowolona z tej super maszyny, ciasto jest idealne za kazdym razem
Dołączona grafika

#3 Luczexx

Luczexx

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 30 postów

Napisano 11.12.2009 - 19:02

widziałem gdzieś na allegro szamot do pieca - nagrzewa się i lepiej trzyma temperaturę, ale grzałka górna jest jak najbardziej niezbędna, ja u siebie w restauracji, gdzie pizza rzadko schodziła, grzałem tylko górą.

#4 Izunia2007

Izunia2007

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 155 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:CHICAGO

Napisano 14.12.2009 - 09:16

Najlepiej kupić kamień do pieczenia pizzy i nie trzeba tak wysokiej temperatury.Super piecze się na nim chleby.Kamień równomiernie rozprowadza ciepło.

#5 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4636 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 14.12.2009 - 11:46

Ostatnio w TV słyszałam,że do pizzy temperatura powinna wynosić ponad 300 stopni.

#6 Luczexx

Luczexx

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 30 postów

Napisano 14.12.2009 - 16:50

pizza typu amerykańskiego - 270C; włoskiego 300-350. w pizzeriach zazwyzcaj ustawione są piece na 350C, wtedy pizza jest gotowa w kilka minut.

#7 Izunia2007

Izunia2007

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 155 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:CHICAGO

Napisano 14.12.2009 - 19:39

Oczywiście że w pizzeriach czas pieczenia muszą skrócić do minimum i stąd taka wysoka temperatura.
W domu wystarczy 15-20 minut w 230 'C i pizza gotowa.

Dołączona grafika

#8 Luczexx

Luczexx

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 30 postów

Napisano 14.12.2009 - 20:42

nie do końca chodzi o czas , w takiej temperaturze w cieście wytworzy się chrupiąca skórka a samo ciasto nie zdąży wyschnąć.

#9 taksobie

taksobie

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 06.07.2013 - 21:07

Witam. Jestem nowy, więc wybaczcie jeśli popełniam jakieś forume faux pas, ale akurat ten temat znalazł mi Google. A więc mój problem polega na tym, że niezależnie jakiego bym nie miał ciasta (własnej roboty, czy ostatnio gotowe kulki robione dla sieci pizzerii), ser dochodzi szybciej niż ciasto. Nie wiem na ile działa mój piekarnik bo podzielony jest na 8 poziomów, ale bez podania temperatur. Piekę na siódmym (pewnie powinienem na ósmym jak czytam o tych wysokich temperaturach). Góra świetna, ciasto w środku prawie surowe. 

 

Ostatecznie można łopatologicznie wstawiając najpierw same ciasto, a po czasie dorzucanie sera i dodatków, ale wiem, że gdzieś popełniam jakiś błąd, więc liczę, że jest szansa na normalne pieczenie.  Z góry dzięki za wszelkie zainteresowanie tematem.



#10 numiba

numiba

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 24.07.2013 - 10:08

Ja często robię pizzę w domu i nigdy nie miałam problemu z temperaturą. Robię ciasto drożdżowe, więc jedyny problem to jego wyrobienie, ponieważ jest dość ciężko. Natomiast jeszcze nigdy mi się nie zadarzyło, aby mi nie wyszło :) Przyznam, że rozwiązanie z pieczeniem najpiew ciasta, a potem pizzy w całości jest dobre, poniewaz ja je stosuję i się sprawdza.



#11 meskakuchnia

meskakuchnia

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 30 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 02.09.2013 - 08:11

Cześć.

Ja robiąc pizzę(cienkie ciasto) w domu pieczę ją w temperaturze 250 stopni przez 8 do 10 minut.

Pierwszą połowę tego czasu piekarnik ustawiam na opcję grill, a pozostałe 4 minuty pieczę przy włączonym termoobiegu.

 

Pizza jest w tedy upieczona ale nie sucha.

 

Dołączona grafika







Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!