Gość dziadzia6 Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Już nie raz zniechęcałem się do robienia własnej pizzy ze względu na zbyt niską temperaturę piekarnika, co powodowało, że pizza miała dużo mniej smaczne ciasto niż te w pizzeriach. Udało mi się (może nie tylko mnie) czerpać satysfakcję z pieczenia pizzy stosując poniższą metodę. Może Was również zainteresuje: Potrzebne -piekarnik gazowy z temp. do 250*C (niestety pokrętło zatrzymuje się na 230*C a nie na "max") -potrzebny koniecznie jest grill elektryczny zamontowany w piecu. Jak piec? 1. Przygotowaną pizzę wstawiamy do rozgrzanego do m.in. 230*C i kładziemy na drugi od dołu poziom. 2. Po 7-10 m.in. otwieramy piekarnik i sprawdzamy łopatką czy od spodu ciasto zbrązowiało. Ważne aby nie było ciemne, tzn. przypalone i sztywne. 3. Jeżeli ciasto od spodu jest wyraźnie zarumienione, kładziemy blachę na 3 lub 2 poziom od góry piekarnika, a owy wyłączamy i włączamy grill elektryczny. 4. Grill elektryczny wytwarza wysoką temperaturę i to właśnie on zapewnia nam zarumienione ciasto dokładnie jak z pizzerii! 5. WAŻNE aby nie spalić wierzchu, więc KONIECZNE JEST pilnowanie pizzy i sprawdzanie czy składniki są wypieczone tak jak lubimy. Maja skromna osobą, poleca tę "pieszczotliwą" metodę wypiekania pizzy w warunkach domowych, bo na prawdę warto pożegnać się z "pizzą na telefon". SMACZNEGO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 to tez zalezy od piekarnika, ja mam z funkcja pieczenia pizzy, piekarnik rozgrzewa sie do 250 stopni, dzwiekiem informuje ze osiagnal temp. i wkladam pizze, wlacza sie zegar i odmierza 12 min minute przed koncem dzwoni zeby polozyc ser, wylacza sie automatycznie, jestem bardzo zadowolona z tej super maszyny, ciasto jest idealne za kazdym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luczexx Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 widziałem gdzieś na allegro szamot do pieca - nagrzewa się i lepiej trzyma temperaturę, ale grzałka górna jest jak najbardziej niezbędna, ja u siebie w restauracji, gdzie pizza rzadko schodziła, grzałem tylko górą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Najlepiej kupić kamień do pieczenia pizzy i nie trzeba tak wysokiej temperatury.Super piecze się na nim chleby.Kamień równomiernie rozprowadza ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Ostatnio w TV słyszałam,że do pizzy temperatura powinna wynosić ponad 300 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luczexx Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 pizza typu amerykańskiego - 270C; włoskiego 300-350. w pizzeriach zazwyzcaj ustawione są piece na 350C, wtedy pizza jest gotowa w kilka minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Oczywiście że w pizzeriach czas pieczenia muszą skrócić do minimum i stąd taka wysoka temperatura. W domu wystarczy 15-20 minut w 230 'C i pizza gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luczexx Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 nie do końca chodzi o czas , w takiej temperaturze w cieście wytworzy się chrupiąca skórka a samo ciasto nie zdąży wyschnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taksobie Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Witam. Jestem nowy, więc wybaczcie jeśli popełniam jakieś forume faux pas, ale akurat ten temat znalazł mi Google. A więc mój problem polega na tym, że niezależnie jakiego bym nie miał ciasta (własnej roboty, czy ostatnio gotowe kulki robione dla sieci pizzerii), ser dochodzi szybciej niż ciasto. Nie wiem na ile działa mój piekarnik bo podzielony jest na 8 poziomów, ale bez podania temperatur. Piekę na siódmym (pewnie powinienem na ósmym jak czytam o tych wysokich temperaturach). Góra świetna, ciasto w środku prawie surowe. Ostatecznie można łopatologicznie wstawiając najpierw same ciasto, a po czasie dorzucanie sera i dodatków, ale wiem, że gdzieś popełniam jakiś błąd, więc liczę, że jest szansa na normalne pieczenie. Z góry dzięki za wszelkie zainteresowanie tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość numiba Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Ja często robię pizzę w domu i nigdy nie miałam problemu z temperaturą. Robię ciasto drożdżowe, więc jedyny problem to jego wyrobienie, ponieważ jest dość ciężko. Natomiast jeszcze nigdy mi się nie zadarzyło, aby mi nie wyszło :) Przyznam, że rozwiązanie z pieczeniem najpiew ciasta, a potem pizzy w całości jest dobre, poniewaz ja je stosuję i się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meskakuchnia Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Cześć. Ja robiąc pizzę(cienkie ciasto) w domu pieczę ją w temperaturze 250 stopni przez 8 do 10 minut. Pierwszą połowę tego czasu piekarnik ustawiam na opcję grill, a pozostałe 4 minuty pieczę przy włączonym termoobiegu. Pizza jest w tedy upieczona ale nie sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.